View Full Version : Error 99 (err99)
http://www.canon-board.info/announcement.php?f=39&a=3
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).
niektorych nadmiar wladzy doprowadza do "AUTOOBLEDU"...
1) przeprosilem za ewentualna bledna nawigacje postu, choc do konca nie zgadzam sie bym popelnil blad... DLACZEGO: otoz od paru dni w pracy slecze w forum wlasnie nad tematem err 99 i opisane przez moich przedmowcow ich problemy-przygody z tymze errorem - z moimi objawami nie mialy wiele (czyt. nic wspolnego)...
2) owszem "panie wazny" regulamin czytalem i cytuje pkt 2 regulaminu: Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów" - zatem jak mowilem wczesniej - uznalem, ze moje objawy err 99 to jakies novum...
- otoz wniosla - ktos wczesniej zalozyl jakas "przypadkowa" lampe i dostal errorem - niemniej byla to jakas max PRZYPADKOWA lampa - ja pytalem o dedykowana lampe do 300 ktora nagle po zdyfuzowaniu zaczela "szalec"...
- znalazl sie uprzejmy uzytkownik ktory zwrocil uwage na przeczyszczenie stykow...
3) w search forum na haslo czyszczenie stykow - ZERO ODZEWU!!!!! - zatem czulem sie w "obowiazku" kontynuowania watku...
mam dalej? pewnie moglbym, ale po co... skoro pan "wazny administrator" i tak wie swoje lepiej...
pozdrawiam i dziekuje wszystkim zyczliwym...
benzyna ekstrakcyjna i szczoteczka do zebow wystarczy;)
i serdeczne "podziekowal"... jednak sa ludzcy ludzie na tym swiecie ;)
asdfasfd 01-09-2007, 17:38 Nie przejmuj się komentarzami niektórych...
Styki najlepiej czyści się spirytusem i szmateczką albo szkolną gumką do ścierania.
Przy jakich ustawieniach robiłeś zdjęcia? Tryb ustawiony w aparacie, czas naświetlania, tryb lampy.
na manualu P8.0, czas 0,5 - efekt ruchu :) i na ustawieniu P... do tego korekcja na 0, ew plus 2... co do lampy - raczej nie mieszalem :)
a co do komentarzy, a szczegolnie adminow - w ogole sie nimi nie interesuje, ani nie przejmuje, uwazam ze nie jestem na bakier z netykieta... Mialem juz zreszta podobnie na forum dotyczacym CB-radia... i tam tez jeden "nadmuchany" waznoscia smarkacz skakal mi po pagonach... no, ale coz zrobic, takie reguly (JEDNAK PANIE ADMINIE) demokracji (JEDNAK... bo patrz ostatni punkt regulaminu) skadinad max paradnego...
nadal pozdrawiam wszystkich zyczliwych...
asdfasfd 01-09-2007, 17:54 Przysłonę oznacza się jako działanie: f/wartość, czyli ogniskowa podzielona przez wartość przysłony daje jej rzeczywistą średnicę. W tym wypadku f/8.
Nie wiem jaki moża być tego powód. Jedyne co mi przychodzi do głowy to błąd, który jakimś cudem pojawia się gdy lampa nie ma wystarczającej mocy by oświetlić obiekt. Dyfuzor/odbłyśnik/odbijanie światła od ścian itd. zabiera bardzo dużo światła i błąd wyskakuje, gdy lampa nie daje sobie rady. Sprawdź czy na wysokim ISO, kiedy lampa sobie radzi wszystko jest ok. W każdym razie nie jest to normalne i powinieneś wysłać sprzęt na darmową ekspertyzę do serwisu przy ul. Żytniej w Warszawie.
Najpierw się przywitam -jako że jestem nowy na forum:
ALOHA wszystkim.
Od kilku dni jestem użytkownikiem canona 350d (przesiadka z analogowej 300) po podłączeniu jednego z obiektywów zaczęły się schody. Body współpracuje tylko z sigmą przy największych przesłonach przy próbie zmiany na mniejsze wyskakuje error99. Można coś z tym zrobić? Czy po prostu pozbyć się tego zooma?
mjastrzebski 18-09-2007, 15:53 Sigma nie kupila od Canona protokolu komunikacyjnego. Skutkiem czego nowe body ze starszymi szklami nie chca dzialac. Mozna sprawdzic w serwisie Sigmy ile kosztuje wymiana czegos tam (elektroniki, procesora, czy samego oprogramowania), co spowoduje, ze zacznie dzialac.
Marcin
pozbyc sie:D jak mozeszz....
na cyfrze bedzie strasznie mizerna jakosc zdjec
co do samego problemu http://www.canon-board.info/showthread.php?t=599
welerowicz 18-09-2007, 16:38 Czesc Tomku. Gratuluje 350tki. Co do obiektywu, to nie wiem czy Pamietasz ale w Toruniu podpiolem te Sigme do swojego 30D i tez pojawial sie ten sam problem co kilka zdjec. Z zoomow za rosadna cene polecam sigmy i tamrony do cyfrowek, lub canona w tej samej ogniskowej co twoja Sigma.
http://www.photozone.de/8Reviews/index.html
Pozdrawiam
Tomek
Cześć Tomku:)
mogłem się Cię tu spodziewać:-P
co do mojej sigmy to pamiętam jak było z twoim body - spodziewałem się że z 350D też tak będzie więc ... pewnie postaram się coś uciułać bo kit mi jednak nie odpowiada
witam - jesli moglbym wam pomoc w diagnozie (upewnienie badz zdolowanie mnie :) - dodam: na kitowym obiektywie kumpla (C350D) moja 300-tka dziala bez zarzutu, jak zaloze stala 50-tke - tez bez problemu...
na moim kitowym obiektywie: err99...
ciekawostka przy przyslonie f4 (na manualu) moja "kitowka" smiga - ponizej juz nie chce... tak samo na ustawieniu P - err99
do viteza i niejakiego Piotra - nie chce wojny (ani mentalnej, ani werbalnej ani tez niewerbalnej :) - kupuje wszelkie wasze sugestie...
no i oczywiscie pozdrawiam...
ps 30-tka dzisiaj pojechala do "service" - zainteresowanych bede informowal na biezaco... hhahahaha :) - pozdrawiam
witam - jesli moglbym wam pomoc w diagnozie (upewnienie badz zdolowanie mnie :) - dodam: na kitowym obiektywie kumpla (C350D) moja 300-tka dziala bez zarzutu, jak zaloze stala 50-tke - tez bez problemu...
na moim kitowym obiektywie: err99...
ciekawostka przy przyslonie f4 (na manualu) moja "kitowka" smiga - ponizej juz nie chce... tak samo na ustawieniu P - err99
do viteza i niejakiego Piotra - nie chce wojny (ani mentalnej, ani werbalnej ani tez niewerbalnej :) - kupuje wszelkie wasze sugestie...
no i oczywiscie pozdrawiam...
ps 30-tka dzisiaj pojechala do "service" - zainteresowanych bede informowal na biezaco... hhahahaha :) - pozdrawiam
oczywiscie bylem chaotyczny :) - pytanie brzmi: czy to (MIMO WSZYSTKO) puszka i migawka w niej, czy tez po prostu pad(a)l obiektyw?... - z dwojga zlego - wole wymienic obiektyw...
hehehe albo nikt nie ma nic wartosciowego do powiedzenia, albo adwersarze z poprzedniego mego watku sie poobrazali i poszli do swojej piaskownicy... coz poglowkuje sam nad swoim problemem...
admin - mozesz wywalic ten watek... chyba ze ma zyc swoim zyciem (martwym) nadal...
pozdrawiam
Witam wszystkich, jest to mój pierwszy temat i od razu prosze o pomoc.
Posiadam 20d i w połączeniu z zoomem EF 100-300 4.5-5.6 dość często wyskakuje mi error 99, aby go skasować wyciągam baterie na pare sekund.
Co dziwne podczas wypinania obiektywu mogę nim kręcić o 360 stopn!!!!!!!!
