View Full Version : Canon EOS EU / USA czy się różnią?
Wypatrzyłem na allegro taka aukcję http://www.allegro.pl/item119069031_canon_350d_kit_gwara_wwa_super_cena. html
Cena jest naprawdę interesująca (aż za bardzo?) Moje pytanie czy 350D od Rabel XT się czymś różni? Bo to prawie 200 zł różnicy od normalnego 350D. Po opisie chyba są takie same, a może kruczek w obiektywie? Był bym wdzięczny za rozjaśnienie sytuacji (brać czy nie brać oto jest pytanie...)
Digital Rebel XT to nazwa na rynek amerykański aparatu w Europie znanego jako 350D
Digital Rebel XT to nazwa na rynek amerykański aparatu w Europie znanego jako 350D
Istotne jest to, że XT ma gwarancje ważna tylko w USA.
Dodatkowo według ogólnie dostęnych źródeł (pl.r.f.c.) wersje XT sprzedawane w Polsce to ścierwo nie do naprawienia/wyregulowania nawet przez Canona lub w najlepszym wypadku aparat zepsuty i ponownie naprawiony przez Canona (refurb).
Tak myślałem że to coś podejżane, dzięki za info inaczem bym się mógł naciąć.
Wezmę aparat z tej aukcji http://www.allegro.pl/item119792394_canon_eos_350d_kit_18_55_cala_polska _.html i sam go odbiore w Krakowie dla pewności.
W USA XT bo tam duża część ludzi nie potrafi wymówić takiej wielkiej liczby jaką jest 350... Zamiast tego proste do zapamietania i wymówienia "ex-ti" :)
Ostatnio w Krakowie pojawiły się reklamy mediamarkt gdzie 350D z kitem kosztuje 2499 pln. Może tam warto spróbować?
http://www.allegro.pl/item119069031_canon_350d_kit_gwara_wwa_super_cena. html
Na tej aukcji jest już tylko 350D bez rebel?
- aparat Canon 350D
- obiektyw 18-55 EFS
- kable Video, Usb
- pasek, ladowarka,akumulator
- oprogramowanie
- instrukcja obslugi PL
- karta gwarancyjna realizowana w Polsce roczna
Czyli wszystko jak należy, a do kiedy ta promocja w MM?
invader13 10-03-2007, 17:56 Pytanie dotyczy różnic pomiędzy EOS400D, a Digital Rebel XTi?
Osobiście wyczytałem że są to te same aparaty, tylko w USA występuje pod nazwą Digital Rebel XTi. Jeśli tak nie jest to proszę o wykazanie różnic.
I jeszcze pytanko z innej beczki - dotyczy reklamacji:
Czy canon akceptuje w europie sprzęt zakupiony w USA?
thx i pozdr
Pytanie dotyczy różnic pomiędzy EOS400D, a Digital Rebel XTi?
Osobiście wyczytałem że są to te same aparaty, tylko w USA występuje pod nazwą Digital Rebel XTi. Jeśli tak nie jest to proszę o wykazanie różnic.
To dokładnie te same aparaty.
I jeszcze pytanko z innej beczki - dotyczy reklamacji:
Czy canon akceptuje w europie sprzęt zakupiony w USA?
thx i pozdr
Oczywiście że nie.
To to samo,
Co do reklamacji to pewnie, że jakby coś padło to w EU naprawią - tyle że musisz za naprawę zapłacić ;-) , bo gwarancja działa tylko w USA..
Pozdr
Gwarancja USA i Canada tylko
Producenci notebooków powoli przechodzą na gwarancje na cały świat, może kiedyś i sprzęt foto to spotka ....
Sprawdzałem temat u zrodla -USA mozna spokojnie kupic 3-letnią gwarancję międzynarodową firmy Mac , koszt ok 100$ bez problemów honorowana w Europie...chyba że Polska jest wyjątkiem .
Sprawdzałem temat u zrodla -USA mozna spokojnie kupic 3-letnią gwarancję międzynarodową firmy Mac , koszt ok 100$ bez problemów honorowana w Europie...chyba że Polska jest wyjątkiem .
Jak ja sie kiedys dowiadywalem (nie pamietam co, gdzie, ot gdzies na foru byl watek tego wlasnie typu) to "gwarancja miedzynarodowa" wygladala tak ze z kazdego kraju swiata mogles im wyslac, na ich koszt, sprzet do naprawy... a nie w swoim lokalnym czy innym pobliskim serwisie naprawiac na podstawie swistka sklepowego a nie producenta.
To oczywiscie oznacza pewien komfort gwarancji ale jednak czas oczekiwania i ryzyko uszkodzenia w czasie przesylki... naprawde sa tego warte? Tych kilkunastu procent roznicy w cenie? Wg mnie - w co najdrozszych szklach klasy L, ktore sa recznie skladane i maja minimalna szanse zepsucia sie - warto zaryzykowac.
W przypadku puszek narazonych na zabrudzenia (czesto fabryczne paprochy), FF/BF, hot/dead piksele - nie warto pchac sie nawet w "prawie miedzynarodowa" gwarancje z USA.
Daja numery w nazwie dla Europy ze wzgledu na wielosc jezykow.
|