View Full Version : Zakup 20D...
Zdaję sobie sprawę, że ma już następcę, ale od tygodnia próbuję zakupić nową 20'stkę i pomimo kilku ofert na Allegro, nie da rady. Jedni mówią, że nie mają w tej chwli pomimo trawjącej aukcji i mówią proszę zadzwonić jutro... Inni, chociaż mają na stanie, nie chcą wysyłać aparatów powyżej 2 tys. zł , a jeszcze inni chcą 4000 za samo body. Szlag mnie trafia na taką sytuację.
Czy znacie kogoś, kto ma w tej chwili 20'stkę w swojej ofercie?
W czwartek muszę mieć przynajmniej body, a jak się nic nie znajdzie trzeba będzie zapłacić za większy ekranik i spota, kupując 30D, a na to szkoda mi te 500-700 zł.
lokowaty 25-07-2006, 13:54 Witam!
Większego ekranu nie mam, z tym się zgodzę, ale spot chyba jest w 20D...?
Zgadzam się, mi też było szkoda tych 500 PLN.
Powodzenia!
Pzdr!
"ale spot chyba jest w 20D...?"
Nie ma :(
...spot chyba jest w 20D...?
W 20D jest taki prawie jak spot, tylko jak zwykle prawie robi ogromną różnicę :lol:
Witam.
Przychylam się do pytania trypina.
Też chce kupić 20D a nie mam dodadkowej kasy na 30D :-)
Pozdrawiam
A ja już zdecydowałem się na 30D - nie będę jakiś resztek kupował. Niech się wypchają tipy typu Grossman - oferował mi body 20D za... 4120 zł !!!
Ja kupuję body 30D za 4500 zł :)
Zazdroszcze ci. Chyba zrobie tak samo.
Musze wykombinować dodatkową kasę.
P.S. SPRZEDAM ŻONĘ WIEK 28LAT WYMIARY 90-60-90 :-)
możesz jakąś fotke podrzucić? ;)
A co do zakupów to już raz popełniłem podobny błąd.. Były już 350D na rynku a ja kupiłem 300D bo szkoda mi było różnicy.. Teraz bym tak nie zrobił...
Cwaniak się znalazł ;) - żonę, co prawda z tego co podajesz niezłe body ;), ale pewnie ma wbudowaną funkcję automatycznego czyszczenia portfela
Jak sporo dopłacisz to ostatecznie się poświęcę, bo też ciułam na sprzęt
Zdjęcia żony są na mojej stronce w portretach.
Aha...oferta nieaktualna. Właśnie zdobyłam dodatkową kasę :-) Trwało to ok. 15min hahahahaha
A co do zakupów to już raz popełniłem podobny błąd.. Były już 350D na rynku a ja kupiłem 300D bo szkoda mi było różnicy.. Teraz bym tak nie zrobił...
Co do 20D i 30D zgodzę z Tobą - ale nie co do 300D i 350D.
Też kupiłem 300 D gdy na rynku już była 350-ka (i nie dla tego, że szkoda mi było różnicy ;-) ).
I nie żałuję. Nie zamieniłbym 300D na 350D.
Oczywiście jest to subiektywna opinia...
M@riusz
C
I nie żałuję. Nie zamieniłbym 300D na 350D.
Oczywiście jest to subiektywna opinia...
M@riusz
Subiektywna z którą się zgadzam.Też nie mam parcia by wymieniać ''trabanta'' na 350kę.Wolę inwestować w obiektywy a za jakiś czas kupić 30D lub 5D jeśli bedzie w zasięgu portfela. Dla mnie w 350D dyskwalifikujący jest mały uchwyt i wg mnie gorszej jakości plastik.Dodatkowe funkcje i 8mpx z 350ki nie są az tak ważne by miały przeważyć o jego kupnie.
lokowaty 26-07-2006, 12:38 Witam!
Ja tak zrobiłem, sprzedałem 300D na rzecz 350D i pierwsze rozczarowanie gdy spojrzałem w wizjer.
Moim zdaniem 300D robi świetne zdjęcia, bardzo trafnie dobiera ekspozycje, 6 Mpix w zupełności wystarcza żeby pobawić się kadrowaniem w np: PS'ie.
Pozdrawiam!
Ja tak zrobiłem, sprzedałem 300D na rzecz 350D...
ej ej, a co robi ten 20D w podpisie? ;)
a ja tam po stracie 300d bede zbierac na 350d - mimo malego uchwytu, do ktorego pewnie sie przyzwycaje (lub szybko kupie grip :) ) - zadecydowaly parametry (8mpx + pomiary swiatla niezwiazane z trybem fotografowania, i af servo)
lokowaty 26-07-2006, 13:31 ej ej, a co robi ten 20D w podpisie? ;)
Po 350-siatce byłem na chwilke w innym bagnecie..
Ale przeprosiłem Canona i przygoda zaczyna się od nowa, jednak CMOS jest THE BEST!!!
Pzdr!
zadecydowaly parametry (8mpx + pomiary swiatla niezwiazane z trybem fotografowania, i af servo)
I tak po wielu próbach i testach stwierdzisz, że w 350d standardowo ustawianym pomiarem będzie AVERAGE. Na multiseg. ten aparat lubi przepalic.