Jeżeli ktoś spotkał się z tym problemem to prośiłbym o pomoc.
Kolekcjoner 13-10-2007, 21:30 (....)
Co dziwne podczas wypinania obiektywu mogę nim kręcić o 360 stopn!!!!!!!!
(....)
Masz coś z bagnetem - to nie gwint, żeby można bylo kręcić w tak dużym zakresie. Możesz dokładniej opisać co to znaczy że "mogę nim kręcić"? Może coś jest obluzowane w obiektywie? Sprawdzaleś aparat z innymi obiektywami?
Masz ścięty lub wyjęty kołek który ogranicza obrót obiektywu do 90 stopni i ustala jego pozycję.Skutkiem tego styki obiektywu i body nie synchronizują się i dochodzi do zwarć lub złych połaczeń co sygnalizowane jest wyłączeniem i komunikatem error 99.Porównaj uwaznie bagnet ww.obiektywu z
innym i zobacz czy brak kolka czy też scięty a potem serwis.Nie używaj obiektywu w tym stanie w zadnym wypadku.Resetowanie error 99 przez wyjęcie baterii to normalne.Tak ma być.Pozdrawiam.:smile:
Dzięki wielkie, to jest kołek w obiektywie który się wykręcił bo pozostała po nim nagwintowana dziurka. Jeśli chodzi o Error 99 to wiem, że ma on związek ze stykami, ale bolec odpowiadający za blokade obiektywu w pozycji ''stykowej'' znajduje się w bagnecie korpusu i działa prawidłowo.
Może mogłem uszkodzić coś z elektroniki obiektywu przekręcając obiektyw o 360 stopni w przeciwną stronę. Zrobiłem tak z trzy razy demonstrując znajomym. Teraz sobie to uświadomiłem że pięć małych styków spotyka się z sobą w odwrotnej kolejności podczas włączonego aparatu.
Ale teraz najnowsze właśnie chciałem zrobić zdjęcia tego bolczyka na 50mm 1.4 i dzurki po bolczyku na w/w i co Error 99 z kitowym plastikowym bagnetem EFS 18-55mm 3.5-5.6.
Error ten wyskoczył dwa razy na kitowym po czym przestrzeliłem wszystkie
trzy obiektywy i nic.
O co tu chodzi jeżeli to aparat to w połączeniu z 50-tką nie błądził?
Dzięki za wszelkie sugestie.
Przy tych kombinacjach z obiektywem mogły pogiąć się styki w bagnecie.
Kolekcjoner 14-10-2007, 15:09 Po za tym mogło coś się uszkodzić w elektronice aparatu - serwis.
Dzięki wielkie, to jest kołek w obiektywie który się wykręcił bo pozostała po nim nagwintowana dziurka. Jeśli chodzi o Error 99 to wiem, że ma on związek ze stykami, ale bolec odpowiadający za blokade obiektywu w pozycji ''stykowej'' znajduje się w bagnecie korpusu i działa prawidłowo.
Może mogłem uszkodzić coś z elektroniki obiektywu przekręcając obiektyw o 360 stopni w przeciwną stronę. Zrobiłem tak z trzy razy demonstrując znajomym. Teraz sobie to uświadomiłem że pięć małych styków spotyka się z sobą w odwrotnej kolejności podczas włączonego aparatu.
Ale teraz najnowsze właśnie chciałem zrobić zdjęcia tego bolczyka na 50mm 1.4 i dzurki po bolczyku na w/w i co Error 99 z kitowym plastikowym bagnetem EFS 18-55mm 3.5-5.6.
Error ten wyskoczył dwa razy na kitowym po czym przestrzeliłem wszystkie
trzy obiektywy i nic.
O co tu chodzi jeżeli to aparat to w połączeniu z 50-tką nie błądził?
Dzięki za wszelkie sugestie.
Wez szmatke zwilż spirytusem[Nie ma byc mokra] i przetrzyj wszystkie styki
aparatu i obiektywów,wyjmij obie baterie [zasilania i pamieci]na godzinę.Ponownie wyprobuj wszystkie obiektywy.Napisz co wyszło z tego.Pozdrawiam:)
Zrobiłem Janmar jak napisałeś i pomogło, na około 100 zdjęć robionych w seriach błędów brak. Zostało mi tylko serwisowanie (bolca)
Wielkie dzięki. Pozdro
Przeczytałam całość i widzę, że nikt z Was nie miał problemu z errorem99 w takim stopniu jak ja...
Mam Canon Eos 400D, aparat ma zaledwie 3 tygodnie, wcześniej nic sie nie działo, nagle dziś wyskoczył w/w error99. Próbowałam wszystkiego co podpowiadał aparat (wyłącz, włącz, wyjmij, włóż baterię...) .. pomogło na chwilę, po czym znów błąd się powtarzał , aż w końcu nie da się już zrobić ani jednego zdjęcia. Próbowałam wszystkiego o czym tu pisaliście - zmiana obiektywu (kit, 50mm), czyszczenie złączy, probowałam zrobić zdjęcie bez karty, też się nie udało, autofocus, manualfocus... też nic, ostatnią moją nadzieją jest ładująca się właśnie bateria (choć wskaźnik na wyświetlaczu pokazywał że jest pełna), jednak w cud nie bardzo wierzę.
Czy jedyne co mi pozostaje to odesłać go do serwisu? (Jest na gwarancji, wiadomo, nawet nie ma podanego punktu [nie jest serwisowany w sklepie tylko w autoryzowanym serwisie canon], jedynie telefon..)
donald7000 20-10-2007, 22:50 Zapakuj i wyslij na koszt serwisu, w koncu masz gwrancje.
Moj wczesniej opisywany problem zaczol mnie bardziej wkurzac i wyslalem do serwisu, kolo srody maja mi odeslac naprawiony, trwa to dlugo bo musza cos sprowadzac.
Zobaczymy jak bedzie pracowal po naprawie.
Dzięki Donald, problem w tym, że w gwarancji pisze, że to ja pokrywam koszty transportu do serwisu i spowrotem :/
donald7000 21-10-2007, 18:31 Mnie kazali podeslac na ich koszt, powiedzialem ze body bylo kupione w niemczech.
Na chwilę obecną walczę ze sklepem w związku z niezgodnością sprzętu z umową ;)
No to wypadlo na mnie. Ostatnio na zleceniu wyskoczylo mi Err99. Korpus 40D, szklo 70-200/4L IS. Wyskoczylo raz, wyjalem i wlozylem baterie. Dzialal. Wyskoczylo drugi raz. Ta sama operacja. Dzialal. I jeszcze wyskoczyl trzeci raz. Ale sie wkurzylem. Od 2 tygodni jest OK ale nie podoba mi sie to.
Mam podobny problem z takim błędem i wyskakuje mi tylko uzywajac obiektywu EF-S 17-85 IS, a najcześciej na przymknietej przeslonie. Byłem w serwisie (innym - nie w canonie) i powiedziano mi, ze prawdopodobnie przeslona sie zacina i to moze byc przyczyna.
Musze go wyslac na zytnia do Warszawy i jestem ciekawy co mi powiedza
Mam podobny problem z takim błędem i wyskakuje mi tylko uzywajac obiektywu EF-S 17-85 IS, a najcześciej na przymknietej przeslonie. Byłem w serwisie (innym - nie w canonie) i powiedziano mi, ze prawdopodobnie przeslona sie zacina i to moze byc przyczyna.
Musze go wyslac na zytnia do Warszawy i jestem ciekawy co mi powiedza
Zanim wyslesz, to po wyswietleniu błedu po prostu zajrzyj od przodu w obiektyw.Jesli zobaczysz przyslone to znaczy zacieta.Trudniej jesli to zaciecie trwa b.krótko ale mozesz to zobaczyc przez wizjer: uzyj małego otworu i przycisku podglądu głebii ostrości.Pozdrawiam:smile:
witam
Dzisiaj tez miałem z moja puszka to samo (40D). Podpięty był Tamrona 17-50 (obiektyw ma ponad rok, nie sprawiał problemu) oraz lampy 430EX.
