View Full Version : 300d MOOD Ch³odzenie
Chomiczq 15-04-2006, 00:51 O wyjmowaniu filtrów IR do astrofotografii wiadomo
a co powiedzie na ch³odzenie matrycy za pomoc± Peltiera ? LOL :)
http://ghonis2.ho8.com/rebelpeltier.html
by³oooo... ;)
swoja droga ze tez ludziom sie chce...
mattnick 15-04-2006, 01:15 tylko po co ?
TYlko i wy³±cznie po to by bateri wiêcej wcina³o.
Tomasz Golinski 15-04-2006, 01:35 TYlko i wy³±cznie po to by bateri wiêcej wcina³o.
Raczej, ¿eby mniej szumia³o.
Raczej, ¿eby mniej szumia³o.
Dokladnie do astro to w koncu jest pomyslane
Zeby nie miec nowych cial niebieskich na zdjeciu ;)
Michal-Czuba 15-04-2006, 09:20 Chcia³bym zobaczyæ jak±¶ "zwyk³±" fotkê, nie astro, zrobion± z takim ch³odzeniem i np. ISO 1600 ;) Czy to nadaje siê tylko do d³ugich czasów?
stdanielo 15-04-2006, 09:25 Jakby siê upar³ to i Zalmanem by mo¿na ch³odziæ, a zasilanie z Battery Packa poci±gn±æ ;)
tylko po co ?
Przy zwyklych zdjeciach nie ma wielkiej roznicy, ale pomysl ze w astrofoto jedna klatka sie naswietla i kilka minut - przez taki czas matryca potrafi sie nagrzac przez co bardziej szumi.
Chcia³bym zobaczyæ jak±¶ "zwyk³±" fotkê, nie astro, zrobion± z takim ch³odzeniem i np. ISO 1600
Porownaj sobie szum ze zdjec robionych na iso 1600 w lecie i w zimie. Ja zreszta pamietam jak to "w czasach kompaktow" ktos polecal zeby przed foceniem na wyzszych czulosciach wsadzic aparat na jakis czas do lodowki. :roll:
Nie no pomysl jest rewelacyjny. Konstrukcja nieco skomplikowana bo chlodzenie Pelta jest dosyc klopotliwe (duzo bardziej niz zasilanie moim zdaniem) ale efekty przy astrofoto musza byc widoczne.
Ja tam siê nie znam, ale czy po wyjêciu filtru IR, matryca nie nagrzewa siê bardziej od padaj±cego na ni± ¶wiat³a? To by t³umaczy³o sens takiego rozwi±zania.
Ja tam siê nie znam, ale czy po wyjêciu filtru IR, matryca nie nagrzewa siê bardziej od padaj±cego na ni± ¶wiat³a?
A ile¿ tego ¶wiat³a pada na matrycê?
A ile¿ tego ¶wiat³a pada na matrycê?
To zale¿y od tego co fotografujemy. Je¶li to jest np. tranzyt Wenus na tle s³oñca to ilo¶æ ¶wiat³a jest bardzo du¿a.
To zale¿y od tego co fotografujemy. Je¶li to jest np. tranzyt Wenus na tle s³oñca to ilo¶æ ¶wiat³a jest bardzo du¿a.
Ale czas otwarcia migawki jest bardzo krótki.
Ale czas otwarcia migawki jest bardzo krótki.
Ojej, nie chcê siê spieraæ, to s± tylko moje przypuszczenia. Chyba z nudów nikt takiego ch³odzenia nie zak³ada na matrycê.
Ojej, nie chcê siê spieraæ, to s± tylko moje przypuszczenia. Chyba z nudów nikt takiego ch³odzenia nie zak³ada na matrycê.
Zapewne z powodu chêci obni¿enia jej temperatury a nie kompensacji nieobecno¶ci filtra IR. Canon 20Da jako¶ sobie radzi bez peltiera. :)
Zapewne z powodu chêci obni¿enia jej temperatury a nie kompensacji nieobecno¶ci filtra IR. Canon 20Da jako¶ sobie radzi bez peltiera. :)
Dokladnie :) Pewnie mierzac temperature z filtem i bez filtra wyjdzie ze matryca bez filtra bedzie sie nagrzewala mniej. Ale roznica pewnie niewielka. Uzycie Pelta natomiast drastycznie obnizy temperature przez co tez drastycznie zmniejszy szumy a o to glownie w astro foto chodzi.
|