View Full Version : 350D - losowo się nie włącza

dmk
13-08-2006, 20:10
Witam,

jestem od dwóch dni posiadaczem Canona 350D (kupionego ze standardowym KIT'em). Zauważyłem, że aparat w losowych przypadkach po przesunięciu na "ON" nie włącza się - trzeba kilka razy włączyć/wyłączyć lub np. otworzyć pokrywę karty pamięci i zamknąć żeby aparat normalnie się włączył. Z tego co zaobserwowałem to nie dzieje się tak, gdy bateria jest świeżo wyjęta z ładowarki, jednak dzieje się tak w momencie, kiedy na wyświetlaczu stan baterii ciągle jest pokazywany jako "naładowany". Firmware - 1.0.3 - taki był od "urodzenia", jednak dla pewności przeflashowałem go raz jeszcze. Ciągle jednak to samo. Czy jest coś uszkodzone/wymaga reklamacji, czy może czegoś nie wiem?

Pozdrawiam serdecznie

McKane
13-08-2006, 20:20
Reklamuj cokolwiek by to nie bylo trudno zebys sam szukal czy naprawial usterke. Jesli reklamacja to problem sprawdz na innej baterii (zamienniki na allegro mozna za cos kolo 20-30 zl kupic). I tak Ci sie przyda drugi akumulator wiec zrobisz wczesniej zakup konieczny :)

dmk
13-08-2006, 20:27
Reklamuj cokolwiek by to nie bylo trudno zebys sam szukal czy naprawial usterke. Jesli reklamacja to problem sprawdz na innej baterii (zamienniki na allegro mozna za cos kolo 20-30 zl kupic). I tak Ci sie przyda drugi akumulator wiec zrobisz wczesniej zakup konieczny :)

Tak właśnie myślę... i tu pytanie kolejne: sprzęt był kupiony wczoraj w pewnym znanym sklepie komputerowym na K... (teraz mają siedziby w całej Polsce - więc znanym). I sprzedawca powiedział, że po tygodniu podbiją właściwą gwarancję a teraz mam ich gwarancję (czyli tradycyjnie "po tygodniu" powinna być podbita). Czy jeżeli jutro zwrócę się do niego z tą usterką ma jakiś prawny obowiązek zwrócenia mi pieniędzy lub wymiany aparatu na inny (oczywiście zależy mi na tym drugim - ale mogę przewendrować drogę z serwisu do ich salonu - to jakieś 100 metrów).

I ostatnie pytanie: ponieważ tak dzieje się po zrobieniu około 200 zdjęć na naładowanym w nocy akumulatorze i ciągle pokazuje pełny - według instrukcji powinienem móc zrobić 600 więc jeszcze go nie rozładowałem, tym bardziej że bez lampy etc. - tzn. że samo body jest w jakiś sposób uszkodzone?! Dobrze myślę?

Bo nie ukrywam należę do tych osób, które jak wydadzą kilka tysięcy na sprzęt to chcą go mieć sprawnego, a mam takiego pecha, że te droższe (bardziej "ekskluzywne towary" - a za taki uważam właśnie lustrzankę) po prostu albo psują się w pierwszym miesiący albo mają jakąś wadę od samego zakupu :neutral:

McKane
13-08-2006, 20:32
Nie podbijaja gwarancji wlasnie po to zeby moc Ci wymienic na nowe. Gdyby podbili musieliby rozpoczac procedure reklamacyjna. Zwrot pieniedzy moim zdaniem raczej nie wchodzi w rachube.

Co do rodzaju uszkodzenia to trudno sie wypowiadac. Moze to zrobic w tym wypadku wylacznie serwis. Moze to byc problem body i akumulatora. Wymieniaj na nowy i ciesz sie udanym zakupem bo 350D niewatpliwie do takich nalezy.

dmk
13-08-2006, 20:40
Nie podbijaja gwarancji wlasnie po to zeby moc Ci wymienic na nowe. Gdyby podbili musieliby rozpoczac procedure reklamacyjna. Zwrot pieniedzy moim zdaniem raczej nie wchodzi w rachube.

Co do rodzaju uszkodzenia to trudno sie wypowiadac. Moze to zrobic w tym wypadku wylacznie serwis. Moze to byc problem body i akumulatora. Wymieniaj na nowy i ciesz sie udanym zakupem bo 350D niewatpliwie do takich nalezy.