Po powrocie domu chciałem wymusić błąd, niestety nie udało mi sie.
Ciekawe, czy to obiektyw czy lampa?
pozdrawiam
Tomek
Ja miałem 3 razy err99 z 24-70 (canona) w 40d.
Był to pierwszy dzień użytkowania sprzętu. Nigdy więcej ani z 24-70, ani z 70-200 błąd nie pojawił się (mam 1400 strzałów).
Witam
Na stronie www.optyczne.pl jest test aparatu 40D, i tez mieli err. 99. Moze to wina oprogramowania. Mam nadzieje, ze niebawem pojawi sie nowa wersja oprogramowania.
pozdrawiam
Tomek
donald7000 18-11-2007, 12:54 W koncu postanowilem jakis czas temu wyslac body do serwisu bo czesciej zdazalo sie ze sie zawiesza. Po wnikliwych analizach doszedlem do wniosku ze zawiesza sie w trakcie zapisywania na karte. Trafilo sie tez kilka razy ze dane na karcie zostaly rozsypane.
Wymienili mi czytnik kart.
Jak pytalem ile to kosztowaloby poza gwarancja to odpowiedzieli ze 340 zl.
Po trzasnieciu 500 zdjec problem sie znow pojawil, odeslalem i czekam na jakis odzew, bo to juz staje sie uciazliwe.
donald7000 02-12-2007, 12:25 Hehehe. Wiedzialem ze za szybko pochwalilem. Znow to samo :)
Szlag mnie trafia, bo zawsze mam takie szczescie do sprzetu. Odeslalem kolo 15.11 a w piatek zatelefonowali do mnie i oznajmili ze przy poprzedniej naprawie wymienili czytnik kart i plytke digital, ktora odpowiada za przesylanie danych miedzy czytnikiem a czyms innym, chyba matryca. Mam im podeslac karte na ktorej doszlo do rozsypania zdjec. Ze swojej strony oczywiscie zapewnili mnie ze zapelnili juz 4 karty platinum 4GB i nic nie stwierdzili.
Tymi kartami sprzelam rowniez w innym body i nic sie z nimi nie dzieje, podejrzewam ze bedzie to usterka nie do wykrycia.
Gdzie w takim razie szukac pomocy ?
Nie moge stac w aparatem w reku i klac ze sie zaciol, wyjmowanie baterii jest uciazliwe, a zdazylo sie ostatnio ze nie moglem odzyskac RAWA, bo sie wszystko rozsypalo na karcie.
miałem jedną kartę która be problemów chodziła na alphie a jak włożyłem ją do 40d zaczęły się errory 99. Na innych kartach problemu nie ma - więc wina zapewne leżała po stronie karty
donald7000 02-12-2007, 18:06 To nie jest jedna karta tylko kilka SD Extreme II, GoodRam, zwykla SD.
witam
na 400D z T70-300 odnotowalem juz kilka err99 zawsze restart lub bateria pomagaja - na krotko a czyszczenie stykow - na dluzej
niespecjalnie to uciazliwe ale jak sie znowu przytrafi to odsylam na serwis jeszcze ponad rok gwarancji ;)
czy zabawa samorobnym kabelkiem moze cos miec w temacie? tzn kabelek byl uzywany z tym obiektywem ale nie gdy errory wyskakiwaly
eternalsunshine 11-12-2007, 16:19 Witam
Dopiero co dostałem 400D kit. Wszystko robiłem zgodnie z instrukcją a err 99 wyskakuje mi cały czas. Nie zrobiłem jeszcze ani jednego zdjęcia!!!
Zastanawiam sie czy to błąd wynikający z karty (1GB x8 - pożyczonej) bo nadal czekam na profesjonalnego kingstona. Czy to moze być to?
Probowałem już dosłownie wszystkiego. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić...
Znacie serwis w poznaniu?
Dzięki za odpowiedź
donald7000 11-12-2007, 16:47 Wyslalem karty i przetrzepali je 3 razy i nic, serwisowi nic takie sie nie przytrafilo. Jutro mam odebrac swoja 30D. Wiec nadal zostaje z tym samym problelem. Ostatnio stracilem 3 ujecia, dosc wazne, bo nie dalo sie odzyskac z SD extrem III, co strace nastepnym razem ?
Czy ktos z Kolegow wysyalal body do serwisow w innych krajach np. Niemcy ?
A jak z wydajnością prądową akumulatorów? Czy ktoś weryfikował kwestię zasilania i jej wydajności? Ile osób z problemem error99 używa zamienników?
Pytam z ciekawości.
Zastanawiam sie czy to błąd wynikający z karty (1GB x8 - pożyczonej) bo nadal czekam na profesjonalnego kingstona. Czy to moze być to?
a na innej karcie albo bez karty sprawdzałeś?
aku naładowany?
z innym obiektywem?
papierzyna 11-12-2007, 20:44 U mnie w Canonie 10d pojawia się Error 99 przy odłączonym obiektywie, braku karty. Same gołe body. Podnosi sie lustro...I nie otwiera się migawka. Czy to już oznaki, że należy ją wymienić? Ile kosztuje taka "przyjemność"?
eternalsunshine 11-12-2007, 21:56 aku naładowany na 100%
niestety jestem początkującym fotografem (jak chodzi o cyfrowe lustrzanki) i nie mam szerokiej gamy obiektywów ani kilku kart... postaram sie to jakoś załatwić i o wynikach będę informował...
pozdrawiam
a sprobuj bez karty/obiektywu
to nowe body czy od kogos?
jak ze sklepu to wymien lub przynajmniej Ci sprawdza z innym aku i karta
donald7000 12-12-2007, 20:44 Moje wieszanie bylo na zamieniku i na oryginale, ale na 100% akumulator nie ma tutaj zadnego wplywu. Mnie juz serwis chcial wmowic ze to moze byc kwestia kart, ale wygadali sie ze podobno karty PLATINUM nie za bardezo chca pracowac z 400D, nie wiem ile w tym prawdy ale tak mi powiedzieli. Ja wyslalem swoje SD i nic, potestowali i odeslali.
Grzegorz Skiba 12-12-2007, 22:01 Miałem podobny problem w 350d. Okazało sie ze migawka padla. Gdzies czytalem ze jest to blad komunikacji z obiektywem/lampa/karta etc.
AndrzejD 13-12-2007, 19:00 Error 99 w instrukcji opisany jest jako inny błąd czyli może oznaczać wszystko. W moim przypadku w 10D była to uszkodzona migawka.
donald7000 13-12-2007, 21:52 W trakcie roboty (okolo 800-1000 ujec) zdarzy sie ze zawiesi sie do 4 razy. Ale nie wiem czy w tym przypadku jest to migawka, serwis nic nie stwierdzil.
markiz1234 24-12-2007, 00:33 [QUOTE=Grzegorz Skiba;401735]Miałem podobny problem w 350d. Okazało sie ze migawka padla. Gdzies czytalem ze jest to blad komunikacji z obiektywem/lampa/karta etc.[/QUOTE
Gdzie wymieniałeś migawkę i ile miałeś zrobionych zdjęć?Miałeś go jeszcze nagwarancji?
Mi w 350d wyskoczył err99 trzy razy z rzędu, a za czwartym razem się zawiesił na amen. Zastanawiam się teraz co go zawiesiło? Zestaw jak w opisie plus grip delta aku 1x canon 1x zamiennik
AndrzejD 24-12-2007, 10:22 Miałem bardzo podobny objaw. Zawieszał się aparat aż do momentu gdy się całkowicie zawiesił i trzeba było jechać do serwisu. Naprawiłem go w serwisie na Żytniej w Warszawie.
Niestety sprzęt po gwarancji więc koszt naprawy był wysoki (ok. 700zł)
Z tej ceny najwięcej kosztowała wymiana. Sama migawka to koszt ok. 170zł. Reszta to 30 minutowa naprawa.
