View Full Version : Pytanie 20D

TomekD
12-01-2005, 21:02
Czy widział ktos stronę ze zdjęciami rozebranego 20D. Ciekaw jestem jak się prezentuje ta metalowa obudowa, na ile jest to chwyt marketingowy. W sumie to i A60 ma metalową, ciekaw jestem czy 20D ma tłoczone blachy czy grubsze odlewane płaty. To że są to tylko płyty przykręcane z produ i z tyłu jest mi wiadome, ciekawe na ile jest to solidne.
Pozdrawiam

maku
12-01-2005, 22:44
Z tego co się orientuję to w przypadku 10D/20D mówi się o odlewach magnezowych a nie o tłoczonych blachach. Podobnie jest zresztą z serią 1D.

Jarl Bjorn
13-01-2005, 09:14
jak się prezentuje ta metalowa obudowa, na ile jest to chwyt marketingowy. (...) czy 20D ma tłoczone blachy czy grubsze odlewane płaty.

Nie znam sie na technologii wyrobu blach, ale obudowa jest na pewno metalowa i robi nieprawdopodobnie SOLIDNE wrazenie wporownaniu np z D70, ktory mimo marketingowego bicia piany ma obudowe z plastiku no i to czuc przy badaniu metoda prof. Macajewa. Wg opisu, korpus 20D jest wykonany ze stopow magnezytowych.

Vitez
13-01-2005, 19:30
Nie znam sie na technologii wyrobu blach, ale obudowa jest na pewno metalowa i robi nieprawdopodobnie SOLIDNE wrazenie wporownaniu np z D70

Jesli mowa o 20D... to moje subiektywne porownanie z 10D - 20D robie nieprawdopodobnie PLASTIKOWE wrazenie :roll: ... i dodatkowo to lekko wyczuwalne drzenie po klapnieciu lustrem :?

DarekSzu
13-01-2005, 20:33
to dlatego warto pozostać przy 10d i czekać na 30D :)

Vitez
13-01-2005, 21:42
to dlatego warto pozostać przy 10d i czekać na 30D :)

A niekoniecznie. Mozna jednak zmusic sie do nieco gorszego trzymania 20D (o ile jest znosne z gripem) jesli jego funkcjonalnosc przewaza.
Ja, mimo ze marudze na "feel" 20D to jednak zauwazam ciagle jego przewagi ktore mi sa potrzebne... E-TTL II , szumy przy iso800, szybkosc, male punkty AF... nie wiem czy wytrzymam :roll: ... musze pomacac 20D z gripem i wtedy zdecyduje.

Mori
14-01-2005, 07:32
Czytałem na dpreview, że niedługo już (ponoć najnowsza partia) gripów jest już dobra (poprawiona).

20D jest zdecydowanie bardziej plastikowy niż 10D pomimo, że tak naprawdę nie jest. :) Zgadzam się tutaj znowu z Vitez'em - mi zależy głównie na ISO, bo w 20D nawet 1600 jest używalne, a 3200 z odszumianiem też (a w 10D nie).

Brakuje mi natomiast ISO50 do dłuższych czasów w dzień, ale od czego mam polar. :)

muflon
14-01-2005, 08:54
Jesli mowa o 20D... to moje subiektywne porownanie z 10D - 20D robie nieprawdopodobnie PLASTIKOWE wrazenie :roll:
Ja protestuję :evil: Używam obydwu zamiennie od miesiąca. Fakt, że jest odrobinę mniejszy od 10D (choć z ostateczną oceną poczekam aż podepnę gripa), jednak zdecydowanie nie jest ani trochę mniej solidnie (= bardziej "plastikowo") wykonany niż 10D.

I nie dogryzać mi tu znowu na temat tandetnego kółka trybów ;-)

Jac
14-01-2005, 09:55
I nie dogryzać mi tu znowu na temat tandetnego kółka trybów
a ile go sie uzywa raz po kupieniu na M :-)

no i pozniej czasami na AV i raz na rok Tv

muflon
14-01-2005, 10:23
I nie dogryzać mi tu znowu na temat tandetnego kółka trybów
a ile go sie uzywa raz po kupieniu na M :-)
no i pozniej czasami na AV i raz na rok Tv
Lub ewentualnie w nieco innych proporcjach ;-) U mnie: 90% AV, dwa pozostałe po 5%. No i te kilka zdjęć z lampą, do których jestem za głupi i robię w 'P' :-(

A jeszcze co do solidności: zaryzykowałbym twierdzenie, że 20D ma bardziej "zwartą" budowę - i przez to robi nawet trochę lepsze wrażenie niż goła 10-tka. Mam nadzieję, że grip go zbytnio nie popsuje...