Czyli sklep powinien mi wymienić na nowy? Iść z całym kompletem czy tylko Body + bateria + kartonik? Bo mam wszystko ale płyty itp. rozpakowałem już...

A co do 350D - długo (ponad rok) za nim chodziłem ale ciągle deficyt w budżecie i inne priorytety gadżetów elektronicznych - a fotografia to wspaniała pasja i po przesiadce z HP 945 (którym kilkanaście tysięcy zdjęć zrobiłem - bardzo wiernie mi służył ale niestety padł) czuję olbrzymie pole nowych możliwości, już mam na oku kilka obiektywów no i stara lampa od Zenita (który kiedyś był "w rodzinie") też znalazła zastosowanie. W ciągu dwóch dni zrobiłem już prawie tysiąc zdjęć (takich "do nauki") i jestem bardzo zadowolony. Nawet standardowy obiektyw 18-55 daje dość spore możliwośći.

Postaram się tu pisywać tak często jak czas na to pozwoli i może co jakiś czas wrzucać jakieś fotki :)

Oprócz pytania powyżej (odnośnie wymiany) jeszcze jedno odnośnie baterii: właśnie dzisiaj rano patrzyłem na wszystkie akumulatorki na allegro i taki (na chybił/trafił) wybrałem: http://www.allegro.pl/item120664279_bateria_nb_2lh_2000mah_canon_s70_350 d_s60_s50_bc4.html - jakieś opinie/uwagi? Czy faktycznie ma 2000mAh?

McKane
13-08-2006, 21:24
Wez wszystko, plyty, kable pudlo itp bo moze byc problem z przyjeciem.

Tego akumulatora mozesz kupic. Ile faktycznie ma to nikt pewnie nie wie ale zly nie bedzie.

dmk
14-08-2006, 11:05
Tak więc wymienili mi bez problemu na nowy, teraz tylko akumulator się naładuje i będę się "bawił" dalej (jak czas pozwoli). Co do allegro - dzisiaj chyba sobie zamówię już baterię - 25zł to nie majątek, a jeżeli będzie nawet 2x takiej pojemności jak ta z KITu to w komplecie starczą na niejedną fotorelację :)

towersivy
14-08-2006, 12:50
Osobiscie bardzo odradzam tanie zamienniki z allegro, szit to jest jak CH****.
Aparat 100zł nie kosztował wiec wypadałoby go karmic z czegos lepszego, z czegos do czego mozna miec zaufanie. Polecam Aku GP moze nie sa tanie ale sa bardzo dobre i wydajne te pojemnosci podawane na allegro to czysta sciema! . Aku znajdziesz w tej firmie chyba taniej sie juz nie da znalesc http://www.aster-foto.com.pl/x_C_Dz__P2_42110003__LL_10.html

Pozdro.

aptur
14-08-2006, 12:57
Aparat 100zł nie kosztował wiec wypadałoby go karmic z czegos lepszego, z czegos do czego mozna miec zaufanie. Polecam Aku GP moze nie sa tanie ale sa bardzo dobre i wydajne te pojemnosci podawane na allegro to czysta sciema! . Aku znajdziesz w tej firmie chyba taniej sie juz nie da znalesc http://www.aster-foto.com.pl/x_C_Dz__P2_42110003__LL_10.html

Pozdro.

Swego czasu miałem chyba z 4 zamienniki do 350tki z allegro i co ciekawe każdy z nich trzymał dlużej niż oryginał, także z tą tragiczną jakością to bym nie przesadzał.

McKane
14-08-2006, 12:58

Pozdro.

No ciekawe rzeczy opowiadasz :) Ja mam taniego zamiennika, z tego co czytalem sporo innych osob z forum takze i dziala idealnie mniej wiecej na poziomie oryginalu. Za 75 zl ktore kosztuje GP mozna miec 3 zamienniki. Jesli uda Ci sie jednym GP zrobic wiecej zdjec niz na 3 takich z allegro to ewentualnie mozna sie skusic ale ide o zaklad ze sie nie uda.

dmk
14-08-2006, 14:42
No ciekawe rzeczy opowiadasz :) Ja mam taniego zamiennika, z tego co czytalem sporo innych osob z forum takze i dziala idealnie mniej wiecej na poziomie oryginalu. Za 75 zl ktore kosztuje GP mozna miec 3 zamienniki. Jesli uda Ci sie jednym GP zrobic wiecej zdjec niz na 3 takich z allegro to ewentualnie mozna sie skusic ale ide o zaklad ze sie nie uda.