DonAlberto 25-12-2007, 22:57 Witam serdecznie, ja z takim pytaniem, kilka razy w ciągu ostatnich miesięcy przy próbie focenia 30D wyskoczył mi taki błąd - Err 01, komunikacja pomiędzy body a szkłem nieprawidłowa. Moje pytanie może wydać się trochę dziwne, z czym to jest związane? Działo się to na dwóch rożnych obiektywach, częściej po zmianie, albo jakiś ruchach obiektywem, czyżby luz na bagnecie? albo na stykach. Oczywiście pomaga zdjęcie i założenie ponowne obiektywu ale sami wiecie, wolę dopytać niż pewnego razu przekonać się że jednak ponowne założenie nie pomaga.
pozdrawiam
podaj najlepiej jakie szkła. Jeśli ponowne podpięcie pomaga to chyba problem ze stykami. Zalecane jest przetarcie styków po obu stronach w celu usunięcia warstwy zaśniedziałej/zabrudzonej.
Wyczyść styki w szkle i body - mi pomogło.
DonAlberto 27-12-2007, 16:05 Wyczyść styki w szkle i body - mi pomogło.
Macie patent czym czyścić styki, jakiś alkohol?? czy lepiej alkohol zostawić sobie na opicie pracy? :)
Pytam poważnie, a szkła to canonoskie 17-55F2.8 i 50F1,4
markiz1234 28-12-2007, 11:43 Do AndrzejD Jaki przebieg miałą Twoja migawka?
Ja z kolei miałem Error 99 z obiektywem EF 17 - 85 mm. Występował raz na kilkanaście, kilkadziesiąt zdjęć. Okazało się, że źródłem problemu była zepsuta przesłona. Koszt naprawy 260 zł (razem z dokładnym czyszczeniem środka obiektywu, który zdążył nałapać kurzu miedzy soczewkami).
anula_un 31-12-2007, 14:18 Ja wczoraj kupiłam C400d, robiłam zdjęcia z kitem i wszystko było ok, póżniej podłączyłam tokine 28-210 i w dzień było ok a przy nocnych ustawieniach error 99. włączenie i wył nic nie pomogło, bateria też nie , ale jak włożyłam kit to wszystko zaczęło grac... póki co.
Delorian77 01-01-2008, 00:13 Witam!
Wlasnie wrociłem z sylwestra do domu ( w*rwiony na maxa) bo spieprzyło mi sie body ! dokładnie ER99! tragedia !!!!!!!!!!! jedno zdjecie i error! wyciagałem akumulatory, baterie cr...i wyminiałem karty obiektywy ...wszystko na nic! czy jest szansa ze po zmianie softu coś sie może zmienić.
AndrzejD 02-01-2008, 02:29 Do AndrzejD Jaki przebieg miałą Twoja migawka?
Dokładnie to nie pamiętam ale niewiele ponad 10 tyś.
czy jest szansa ze po zmianie softu coś sie może zmienić.
Raczej stawiałbym na to że migawka ci padła...
O, fajnie że znalazłem ten wątek. Moja lampka wbudowana w 20D się nie otwiera od czasu kąpieli morskiej :). Zauważyłem to przypadkiem, gdyż i tak jej nie używam, ale jakos tak łyso. Zastanawiam się czy jakieś robactwo się nie lęgnie, dlatego chciałbym ją otworzyć. Jednak podważana unosi się ledwo na 2 mm i dalej nie chce, nawet po średnim nacisku śrubokrętem ;). Z tym że chyba jakaś elektryka nie działa, bo nie słyszę nawet żadnego cykania od kiedy świerszcze w listopadzie przestały to robić ;).
krzys_jg 02-01-2008, 16:09 Ja w 400D miałem ten sam problem, zauważyłem go po jakimś czasie, bo wcześniej używałem tylko zewnętrznej lampy. Przez jakiś czas, jeżeli chciałem dopalić wbudowaną, pomagałem paznokciem. Jednak po pewnym czasie, otwierania i zamykania chyba wszystko się „ułożyło i dotarło”, bo lampa teraz sama wyskakuje. :p
Witam wszystkich.
To jest mój "pierwszy raz" na tym forum i proszę o pomoc. Mam pytanie czy ktoś miał problemy w 300D z error 99. Czytałem wszystkie wiadomości na ten temat na tej stronie i nie nie wyrobiłem sobie zdania. Aparat nigdy nie był podłączony do żadnych urządzeń innych niż canona, w zasadzie nie pracuje z lampą zewnętrzną, a tem błąd powtarza się z różnymi kartami i przy różnych obiektywach. Czasami kilka razy pod rząd a czasami nic się nie dzieje. Jeśli ktoś wie czy można ten feler usunąc to zamieniam się w słuch.... Maciej z Torunia.
-----------------------------------------------------------------------------
[QUOTE=Czolem wszystkim. Mnie rowniez pojawil sie ERR 99 po jakies 2 dniach uzytkownia 400D ze standardowym kitem 18-55. Problem w tym ze aparat sciagalem z USA i nie wiem w zwiazku z tym co z gwarancja. Oczywiscie aparacik kupilem nowy, na amazonie. ERR 99 pojawia sie tylko w trybie auto w momencie wlaczania sie lampy. Lampa nie blyska tylko probuje zastartowac. Po paru sekundach pojawia sie ERR 99 i cala bajka o tym jak zlikwidowac blad. Przeczyscilem styki miedzy obiektywem a body i dziala poki co ale jestem zaniepokojony bo sprzet ma 2 dni! Co bedzie dalej i co z gwarancja?? Gdzie mam to reklamowac?? Pomozcie. A tak przy okazji blad nie pojawia sie z obiektywem Canon 70-300 USM? Bardzo prosze o pomoc, gdzie mam to wyslac w celu naprawy?? Piotrek z Krakowa[/QUOTE]
heheh
to ja mam lepszego zonka ..
mega
error99 ...
aparat na "on" .. i migawka i lustra klepią jak zwariowane .. nic sie nie da zrobić
odłączam obiektyw .. to samo .. wyjmuje kartę to samo ...
nawet jak aparat na off (i baterie w środku).. to w chwili gdy wkładam baterie to ze 2 razy lustrem klepnie .. albo jak podczepiam obiektyw tez 2 razy lustro ... otwieram klapkę od karty tak samo .. wyjmuje kartę tak samo
co to może być ... ??
da sie jakoś zrestartować aparat ... jak wyjmę bateryjkę to coś da ?
Migawka.
Miałem to samo.
630 złotych na żytniej.
(w opisie uszkodzenia na żytniej technik wpisał: "Migawka lata jak szalona" ;) )
ale to normalne że nawet przy wyłączonym .. po włożeniu baterii też klepnie ..?
czyli co migawkę wymienią na nową ..?
Ja tam nei wiem czy normalne.
Wiem, że miałem identyczne objawy. I zakończyło się wymianą migawki (na szczęście miałem jeszcze na gwarancji :D )
Witam,
po 3 miesiącach właściwie sporadycznego użytkowania mój nowiusi Canon 40D pokazał mi error 99. Zmiany obiektywów nie pomagały, bez obiektywu też nie działał. Skończyło się wymianą migawki na Żytniej...
To przykre, że wydaje się sporą kasę na sprzęt, a on całkiem szybko jedzie do serwisu. Chyba, że to ja mam pecha.
Pozdr.
Michał Dobrowolski 23-03-2008, 14:46 Witam!!!
Orientuje sie ktoś co znaczy taki komunikat, po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu znowu to samo.
Skorzystaj z wyszukiwarki; bogactwu wątków poświęconych temu błędowi odpowiada bogactwo przyczyn powodujących wyświetlenie się tego komunikatu.