Pzdr!
zadecydowaly parametry (8mpx + pomiary swiatla niezwiazane z trybem fotografowania, i af servo)
I tak po wielu próbach i testach stwierdzisz, że w 350d standardowo ustawianym pomiarem będzie AVERAGE. Na multiseg. ten aparat lubi przepalic.
Aleście sobie pogadali :-)
Jeden o pomiarach zastanego ,a drugi - błyskowego :-)
lokowaty 26-07-2006, 13:50 Witam!
Nie sądze, Gawrylowi chodziło pewnie o to że w jego 300d w momencie przejścia w tryb M aparat automatycznie przechodził na SPOT'a. Ogólnie w 300D nie było możliwości wyboru pomiaru światła, ale moim zdaniem 300d świetnie dobiera ekspozycje.
W 350d w trybie M mamy do wyboru [(@)] [ ] oraz [o].
Czy o to chodziło?
Pzdr!
Odnośnie postów tyrpina i Nowoka - musicie dobrze poszukać, ja wczoraj kupiłem body 20D z 6 miesieczna gwarancją za 2400 w bardzo dobrym stanie i z nieduzym przebiegiem:D I teraz sie prawie zażynam bo jeszcze obiektywu nie mam, ale to juz mam nadzieje kwestia dni;)
Czy o to chodziło?
generalnie chodzi o to, ze mieszasz wszystko ze wszystkim i jeszcze się mylisz.
Nie sądze, Gawrylowi chodziło pewnie o to że w jego 300d w momencie przejścia w tryb M aparat automatycznie przechodził na SPOT'a.
Po pierwsze - w trybie M przechodzi na C/W (centralno-ważony)
Po drugie - w 300D nie ma SPOT'a. Nie ma go również w 350D, 10D, 20D. W tych aparatach jest coś prawie jak SPOT, nazywa sie to pomiar skupiony czy tak jakoś. Prawdziwy SPOT (jako czwarty rodzaj pomiaru światła pojawił się w tym segmencie sprzętu dopiero niedawno w modelu 30D.
Tyle na temat pomiarów światła ciągłego (zastanego).
Natomiast to co piszesz tutaj:
...standardowo ustawianym pomiarem będzie AVERAGE. Na multiseg. ten aparat lubi przepalic...
dotyczy pomiaru świała BŁYSKOWEGO, a więc konkretnie ustawienia E-TTL II w CF 08
Zadzwoń do tych ludzi:
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=376864
Niedawno mieli jeszcze kilka body w swoim sklepie,
a jeśli nie mają, to jest szansa, że sprowadzą.
Wszystko nowiutkie, z ostatnich partii, nie macane
i sprowadzane prosto z niemieckich hurtowni.
Powodzenia!
gwozdzt rozwial watpliwosci - szczegolnie ze spotem w trybie M :) a za 250d przemawia jeszcze DIGIC2 z malymi szumami w wysokim ISO.... a na serio mysle o uzywanej 20D. zobaczymy :)
a na serio mysle o uzywanej 20D. zobaczymy :)
to żeś się bracie spóźnił, dzisiaj poszedł 8)
Miałem do wyboru używane 20'stki nawet za 2999zł 6 miesięczną gwarancją i 7 dniową rękojmią, jednak nie skorzystałem - wole jednak sprzęt nowy, a nie wytelepany i co dziwne jest, że niktórzy kity wciskali, że przez 1 lub 1,5 roku wykonali 5 tys zdjęć - koniowi mogą to mówić...
Na szczęście jutro otrzymam 30'stkę i Tamrona 2.8/28-75 więc moj problem uważam za zakończony :)
PS' Kubek - dzięki za linka, ale za późno... :)
niktórzy kity wciskali, że przez 1 lub 1,5 roku wykonali 5 tys zdjęć - koniowi mogą to mówić...
mój miał 8k klapnięć przez 14 miesięcy.
czy ty uważasz, że wszyscy nie mają co robić i codziennie siedzą w domu i z nudów robią 100 zdjęć puszki po piwie? dla mnie 15 tysięcy klapnięć przez rok jest anormalne.
mój miał 8k klapnięć przez 14 miesięcy.
czy ty uważasz, że wszyscy nie mają co robić i codziennie siedzą w domu i z nudów robią 100 zdjęć puszki po piwie? dla mnie 15 tysięcy klapnięć przez rok jest anormalne.
Zależy czym się zajmujesz - ja jestem zwykłym amatorem, ale... Miałem D70s 3 miesiące, zrobiłem 6k czyli 3 śluby, 1 komunię z 40 dziećmi i kilkanaście plenerów przyrodniczych - dużo? To pojęcie względne...
Mój 20D właśnie kończy roczek i zaliczył ponad 22 tysięcy zdjęć. Śluby się zdarzyły, ale najwięcej idzie na pokazach lotniczych. Ostatnio w Holandii w jeden dzień 1800 zdjęć :D
Mój Canon 20d ze szkiełkiem kitowym ma nie cały rok ok. 6-7 tys. fotek, stan bardzo dobry cana 800$ przesyłka w cenie.:lol:
a za 250d przemawia jeszcze DIGIC2 z malymi szumami w wysokim ISO....
Znaczy się masz na myśli 350D.
A co do tych szumów, to wygląda na to, że poczciwy trabancik i tak ma mniejsze (minimalnie, ale jednak) :-)
1570 1571
Może czas założyć nowy topik ile wytrzyma 20d lub 30d etc.
|
|