Mori
14-01-2005, 14:08
Mówią że grip do 20D jest gorszy niż ten do 300D jeśli chodzi o plastikowość. :mrgreen:

Jac
14-01-2005, 14:20
Mówią że grip do 20D jest gorszy niż ten do 300D jeśli chodzi o plastikowość
tutaj mamy takie podwojne zaprzeczenie, czyli wynika ze jest lepszy, co prawda do 300d nie widzialem ale ten od 20D jest NIEZLY bo poprostu nie absorbuje mojej uwagi i pomaga robic zdjecia g... mnie obchodzi z czego jest zrobioy wazne ze dzialai pomaga :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

muflon
14-01-2005, 14:48
Mówią że grip do 20D jest gorszy niż ten do 300D jeśli chodzi o plastikowość. :mrgreen:
Ta dyskusja już była (jak Ciebie nie było :-)). Jedni mówią to, inni mówią tamto... a za parę dni ja Wam powiem jeszcze co innego ;-)

gietrzy
14-01-2005, 14:49
g... mnie obchodzi z czego jest zrobioy wazne ze dzialai pomaga :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Dokładnie. Tak się przyzwyczaiłem do gripa, że wczoraj, fotografując służbowym Olkiem E-10 chwyciłem za ... powietrze. Gripa nie było, za to był głośny rechot reporterów z gazet lokalnych :mrgreen:

Vitez
15-01-2005, 03:22
Jesli mowa o 20D... to moje subiektywne porownanie z 10D - 20D robie nieprawdopodobnie PLASTIKOWE wrazenie :roll:
Ja protestuję :evil: Używam obydwu zamiennie od miesiąca.

A sobie protestuj 8) - wszystko rzecz gustu. Ja 20D juz dwa razy macalem i to na tyle dlugo by "macalnosc" moc spokojnie z 10D porownac i zdanie mam takie wlasnie jak powyzsze - za maly, nieco "inny" (na minus) pod wzgledem dotyku.

Kubaman
15-01-2005, 09:16
niezależnie od wrażenia plastikowości, które niektórzy mają biorąc do ręki 20D, liczy się to, jakie możliwości daje aparat. I w tym wypadku nie ma znaczenia, że właścicielom 10D nie podoba się lżejsza odbudowa, po prostu 20D jest lepszy 8)

Autor wątku pytał sie czy, obudowa w 20D jest solidna i rzeczywiście zrobiona z magnezytu. Tak, jest nadzwyczaj solidna :twisted: (podobnie jak 10D). I nie sa to jakieś podokręcane blaszki, tylko w całości tłoczona skorupa, stanowiąca profesjonalny pancerz.
Oprócz przycisków i pokręteł są dwa elementy z plastiku: klapki gniazda karty CF i baterii.
No, nie licząc LCD :wink:

TomekD
15-01-2005, 10:59
niezależnie od wrażenia plastikowości, które niektórzy mają biorąc do ręki 20D, liczy się to, jakie możliwości daje aparat. I w tym wypadku nie ma znaczenia, że właścicielom 10D nie podoba się lżejsza odbudowa, po prostu 20D jest lepszy 8)

Autor wątku pytał sie czy, obudowa w 20D jest solidna i rzeczywiście zrobiona z magnezytu. Tak, jest nadzwyczaj solidna :twisted: (podobnie jak 10D). I nie sa to jakieś podokręcane blaszki, tylko w całości tłoczona skorupa, stanowiąca profesjonalny pancerz.
Oprócz przycisków i pokręteł są dwa elementy z plastiku: klapki gniazda karty CF i baterii.
No, nie licząc LCD :wink:

Dzięki zaodpowiedź.
Oczywiście znam zalety 20D i kupie go prawdopodonie pod koniec miesiąca. Obudowa nie jest najistotniejsza, ale byłem ciekaw, pewnie nie rozkręcę go po wyjęciu z pudełka;-), choć jak byłem mały zawsze tak robiłem z zabawkami:-)Dla tego pytamłem czy widzał ktos stronkę taka jak np z 300D, albo D70 gdzie koleż krok po kroku pokazywał jak zmienić filtr matrycy. To tak z ciekawości .... :)
Pozdrawiam

Mori
16-01-2005, 05:53
niezależnie od wrażenia plastikowości, które niektórzy mają biorąc do ręki 20D, liczy się to, jakie możliwości daje aparat. I w tym wypadku nie ma znaczenia, że właścicielom 10D nie podoba się lżejsza odbudowa, po prostu 20D jest lepszy

Brudniejsze ISO 100 wg. dpreview, ale za to 800 duuuuuuuużo lepsze, no i 1600 używalne jeszcze. Ja nie wychodzę ponad ISO400. :(

Żałuję strasznie że 20D jest mniej przyjemne w dotyku niż 10D - krok wstecz. Tak samo IMO jest ciut ciemniejszy wizjer. To tak jak z autami - poza osiągami i własnościami trakcyjnymi musi się dobrze prowadzić i mieć "fun factor".

Co nie zmienia faktu, że jak nie starczy mi na 1D Mk2 to będzie 20D lub jego następca. :mrgreen:

seti
18-01-2005, 11:31
ostatniej niedzieli macałem 20 D i nie miałem negatywnego wrażenia, widać subiektywna sprawa. może dlatego, że podczepiony był 70-200 2.8 z extenderem i to on skupiał bardziej moją uwagę :) to co na dzień dobry mnie zaintrygowało to seryjne zdjęcia i AF - szybki jest skubaniec :!:

gietrzy
18-01-2005, 11:45
Dla tego pytamłem czy widzał ktos stronkę taka jak np z 300D, albo D70 gdzie koleż krok po kroku pokazywał jak zmienić filtr matrycy. To tak z ciekawości .... :)
Pozdrawiam
Na 120% jest link do takiej stronki na dpreview Nikon forum (D70 model). Facet bardzo dokładnie (obrazki) pokazuje jak usunąć filtr i założyć inny, lepszy? Pokazał sample z filtrem, bez, z innym filtrem, stronka to chyba www_imieinazwiskogościa_com
Musisz przeszukać forum może według " how to remove AA filter". Pamiętam, że ktoś w odpowiedzi napisał według jakich "słów-kluczy" trzeba przeszukacz google. Linka nie mam, Nikona też :mrgreen:

Vitez
18-01-2005, 19:57
ostatniej niedzieli macałem 20 D i nie miałem negatywnego wrażenia, widać subiektywna sprawa.

A jaki ty masz sprzet bo nie zauwazylem?

seti
18-01-2005, 22:50
A jaki ty masz sprzet bo nie zauwazylem?
10 D i na razie chyba tak pozostanie dopóki za rozsądne pieniądze canon wypuści pełnoklatkową cyfrę:)

maku
18-01-2005, 22:52
10 D i na razie chyba tak pozostanie dopóki za rozsądne pieniądze canon wypuści pełnoklatkową cyfrę:)

Oj... No nie wiem czy ten sprzęt jest aż tak trwały. :(

Mori
18-01-2005, 23:00
Ja czekam aż Canon "zrobi Nikona" (z angielskiego: "... pulls a Nikon ...", chodzi o przypadek obniżenia ceny D2h z $3500 na $2000 bez zapowiedzi - dużo osób co dzień/tydzień/itp. wcześniej kupiło go delikatnie się zdenerwowało) i opuści cenę 1D Mk2 przed wejściem na rynek 1D Mk3 lub połączonego w końcu 1D/1Ds.

maku
18-01-2005, 23:06
Noooo, gdyby się udało upolować taki moment to by było coś.
Tylko wtedy trzeba jeszcze zdążyć się załapać.
10D już na przykład nie ma w B&H. Ponoć gdzieś jeszcze można dostać ale już pewnie coraz rzadziej. Obawiam się że w przypadku 1DmkII reakcja może być bardziej nerwowa.