Michał Dobrowolski 23-03-2008, 15:58 ale lipa, body ma przejechane ze 2 tysiaki fotek i juz błędy? nie robie przeciez fotek w jakis ekstremalnych warunkach (nie mialem okazji robic zdjec na mrozie, ani go nie zalałem) Słabo coś jak na sprzet za taką kase. Canonie wstydz sie ;) Zdjecia robione tym co w stopce i najczesciej błąd wyskakuje przy manualu w rawach. Przy innych ustawieniach go nie było. Jeśli ktoś ma jakis pomysł prosze pisać.
jak w D40 to nie to forum..... ;)
a wogóle Error99 może bez problemu pojawwić się z winy usera aparatu , np jak się nie dopnnie szkła lub gdzieś jest brudno etc i milion róznych przyczyn ...
btw wyskoczył ci ile razy ?
Zdjecia robione tym co w stopce
Ale ty w stopce masz 40D a nie D40 ? :roll:
Słabo coś jak na sprzet za taką kase. Canonie wstydz sie ;)
ależ z pretensjami to do Nikona bo z tego co mi wiadomo to oni produkują D40 :lol: :lol: :lol:
Michał Dobrowolski 24-03-2008, 08:38 hehe ok 40d, niewybaczalny błąd z mojej strony.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jak w D40 to nie to forum..... ;)
a wogóle Error99 może bez problemu pojawwić się z winy usera aparatu , np jak się nie dopnnie szkła lub gdzieś jest brudno etc i milion róznych przyczyn ...
btw wyskoczył ci ile razy ?
Error wyskakiwał średnio raz na pięć zdjeć przy manualnych ustawieniach. Przy seriach od razu. Nie ma mowy aby było gdzieś przybrudzenie, sprzęt jest praktycznie nowy. Zastanawiam sie czy karta pamięci ma wpływ na powstawanie tego błędu
Gringo997 24-03-2008, 08:56 reset ustawień, spróbój na innej karcie, wyjmij baterię podtrzyującą, zobacz czy z każdym obiektywem, przeczyść styki od obiektywu. jak to nie pomoże bedziesz musiał wysłać na żytnią...
po 3 miesiącach właściwie sporadycznego użytkowania mój nowiusi Canon 40D pokazał mi error 99. Zmiany obiektywów nie pomagały, bez obiektywu też nie działał. Skończyło się wymianą migawki na Żytniej...
To przykre, że wydaje się sporą kasę na sprzęt, a on całkiem szybko jedzie do serwisu. Chyba, że to ja mam pecha.
Mam identyczne objawy.... Przeczyściłem styki,wyciągnałem aku, baterie podtrzymująca, zmienilem karte,posprawdzalem z innymi obiektywami i dupa. Error99 i nic do przodu.
Agness czy w twoim przypadku gwarancja objęła naprawę czy musiałaś płacić? Ile im to zajęło na zyniej?
Aparat nie ma nawet miesiąca....Stare 350D dla przykladu, przez ponad dwa lata nie pokazalo ani razu zadnego bledu.
ismene191 01-04-2008, 22:34 A może to jest przyczyna oprogramowania? Mnie err99 pojawia się kiedy próbuję podłączyć do mojego 400D Sigmę 70-300mm 1:4-5.6 DL Macro i 28-300mm Aspherical IF, które z powodzeniem działały w 500n. Strasznie mnie to wnerwia, bo w moim przypadku nic nie działa, ani wyjęcie baterii, ani kilkakrotne włączanie i wyłączanie. Zastanawiam się czy w ogóle coś da się z tym zrobić. Ma ktoś jakieś konkretne pomysły? Czy wizyta w Sigmie mnie czeka?
A może to jest przyczyna oprogramowania? Mnie err99 pojawia się kiedy próbuję podłączyć do mojego 400D Sigmę 70-300mm 1:4-5.6 DL Macro i 28-300mm Aspherical IF, które z powodzeniem działały w 500n. Strasznie mnie to wnerwia, bo w moim przypadku nic nie działa, ani wyjęcie baterii, ani kilkakrotne włączanie i wyłączanie. Zastanawiam się czy w ogóle coś da się z tym zrobić. Ma ktoś jakieś konkretne pomysły? Czy wizyta w Sigmie mnie czeka?
Nie wiem jak u Ciebie. U mnie padła migawka, tak zdiagnozowali na zytniej. Aparat miałem od 2 tygodni...szybko sie "wyrobił"
A może to jest przyczyna oprogramowania? Mnie err99 pojawia się kiedy próbuję podłączyć do mojego 400D Sigmę 70-300mm 1:4-5.6 DL Macro i 28-300mm Aspherical IF, które z powodzeniem działały w 500n. Strasznie mnie to wnerwia, bo w moim przypadku nic nie działa, ani wyjęcie baterii, ani kilkakrotne włączanie i wyłączanie. Zastanawiam się czy w ogóle coś da się z tym zrobić. Ma ktoś jakieś konkretne pomysły? Czy wizyta w Sigmie mnie czeka?
W tym przypadku pomoże tylko i wyłącznie serwis. Trzeba wymienić elektronikę w obiektywach. To jest niestety usługa odpłatna. Nie jest to tanie. Rok temu kosztowało to ok 300 zł od obiektywu ( zależnie od rodzaju obiektywu ). To jest niestety wada wszystich starszych sigm.
ismene191 08-04-2008, 10:54 dzięki, tak myślałam że wizyta w serwisie mnie nie ominie.
Michał Dobrowolski 14-04-2008, 06:50 znowu ten sam błąd, po zrobieniu fotki. Po ponownym uruchomieniu aparatu zdjecie odziwo jest, czyżby karta pamieci? eeeeh troche po omacku takie szukanie, ale co zrobić.
Spróbuj z innym obiektywem...
macgyver9 14-04-2008, 08:44 Spróbuj z innym obiektywem
i z inną kartą pamięci.
Przetestuj po pierwsze primo inna karte pamieci.
Bo o ile dobrze zrozumialem Twojego posta, to w momencie kiedy zaczynasz focic dostajesz error.
Jesli karta nie okaze sie przyczyna, to zmien szklo (ale uzywajac 'innej' niz dotychczas karty).
Jesli to nie to - jak koledzy radza - serwis :)
Michał Dobrowolski 14-04-2008, 11:09 nie bardzo moge, nie mam :)
AndreasK 14-04-2008, 11:33 z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec, ze Error 99 pojawia sie glownie w chwili podpiecia innego obiektywu niz dedykowany, ja mialem tak w 40D jak podpinalem Sigmy z wczesniejszego analoga, o dziwo jak wrzucilem MF w obiektywie to nie wyswietlal tego bledu, wiec moze przestaw na MF w obiektywie i zobacz.
Nie masz wyjścia, musisz kogoś znaleźć kto użyczy. Spróbuj też przeczyścić styki obiektywu spirytusem, alkoholem izopropylowym lub czyś w tym stylu - może są zatłuszczone i nie ma dobrej łączności z obiektywem
nie bardzo moge, nie mam :)
To może wyjmij kartę i rób zdjęcia. Nie zapisze ale przez chwilę wyświetli. Jeśli przyczyna jest inna niż zapis na karcie to błąd wyskoczy (skoro wyskakuje na co piątym zdjęciu). Jeśli nie wyskoczy to zinterpretowałbym to jako sugestię problemu z kartą.
Kup drugą kartę - i tak się przyda w przyszłości.
Witam, posiadam obiektyw EF 24-70, dość często (zwłaszcza na statywie w orientacji pionowej body (40 D) pokazuje Error nr 99 (brak połączenia z obiektywem wyczyść styki itd.) Ma ktoś podobne doświadczenia może jakąś rade?
Pozdrawiam
http://canon-board.info/search.php?query=error&titleonly=1
http://canon-board.info/search.php?query=err99&titleonly=1
http://canon-board.info/search.php?query=error99&titleonly=1
http://canon-board.info/search.php?query=err&titleonly=1
Michał Dobrowolski 19-04-2008, 14:42 z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec, ze Error 99 pojawia sie glownie w chwili podpiecia innego obiektywu niz dedykowany, ja mialem tak w 40D jak podpinalem Sigmy z wczesniejszego analoga, o dziwo jak wrzucilem MF w obiektywie to nie wyswietlal tego bledu, wiec moze przestaw na MF w obiektywie i zobacz.
