View Full Version : Matryca + liniowosć, logarytmiczność, gamma

Tomasz Urbanowicz
27-08-2006, 15:41
Witam

Jako, że Janusz Body na urlopie, a w dziale Tips & Tricks pytania i wątpliwości pojawiają się z opóźnieniem, chciałby rozwiać mój problemik, a w zasadzie zapętlenie się... Otóż:

Matryca jest liniowa, nasze widzenie jest w funkcji logarytmicznej, którą można z grubsza przedstawić:

widzenie = log(1+L), gdzie L - luminancja.

I teraz mam pytania:

1. Czy oglądany RAW z aparatu pod programem np. RSE/RSP jest już "zlogarytmizowany" czy jest liniowy? Chciałbym się odnieść do przykłady 12 bitowego RAW'a i zakresu tonalnego aparatu 6EV. Czy liniowość matrycy oznacza że każdy kolejny f-stop jest pomniejszony o połowę w stosunku do poprzedniego? np:
6 EV - 2048 bity
5 EV - 1024 bity
4 EV - 512 bity
3 EV - 256 bity
2 EV - 128 bity
1 EV - 64 bity
(jest to przykład z "Linowość matrycy....")
wg mnie jest to "zlogarytmizowany" obraz liniowości matrycy. Gdyby było liniowo, w cieniach byłoby dużo więcej bitów niż jest tu na przykładzie i nie byłoby problemu wyciąganiem z cieni szczegółów jak ma to miejsce tak jak napisałem w przykładzie. Nie rozumiem słowa liniowość, skoro cały obraz z matrycy jest jakby "zlogarytmizowany".

2. Skoro widzenie ludzkie jest logarytmiczne, czemu występuje kodowanie wykładnicze gamma? Przykładowo dla Windows:

output = input ^ 2,2

EDYCJA 1:
Liniowość już mi się wyjaśniła :)

"Co to znaczy liniowo? Różnica jednego stopnia przysłony np. f/2,8 a f/4 (1 EV) to dwa razy więcej światła wpuszczanego przez obiektyw. Sygnał rejestrowany przez matrycę jest dwa razy silniejszy. Ludzkie oko zaobserwuje zmianę natężenia światła, nie będzie ona jednak postępować liniowo."

EDYCJA 2:
Sytuacja opanowana:

"Korekta gamma dotyczy charakterystyki monitora. Skorygowany wcześniej
logarytmicznie obraz wysyłasz na urządzenie, którego charakterystyka jest
wykładnicza, z wykładnikiem ~2,5 - w dziedzinie [0-1). Wartość korekty
systemowej jest wbrew pozorom odwrotnością podawanej wartości - czyli
sygnał jest korygowany funkcją x1/2,5. Przy okazji karty graficzne miewają
różne wbudowane funkcje korekcyjne. Gdzieś czytałem (nie mogę znaleźć teraz
źródła), że przy tworzeniu Maców wkradł się błąd i wbudowana w sprzęt
korekta 1.4 była "odczapna". Od tego czasu korekta gamma dla PC i Maców
różni się (1,8 i 2,2)."