przemo_21
19-01-2005, 08:28
Witam
Mam pytanko do ludzi którzy mieli w rękach 20D.
Słyszałem że przy robieniu zdjęć lustro jest bardzo głośne w stosunku do poprzedników np 10D
czy to prawda :?:

gietrzy
19-01-2005, 08:43
Witam
Słyszałem że przy robieniu zdjęć lustro jest bardzo głośne w stosunku do poprzedników np 10D

"Głośne" to bardzo delikatnie powiedziane,niestety :(

p13ka
19-01-2005, 09:03
Witam

W minioną niedzielę trzymałem w łapach i zrobiłem pare fotek Canonem 20D, w tym ze dwie walnąłem z wbudowaną lampką.
Lampka wystrzeliła z obudowy z głośnym trzaskiem i uderzyła mnie lekko w czoło. Aż się wystraszyłem - nie byłem psychicznie przygotowany na "atak" :wink:
W każdym razie ten model robi to o co pytasz bardzo głośno i gwałtownie.

Cychol
19-01-2005, 12:51
Lampka wystrzeliła z obudowy z głośnym trzaskiem i uderzyła mnie lekko w czoło. Aż się wystraszyłem - nie byłem psychicznie przygotowany na "atak" :wink:
W każdym razie ten model robi to o co pytasz bardzo głośno i gwałtownie.

hehe czyli wbudowaną lampę trzeba zakleić taśmą klejącą, albo nakleić na nią gąbkę, ewentualnie, można robić zdjęcia w kasku :mrgreen: :mrgreen:

Kubaman
19-01-2005, 15:15
Witam

I znów będę obalał kolejne mity o 20D :wink:
Ja powiem tylko tak: byłem w ostatni piątek w teatrze na występie "baletowym".
Obok mnie był gościu z 300D oraz po sali szalał jeden z jakimś body z serii 1D. W tym gronie nikt nie zwracał na mnie uwagi, podobnie chyba zresztą jak na właściciela 300D. Natomiast faceta z 1D słyszałem z odlegości kilkunastu rzędów. A i tak nikt nie patrzył spode łba. To chyba rozwiewa ewentualne obawy.

Co do wyskakującej lampki, to dla mnie zaleta. Zderzenie może zaskakujace :shock: , ale to nie jest aparat typu Lubitel, tu sie patrzy w wizjer z tyłu, nie z góry :mrgreen:

Mori
19-01-2005, 16:42
Ta - tyle, że znowu Canon "z-chamił" 20D tą lampą. W 10D tak fajnie wyjeżdża na silniczku - trudno było go przeszczepić? Tak! Łatwiej i taniej wziąć sprężynę z 300D. :(

Jac
19-01-2005, 19:59
głośność wydobywanego dzwięku jest zależna od podpietego szkla z L jest cichszy :-) wiadomo gumowa uszczelka :mrgreen:

Cychol
19-01-2005, 20:17
A ja kurcze nie mogę się*jakoś wybrać do sklepu żeby pomacać 20D, ale dzisiaj torby macałem (fotoraficzne torby :D) i muszę się przyznać, że nie wiedziałem, że Canon robi takie fajne torby :mrgreen: :oops:

kongi
19-01-2005, 20:49
Witam

I znów będę obalał kolejne mity o 20D
Oj, Kuba - no jasne, masz 20D w końcu... ;-)
zrób w godzine 500 zdjęc 300D, pózniej 500 20D - to zrozumiesz od czego
Cie zaczęła boleć głowa - zaden mit :)
nie, to bynajmniej nie znaczy że 20D jest gorszy czy też zły, ba nawet że jest głośny
jest po prostu głośniejszy od 60/300/10D :-)

Co do wyskakującej lampki, to dla mnie zaleta. Zderzenie może zaskakujace :shock: , ale to nie jest aparat typu Lubitel, tu sie patrzy w wizjer z tyłu, nie z góry :mrgreen:
naprawde sie da walnąć tą lampą samemu w brode/inne ? ;-)
jak dla mnie to jest fajniejsza, bo wyżej sie podnosi - a jak, co za różnica, nie pstryka
się ja w góre co 5 sek. w końcu

maku
19-01-2005, 20:57
Wyższe lampka wbudowana jest niewątpliwą zaletą.
W 10D trzeba bardzo uważać na winietowanie, zwłaszcza przy obiektywach L (które są jakoś większe).
Szkoda tylko że Canon wymyśla sobie takie oszczędności na kulturze pracy sprzętu. Nie jest to w końcu zabawka z niskiej półki.