Zmieniłem karte pamięci - nic to nie dało. Ale o dziwo przy MF, błąd nie wyskakuje. Czyżby Tamron sie kończył...hmm
michal_sokolowski 07-05-2008, 22:04 witam;
niestety error 99 dotknął moją żonę....
ma canona 400D. Błąd występuje całkowicie nieprzewidywalnie, chociaż
częściej gdy bateria jest słaba.
jak na razie błąd zaobserwowaliśmy z kitem canona, próbowałem z 28 mm 1.8 i na razie nie było błędu.... więc przypuszczam że to wina Kita (mam taką nadzieję).
dorzucę swoje doświadczenia w tym temacie - 350D z Tamronem 75-300 było to samo. Ponieważ zbyt często się to pojawiało to pozbyłam się obiektywu. Z innymi nic takiego mi się nie przytrafiło.
witam mam problem z errorem 99 kupiłem nową kartę sandisk extreme III i po uruchomieniu 400d wyskakuje "BŁądCF" jak chcę sformatować to wyskakuje err99. co zrobić ?? wydaje mis ie że to wina karty bo na innej chodzi aparat ale i tu na forum i na innych napisane jest ze err99 wystepuje jak sie zmienia obiektywy:/ prosze o radę z góry dziękuję
Witam nowego kolegę na forum i chciałbym się spytać o rzecz oczywistą(według mnie oczywistą!!).Jeżeli aparat działa na jednej karcie a na drugiej nie,to nie sądzisz że prawdopodobnie masz uszkodzoną jedną z kart.Pewnie tą nową!!A co do err99 to niestety było setki razy na forum więc radzę poszukać od razu zanim usłyszysz od reszty.
Ps.nie wkleję Ci żadnego,pomocnego linka gdyż jestem tak samo LENIWY jak Ty.
Pozdrawiam!!
Witam mam problem z err99. Aparat 40d z obiektywem EF 17-40. Czasem zamieniany na EF 70-200 f/4. Nagle pojawił się błąd. Wymieniałem karty, obiektywy oraz akumulatory, bez rezultatu. Zawsze pojawia się err99. Macie jakiś pomysł?. Pozdrawiam
Witam mam problem z err99. Aparat 40d z obiektywem EF 17-40. Czasem zamieniany na EF 70-200 f/4. Nagle pojawił się błąd. Wymieniałem karty, obiektywy oraz akumulatory, bez rezultatu. Zawsze pojawia się err99. Macie jakiś pomysł?. Pozdrawiam
Wyczyść styki spirytusem.Moze to pomoze.Pozdrawiam.
donald7000 21-05-2008, 18:38 Witam mam problem z err99. Aparat 40d z obiektywem EF 17-40. Czasem zamieniany na EF 70-200 f/4. Nagle pojawił się błąd. Wymieniałem karty, obiektywy oraz akumulatory, bez rezultatu. Zawsze pojawia się err99. Macie jakiś pomysł?. Pozdrawiam
Ja w 30D zmieniłem soft na nowy i po założeniu 70-200 zwykle się "zatnie".
Ot taka przypadłość.
mi właśnie trafił się err 99 też na 40D. Pracowałem z 17-40 L. Zmieniłem obiektyw, zmieniłem kartę, zmieniłem / wyjąłem wszystkie baterie - nic nie dało. Zapakowałem i posłałem na Żytnią (mam gwarancję). Aparat ostrzył normalnie - dopiero po wciśnięciu migawki wyskoczył err. Zobaczymy co powiedzą.
U mnie error 99 w 40D pojawił się dziś podczas pierwszych zdjęć świeżo zakupionym obiektywem 70-200 f4 IS. właśnie wtedy kiedy IS jest włączony.
Zastanawiam się czy wymiana firmwaru w body na nowy coś może poprawić, bo coś tam mi się kołacze po głowie że jakieś zmiany miały być w współpracy z ISem.
Już wiem, że mój Err99 to była... migawka. Po ok. 12 tys. zdjęć w półrocznym 40D padła migawka. Dobrze, że w czasie gwarancji :)
Mój aparat właśnie się zbliża do 12tyś. Mam nadzieje że to nie jest migawka bo tylko z jednym obiektywem tak się dzieje, a właściwie to się na razie uspokoiło.
Może się dotarł:confused:
No jak ma klapnąć 100tys to przecież jeszcze trochę mu zostało. 12 tys woyd'a to raczej sporadyczny przypadek - dość nie miły swoją drogą.
Witam forumowiczow. U mnie blad Err 99 pojawil sie wczoraj i na wyswietlaczu pisze:
Err99
Shooting is not possible.
Turn the power switch to <OFF> and <on> again or re-install the battery.
Postapilem zgodnie z tym co pisalo na wyswietlaczu ale i tak to nie przynioslo pozytywnego rezultatu.
Posiadam Canona D30 przebieg 8tys zdjec. Czym to moze byc spowodowane.
Myslalem ze np jest to wina obiektywu Sigma 24-70 f2,8 ale jednak nie bo ten sam komunikat pojawial sie jak zamocowalem Canon 50 f1,8 i nawet przy Canon 70-200 f2,8. Zmienialem tez rozne karty pamieci i to samo. Zmienialem baterie i tez to samo. Co moggo sie ewentualnie uszkodzic? Czy jest to awaria migawki? Jaki jest koszt wymiany?
Za wszelka odpowiedz z gory dziekuje...
Przeczytałam prawie cały ten remat i nie znalazłam rozwiązania mojego problemu.
Mam 40D od początku czerwca narazie samo body i chce w tym tygodniu kupić 28-135 canona ale nie o to chodzi.
Bawiłam się dzisiaj aparatem tzn. uczyłam się jak się co zmienia ustawiałam sobie w menu różne rzeczy i zrobiłam zdjęcie i wyskoczył err 99 nic więcej nie pisało wyłaczyłam i włączyłam aparat i nic.
Co może być przyczyną tego? Mam nadzieje, ze obejdzie się bez serwisu...
Mnie to samo ("Err99") spotkało w minioną niedzielę,:( z tym że moje 20D ma już około 55-60 tyś. klapnięć. Nic nie pomogło, ani wyjmowanie baterii (obu: głównej i podtrzymującej), zmiana baterii na nową, nawet zmiana obiektywu (podpięty był 17-40). Spodziewałem się takiego zdarzenia już od jakiegoś czasu, bo dotarły mnie słuchy o tym, że migawka w 20D jest przewidziana na ok.50tyś., ale i tak było to sporym zaskoczeniem.
W poniedziałek zaraz zrobiłem wywiad na Żytniej ile może kosztować wymiana migawki, i tak jak to już ktoś na forum napisał, około 550-650zł + koszta wysyłki. Czas wykonania naprawy ponoć tylko 5 dni roboczych:!: I teraz zastanawiam się ile może to kosztować w serwisie w Berlinie, bo chyba łatwiej mi by było pojechać tam niż do Wa-wy, jakoś nie mam zaufania do firm kurierskich, a tym bardziej do Poczty-Polskiej.
Czy jest na forum ktoś kto ma jakieś info o berlińskim serwisie i jego cenach?
Pozdrawiam
betinus
kochani- wszedzie pisze migawka jesttestowana "DO 100k" a nie "100k"
U mnie ten błąd występuje najczęściej przy robieniu zdjęć w jasnym oswietleniu , jeżeli chodzi o zdjecia w nocy to jest o wiele lepiej, chociaż też występuje . No i co z tym cholerstwem zrobić?
Mnie dzisiaj err99 dopadł w 40d (nie pomogło wyjęcie karty i obu baterii, w trybie LV ekran jest czarny, aparat wiesza się po zrobieniu jednego zdjęcia, którego i tak nie zapisuje na kartę). Całe szczęście, że akurat się koncert skończył, bo byłaby masakra. Jutro mecze, ale pożyczone 400d uratuje mi tyłek. W poniedziałek wysyłka na Żytnią ;\
Aaa, klapnięć niecałe 10k w ciągu pół roku.