A polecasz jakieś konkretne? Wiem, że wszystkie są "no name" ale chciałbym kupić jakieś sprawdzone (może jakaś nazwa albo coś)...

towersivy
14-08-2006, 16:11
Niczego nikomu nie narzucam, ja szajsu nie lubie a roznica nie jest az tak kolosalna aby nie dopłacic tych kilku zł do markowego produktu. Sam posiadam 2 zamienniki BP-511 własnie od GP, ale jak to woli :wink:

dmk
14-08-2006, 17:08
Niczego nikomu nie narzucam, ja szajsu nie lubie a roznica nie jest az tak kolosalna aby nie dopłacic tych kilku zł do markowego produktu. Sam posiadam 2 zamienniki BP-511 własnie od GP, ale jak to woli :wink:

I jak się one mają do akumulatora z KITu?

Podaj jakieś konkretne liczby proszę...

thejman
14-08-2006, 17:29
Witam.
Szkoda kasy na GP. McKane ma rację lepiej przeznaczyć na coś innego. Ja brałem z
http://www.allegro.pl/item118702429__f]_pojemny_aku_do_350d_nb_2lh_nb_2l_1300mah.html
i tak są żywotniejsze od oryginału.

McKane
14-08-2006, 18:43
A polecasz jakieś konkretne? Wiem, że wszystkie są "no name" ale chciałbym kupić jakieś sprawdzone (może jakaś nazwa albo coś)...

Kupowalem w tym samym miejscu co thejman (z tym ze wersje do 300D). Uzywam okolo roku i nie zauwazylem zadnych problemow.

BzykXXL
14-08-2006, 22:10
tak dla ścisłości, czy to właśnie GP nie robi aku dla Canona? Czy to nie w jakiejś chińskiej czy koreańskiej fabryce ludki od Canona nanoszą logo Canona na te aku od GP i nie opylaja ich nam z przebitką 150%? Myśle, że z tanimi zamiennikami może być tylko ciut gorzej na mrozie oraz trzymanie pojemnoiści w długim i intensywnym użytkowaniu może być gorsze. Jeśli ktoś nie będzie mieszał różnych aku w gripie to nic nie powinno się stać

towersivy
14-08-2006, 22:44
I jak się one mają do akumulatora z KITu?

Podaj jakieś konkretne liczby proszę...

Z jakiego kitu?? Czego liczbe??

Jesli zas chodzi o ogniwa to zgadza sie Canon stosuje ogniwa GP.

Pozdro

arturs
15-08-2006, 01:33
Ja kupowałem 2 szt. do 350D w http://www.eltec.alpha.pl/ - polecam -bez problemów - gwarancja pisemna 6 miesięcy - na szczęście nie musiałem korzystać - ale ci co musieli piszą że nie ma z tym najmniejszych problemów. U mnie akumulatorki dzałają bez problemu

Pozdr
Artur

Vitez
15-08-2006, 08:28
Aparat 100zł nie kosztował wiec wypadałoby go karmic z czegos lepszego, z czegos do czego mozna miec zaufanie. Polecam Aku GP moze nie sa tanie ale sa bardzo dobre i wydajne te pojemnosci podawane na allegro to czysta sciema! .

Wspolczuje negatywnych doswiadczen :roll: .
Moje 4 sztuki czystych sciem juz prawie 2 lata mi swietnie sluza (ponad 1000 zdjec na komplecie 2 sztuk w gripie) 8) .
Po 2 sztuki z 2 roznych zrodel, zeby nie bylo ze mi sie tak trafilo.

dmk
15-08-2006, 23:42
Ok, to chyba zamówię 2000 mAh w tym sklepie (http://www.eltec.alpha.pl/). Aparat po wymianie działa idealnie :)

Jeszcze pytanie 2: czy ktoś używa/używał tego konwertera do baterii żeby można było zwykłych AA używać? Czy są zamienniki tego konwertera od Canona (żeby nie kosztowało to więcej niż 50zł - bo straci sens).

lukep
16-08-2006, 00:08
W!

Masz rabniety mikrostyk wlacznika, nic specjalnie powaznego, ale jezeli mozesz to po prostu wymien w komputroniku (bo jak powiadasz Ci karty nie podbili). Tylko na boga powiedz o wadzie ;).

Zdrowko

p.s. Zamienniki niektore sa nawet lepsze nizli oryginalne aku (np. GP).