Kubaman
19-01-2005, 21:05
kongi, no jasne, że mam wypaczoną opinię :wink:
mnie chodziło z tymi mitami o to, że najwiecej krytycznych, bądź kręcących nosem użytkowników jest wśród tych, którzy 20D nie używali.... :twisted:

jeśli zaś ktoś robi 500 fotek w godzinę, to chyba powinien kupić 1Ds Mk2, inaczej straci fortunę na wymiany migawki. A jak kupi 1Ds Mk2, to będzie miał jeszcze głośniej :)

generalnie mogę powiedzieć tak: to prawda, że lusterko i migawka w 20D są głośniejsze niż w 10D. Nie jest to natomiast różnica, która miała by w jakiś negatywny (inny niż uraza zamiłowania do dźwięku 10D :wink: ) sposób wpływać na pracę z tym aparatem. Najlepszy przykład podałem z moich ostatnich doświadzeń w poprzednim poście.

Kwestie estetyczne nie są argumentem do dyskusji.

Vitez
19-01-2005, 22:00
Wyższe lampka wbudowana jest niewątpliwą zaletą.
W 10D trzeba bardzo uważać na winietowanie, zwłaszcza przy obiektywach L (które są jakoś większe).
Szkoda tylko że Canon wymyśla sobie takie oszczędności na kulturze pracy sprzętu. Nie jest to w końcu zabawka z niskiej półki.

To ktos kogo stac na szkla Lki oszczedza na lampie i nie kupil sobie zewnetrznej?
Szkoda ze uzytkownicy wymyslaja sobie takie oszczednosci.
Szklo L i dSLR to nie jest w koncu zabawka z nizszej polki - tu sie uzywa lampkli wbudowanej tylko z absolutnego przymusu :twisted: .

maku
19-01-2005, 22:06
Gdybyś spojrzał na moja stopkę to byś pojął, że lampy wbudowanej używam tylko w ostateczności.

Vitez
19-01-2005, 22:15
Gdybyś spojrzał na moja stopkę to byś pojął, że lampy wbudowanej używam tylko w ostateczności.

Nie pisalem o tobie. Pisalem o tych ktorzy marudza ze im lampa wbudowana winietuje gdy zakladaja szkla L - wtedy moja odpowiedz jest "stac cie na L? kup lampe zewnetrzna" .
Jesli sie poczules to przykro mi :roll: .
Niegrzeczne partie twojego postu were edited - osobiste jazdy na PW poprosze :P

Jurek Plieth
19-01-2005, 22:18
To ktos kogo stac na szkla Lki oszczedza na lampie i nie kupil sobie zewnetrznej?
Szkoda ze uzytkownicy wymyslaja sobie takie oszczednosci.
Trochę nie tak. Nawet profesjonalistom zależy na ciężarze. A powiedzmy sobie szczerze, że nie zawsze potrzebna jest aż 550-ka do fill-in flash :wink: W związku z powyższym wielka moda wśród warszawskich profi na te małe 220 EX! Kto jak kto, ale Ty powinieneś o tym wiedzieć :twisted:

kongi
19-01-2005, 22:20
kongi, no jasne, że mam wypaczoną opinię :wink:
mnie chodziło z tymi mitami o to, że najwiecej krytycznych, bądź kręcących nosem użytkowników jest wśród tych, którzy 20D nie używali.... :twisted:

jeśli zaś ktoś robi 500 fotek w godzinę, to chyba powinien kupić 1Ds Mk2, inaczej straci fortunę na wymiany migawki. A jak kupi 1Ds Mk2, to będzie miał jeszcze głośniej :)
chodziło mi o 'zrób' a nie 'robić' :-)

generalnie mogę powiedzieć tak: to prawda, że lusterko i migawka w 20D są głośniejsze niż w 10D. Nie jest to natomiast różnica, która miała by w jakiś negatywny (inny niż uraza zamiłowania do dźwięku 10D :wink: ) sposób wpływać na pracę z tym aparatem. Najlepszy przykład podałem z moich ostatnich doświadzeń w poprzednim poście.