Mam to samo z 40d - dwa miesiące i z 4000 fotek. ERROR 99 i nic. Najśmieszniejsze, że działa na trybie "Live View" tylko jak lampę włączę - ERROR 99. Wymiana obiektywów i bateri Kasowanie nic. Widać coś z migawką bo nawet czyszczenie ręczne nie działa (tj podskoczy lustro i spadnie).
Dobrze że jest poczciwe 350d (z 300tys fotek i migawka ok).
Widać, że CZARNA SERIA poszła na 40d z ERROR99- czy INNY BŁAD !!!!
Dodam, ze to chyba nie migawka, tylko sie plastik od lustra polamal (znaczy mocowanie z jednej strony). O tak to wyglada:
http://img297.imageshack.us/img297/6471/err99ru4.jpg (http://imageshack.us)
Zwyczajnie, podczas robienia zdjec padlo ;\
W przypadku ułamania tego elementu aparat będzie działał w cichym trybie 2 i przy LV.
To taka wada konstrukcyjna i z reguły ona jest powodem E99 w 40d - niestety canon się nie przyznaje że tak jest -na gwarancji robi a później dobry mechanik z klejem i będzie to mocniejsze od oryginału.
piotrusb 07-07-2008, 10:36 Czas wykonania naprawy ponoć tylko 5 dni roboczych :!:
Haha, 5 dni roboczych w przeciągu do miesiąca chyba ;). Na tak szybką wymianę w serwisie na Żytniej bym nie liczył - ja z wymianą migawki w 30D ( po 16 tyś. klepnięć -__- ) czekałem równo miesiąc. Jeśli masz gwarancję, to pozostaje oddanie do Warszawy, jeśli Twoja gwarancja się skończyła - poleciłbym serwis Sigmy w Krakowie, przynajmniej będzie szybciej niż na Żytniej. Jak ja dzwoniłem do Wwy to wymiana migawki w 10D kosztuje 610 zł, w 20D pewnie niewiele taniej.
BTW: Moje 30d znowu jest w serwisie, tym razem serwisanci zepsuli przycisk od sprawdzania głębi ostrości a dodatkowo przestał działać spust - czekam 3 tydzień na oddanie z naprawy.
Cała ta seria 30d, z którą mam styczność jest jakaś felerna cholibka :(
Kolekcjoner 07-07-2008, 14:42 (....)
Cała ta seria 30d, z którą mam styczność jest jakaś felerna cholibka :(
Tylko bez uogólnień 8).
piotrusb 07-07-2008, 21:06 Tylko bez uogólnień 8).
Tylko z tymi, z którymi miałem styczność :P A miałem styczność z 6. Na 6 body 5 było już w serwisie ;)
Kolekcjoner 07-07-2008, 21:31 Tylko z tymi, z którymi miałem styczność :P A miałem styczność z 6. Na 6 body 5 było już w serwisie ;)
Z tymi z którymi ja miałem styczność, a było ich kilkanaście (30-tek z 5) - żaden nie był w serwisie. Czy na tej podstawie mogę napisać, że seria xxD to najbardziej niezawodne aparaty, bo się w ogóle nie psują???
trothlik 07-07-2008, 21:43 znowu ten sam błąd, po zrobieniu fotki. Po ponownym uruchomieniu aparatu zdjecie odziwo jest, czyżby karta pamieci? eeeeh troche po omacku takie szukanie, ale co zrobić.
ja miałem tak z sigma. blad99 ale fotka była na karcie. błąd pojawiał sie przez obiektyw. padła mi przysłona i jak mniemam aparat nie mógł dogadać sie z obiektywem... na razie działam kitem i wszystko gra. pozdrawiam
Też miałem wcześniej ERROR 99 z 350-tką, ale to były obiektywy - po wymianie w serwisie (na gwarancji !) wszystko OK. Sigmie 17-50 wymieniałem przysłonę za 380zł na Złotej i też śmiga u klijenta. Więc nie warto wymieniać pogwarancynemu kitowi przysłony.
W moim przypadku mogło coś pójść źle podczas robienia reportażu z plenerowej imprezki przełączyłem kilka razy na L.V. by zrobić fotkę z kąta i cos pstrykło -widać to w L.V. jest jakiś bład w porównaniu z poprzednimi xxD. Wszystko to NOWOŚĆ i musi się dopracować.
Oddałem do serwisu - Plastik j.w. jest OK. Może SOFT?
Teraz CZEKAĆ dwa tygodnie !!!!!.....albo ????????
Co do terminów na Żytniej
Znajomy posłał z E99 - 9 lipca przyjęli - 23 lipca ma być zrobiony - Zobaczymy czy dotrzymają słowa
Znajomy posłał z E99 - 9 lipca przyjęli - 23 lipca ma być zrobiony - Zobaczymy czy dotrzymają słowa
Zrobią szybciej. Ten termin 23 to po prostu 14 dni od daty przyjęcia, z reguły warto zajrzeć do Nich nawet następnego dnia. :)
ja wyslalem w poniedzialek (najprawdopodobniej wymiana migawki w 40d) aparat byl u nich we wtorek no i czekam ... nie wie ktos czasem czy DHL jezdzi w soboty bo sie niecierpliwie tym bardziej ze migawka wymieniana po okolo 500 zdjeciach od nowosci... ;> Mam nadzieje ze mieli choc krzte szacunku do mojego aparatu i wroci w takim samym stanie jak im wyslalem (lecz z naprawiona migawka)...
Kolekcjoner 12-07-2008, 21:50 ja wyslalem w poniedzialek (najprawdopodobniej wymiana migawki w 40d) aparat byl u nich we wtorek no i czekam ... nie wie ktos czasem czy DHL jezdzi w soboty bo sie niecierpliwie tym bardziej ze migawka wymieniana po okolo 500 zdjeciach od nowosci... ;>(....)
DHL - jeździ w soboty ale za ekstra opłatą ;).
Haha, 5 dni roboczych w przeciągu do miesiąca chyba ;). Na tak szybką wymianę w serwisie na Żytniej bym nie liczył
A jednak chyba da radę, moje 20d było już po gwarancji, wysłałem w czwartek, w serwisie było w piątek, po telefonicznym zapytaniu w środę, aparat był u mnie w piątek :razz::razz::razz: koszt naprawy 670zł brutto, za wysyłkę płaciłem tylko w jedną stronę :mrgreen: nie wiem czy znaczenie miało, że aparat był wysłany przez firmę, a nie osobę prywatną, ale z tego co można wyczytać w necie to chyba nie ma znaczenia... może ja aż taki farciaż jestem:?::wink: Co prawda rozmowa telefoniczna przyprawiła mnie o mało co o atak szału, ale koniec końców naprawa była błyskawiczna...
Pozdrawiam i jak na razie dołączam do grona osób (małego), które na Żytnią nie może narzekać
Betinus
Dzwoniłem dziś na Żytnią :P Pan kulturalnie mnie obsłużył bo i kulturalnie z nim rozmawiałem... poinformował mnie o wszystkim co chciałem wiedzieć :D Wytłumaczył żeby sie nie denerwować, że jest sezon, że mają nawał pracy lecz aparat bedzie u mnie w regulaminowych 14 dniach :P wymieniana w moim nowiusim 40d migawka jednak będzie... :P czekam z niecierpliwością i trzymam kciuki by Ich wykonanie zadowoliło mnie i stałbym się wtedy kolejnym zadowolonym klientem :D Modlę się o moje "dziecko" :P
coś często te migawy w 40tkach padają...
500 strzałów to już uważam "lekkie" przegięcie
Coś niedorobiony ten model chyba jednak
coś często te migawy w 40tkach padają...
500 strzałów to już uważam "lekkie" przegięcie
Coś niedorobiony ten model chyba jednak
sam się nad tym zastanawiam.... ale po wymiane migawki u mnie śmiga bez zastrzeżeń.