Kwestie estetyczne nie są argumentem do dyskusji.
jasne że nie są
ja myśle że to jest dość proste: jak ktoś zmienił 10 na 20, to oprócz zadowolenia
z nowych zalet 20, narzeka (min. na lustro)
jak ktoś ma od razu 20, to jest zachwycony i już
mi osobiście lepiej w łapce leży 10, ale nie odrzuciłbym z tego powodu 20 - bo to nie
jest różnica z gatunku 'rzut na taśme' - podobnie jak lustro i inne drobiazgi
wszystkie ta narzekania na 20 sa jak dla mnie z gatunku jest super - mogło by lepiej :-)

Vitez
20-01-2005, 02:17
Kto jak kto, ale Ty powinieneś o tym wiedzieć :twisted:

JAAAA?
A co ja moge wiedziec o modzie wsrod warszawskich profi?!
Absolutnie nie moje kregi :P .
Nie bylem, nie jestem i nie chce byc profi :roll: .

Jurek Plieth
20-01-2005, 10:49
No przecież mieszkasz w Stolicy! Łatwiej (choćby z racji odległości) takie info powinny docierać do Twoich uszu niż do moich.

gietrzy
20-01-2005, 11:43
No przecież mieszkasz w Stolicy! Łatwiej (choćby z racji odległości) takie info powinny docierać do Twoich uszu niż do moich.
Jurek, chyba nie słuchałeś ostatniego hiciora Lady Pank :wink:

Jurek Plieth
20-01-2005, 12:43
Jurek, chyba nie słuchałeś ostatniego hiciora Lady Pank :wink:
Nie. To oni jeszcze coś nagrywają? :shock:

Jarl Bjorn
20-01-2005, 14:03
moda wśród warszawskich profi na te małe 220 EX

No nie wiem. Miałem okazję być ostatnio na dwoch czy trzech konferencjach z dość licznym udziałem fotoreporerów prasowych i wydaje mi się że raczej jest odwrotna tendencja: 550 i 580 rządzą niepodzielnie... Generalnie, sądząc po wielkości i pojemności toreb, jakie noszą niektórzy panowie profi możnaby nawet stwierdzić że wciąż obowiązuje zasada "ilość (i waga sprzętu) przechodzi w jakość (zdjęć)".

Aszu
20-01-2005, 17:00
tyle, że ONI mają aparaty 1 cyfrowe.
A w naszych stopkach prawie wszyscy mają 2 lub 3 cyfry. :cry:

Kubaman
20-01-2005, 19:06
a ja Vitez widzę, że odwróciłeś kota ogonem... :wink:
kolega który napisał o winietowaniu, podał jako przykład obiektyw klasy L. Ja moge podać Ci wiele innych tańszych szkieł, z wieeeelką soczewką przednią, z którą winieta w 10D wystąpi o wiele łatwiej niż przy wyżej wyskakującej lapmie w 20D. O to mu chodziło, o nic innego. Cały Twój wywód o odpowiedzialnym podejściu do focenia z lampą i L'kami był nie na temat :D

Jac
20-01-2005, 19:10
to powinoo uciac troche oftopiczna dyskusje :-)

http://mps.grubas.org/20d_alloy.jpg

Vitez
20-01-2005, 20:38
a ja Vitez widzę, że odwróciłeś kota ogonem... :wink:

http://vitez.ceron.pl/galerie/koty - i wszystko jasne :P

Co za nieladne uogolnianie... to ze ktos mieszka w stolicy i robi zdjecia od razu musi oznaczac ze obraca sie i zna ploteczki ze srodowiska warszawskich profi? :?
Mnie tam ich mody nie interesuja :P .

TomekD
22-01-2005, 16:18
to powinoo uciac troche oftopiczna dyskusje :-)

Obrazek (http://mps.grubas.org/20d_alloy.jpg)

nooo. o to Polska walczyła, widać że kawałek solidności jest, nie po całości, ale chociaz trochę:) Jedmak odlew a nie wytłoczka z cienkiej blaszki:)
Dzięki