Co do moich przygód z Żytnią - poprosiłem grzecznie o ekspresową naprawę (na gwarancji), bo miałem poumawiane terminy. Najpierw mi obiecywano i przez tydzień zwodzono, ale po męskiej rozmowie z jednym z Panów aparat szybko trafił z powrotem.
Ważna sugestia - zapisujcie z kim rozmawiacie gdy Wam coś obiecują. Przekonałem się, że jeśli nie pamiętam kto mi ową szybką naprawę obiecał, to nic nie wskuram, a gdy w końcu zapisałem nazwisko rozmówcy, to sprawa nabrała tempa.
Żytnia - faktycznie 14 dni od momentu dostarczenia. Zawiozłem w poniedziałek do sklepu we wtorek wysłane (8-07) - odbieram podobno po 20 tym. Wymiana MIGAWKI !!!!
Coś nie tak poszło w 40D z tym elementem i wyświetlaczem - bardzo kontrasowo wyświetla barwy na wyświetlaczu!!!!
Mi najpozniej maja wyslac 23 lipca :P oby wszystko bylo ok... i grzecznie poprosilem o to by przy okazji ze aparat jest w rekach takich profesjoalistow (polizalem dupe (ale to konieczne by poczuli sie wyzsi i mieli mala chec na zrobienie)) to czy moga sprawdzic i nastawic focus na jasnym szkle(o ile ma BF/FF)...
W czwartek, czyli po dwoch tygodniach wrocil 40d z wymieniona migawka. To o czym pisalem w tym poscie http://canon-board.info/showthread.php?t=13877&page=37 zostalo nienaprawione, ale w niczym o dziwo nie przeszkadza (?) Czy to tak ma wygladac przy mocowaniu tego lustra czy jak?
Przemek_D 20-07-2008, 15:33 kupiłem 4 miesiace temu 40D ( cale szczescie iz w Polsce ), jestem na imprezie, robie sobie zdjecia ( przebieg aparatu 13600 zdj. ) spokojnie, zblizam sie do zdjecia mego zycia i !!!! error 99, myslalem ze szlag mnie trafi na miejscu, jak teraz juz wiem, uszkodzona migawka, 40D to jakas bubel, bo coraz wiecej juz slysze ze uszkodzonych migawkach przy małym przebiegu nawet, a moglem wybrac nikona :( wysylam jutro do serwisu :( a za tydzien wesele :(
W czwartek, czyli po dwoch tygodniach wrocil 40d z wymieniona migawka. To o czym pisalem w tym poscie http://canon-board.info/showthread.php?t=13877&page=37 zostalo nienaprawione, ale w niczym o dziwo nie przeszkadza (?) Czy to tak ma wygladac przy mocowaniu tego lustra czy jak?
U mnie to miejsce wygląda tak:
http://img50.imageshack.us/img50/1189/img4198gb5.jpg
I działa. Więc chyba tak ma być :)
dr11, ogromne dzieki za to foto. No czyli tak ma byc :)
Spoko :) To jest element podnoszący lusterko AF. Z tego, co zaobserwowałem tylko jego dolna krawędź prowadnicy (tej, która przesuwa się po widocznym trzpieniu) jest w użyciu. Także tego górnego dzyndzla prowadnicy, do prawidłowej pracy mechanizmu, nawet chyba mogłoby nie być. Miłego użytkowania :)
A jednak chyba da radę, moje 20d było już po gwarancji, wysłałem w czwartek, w serwisie było w piątek, po telefonicznym zapytaniu w środę, aparat był u mnie w piątek :razz::razz::razz: koszt naprawy 670zł brutto, za wysyłkę płaciłem tylko w jedną stronę :mrgreen: Pozdrawiam i jak na razie dołączam do grona osób (małego), które na Żytnią nie może narzekać
Betinus
Można to wytłumaczyć bardzo prosto - ten kto płaci gotówką ma pierwaszeństwo!!!!!
Serwisowe sprawy muszą poczekać na procedurkę.
u mnie wczoraj lampa 2 razy walnęła pełna mocą
po czym pojawił się err 99
i zgodnie z instrukcja wyłączyłem i wyjąłem baterie
i pomogło
na 40d miałem nałożonego 17-40 i 580 II
ale w przeciągu 15 minut musiałem robić to z 5 razy bo ciągle wywalało ten error
np myślałem że to wina temperatury wilgoci czy coś
bo jak wyszedłem z tego pomieszczenia wszystko się uspokoiło
po paru godzinach znowu lampa(580EXII) walneła pełną para
spojrzałem na wyświetlacz
to sama jakby przełączyła się w tryb automatyczny
i palił się tylko TTL a nie ETTL
ale wyłączyłem lampę wyjąłem baterie
i też pomogło
nie mam pojęcia o co z tym chodzi
aparat ma tez coś przebiegu około 12 tys.
migawka czy może coś z lampa i tak wpływa na body??
U mnie to miejsce wygląda tak:
http://img50.imageshack.us/img50/1189/img4198gb5.jpg
I działa. Więc chyba tak ma być :)
Czyli element na zdjęciu, który na pierwszy rzut oka wygląda na pęknięty jest normalnym elementem który ma taką konstrukcję, czy może jest to faktycznie pęknięcie i początek zużywania się mechanizmu.
Proszę o wypowiedź bardziej doświadczonych osób.
Moje pytanie powstało z porównania pierwszego zdjęcia z tym zdjęciem.
http://img297.imageshack.us/img297/6471/err99ru4.jpg (http://imageshack.us).
ART, jesli dwie osoby maja tak samo wygladajace nibypekniecie w 40d to raczej tak powinno byc ;) A jak u Ciebie jest tak samo, to tym bardziej ;) Ja to zdjecie umiescilem, bo myslalem, ze ma to jakis zwiazek z mooja awaria, a sie okazalo, ze to migawka padla. Zerknalem do komory lustra i sie przerazilem, ze tam cos takiego jest, ale tak widocznie wymyslili inzyniery.
Novaline 18-08-2008, 22:03 Witam
Wiem, że problem był parę razy poruszany, ale mnie dopadło coś, na co na razie odpowiedzi kompleksowej znaleźć nie mogłem, a tylko częściowo, fragmentarycznie. Tak więc przedstawiam sytuację:
Mam 40D. Nówka sztuka. Do niego obiektyw 24-105 IS, oczywiście na gwarancji (kupiłem na Czerniakowskiej, używany ale chyba do leżenia w szafie, bo ma zero śladów użytkowania). Sprzęt ponad miesiąc działał bez zarzutu. A tu nagle:
- robiąc fotki na priorytetach przysłony, migawki bądź manualu jak i auto, nie ma problemów z ERR 99.
- przechodząc na tryby tematyczne (np. portretowy) od razu wywala ERR 99. Głównie po załączeniu lampy.
- Gdy lampa doświetla zdjęcie, na górze ujęcia, jakieś 5-10% kadru, widać ciemną, praktycznie czarną smugę. Coś jakbym miał założony tulipan, ale oczywiście nie mam. Na najkrótszym i najdłuższym zakresie obiektywu to samo. Masakra. (dla zainteresowanych fotki przykładowe na maila).
- Gdy wywala mi ERR 99, wyświetla się komunikat o wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu (czego zrobić nie mogę - nawet jak go wyłączam, komunikat nie znika). Pomaga dopiero OTWARCIE drzwiczek do baterii. Nawet nie wyjmowanie, tylko otwarcie.
Błagam o konkretną, merytoryczną pomoc. Za parę dni mam jechać do Hongkongu i nie wiem co zrobię bez aparatu, jeśli będę zmuszony oddać go do naprawy gwarancyjnej.
Pozdrawiam
Radek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A jeszcze jedną sytuację opiszę.
Zdjąłem obiektyw, podnoszę lustro. Po jakimś czasie klikania wywala błąd i lustro nie chce się opuścić. komunikat o ERR 99.
Z kolei, mogę w tym przypadku wyłączyć aparat, czego nie mogłem, gdy obiektyw był podpięty.
POMOCY!!!!
|
|