View Full Version : 300D nie żyje!!! nie chce się włączyć...

Richie
11-01-2007, 08:41
Witam.

W dniu wczorajszym umarł mój 300D,poprostu się nie włącza.Baterie naładowałem ale to nic nie pomaga.Stało się to po dwóch dniach używania adaptera z dandelionem.Nie podejrzewam,ze to jego wina ponieważ podczas używania wszystko działało poprawnie. Trochę się zmartwiłem gdy po sekundzie nie ujrzałem napisu EOS na wyświetlaczu.

Jest jeszcze jedna opcja;bateryjka CR2016 podtrzymująca czas.Czy jeśli się wyładowała to spowoduje to unieruchomienie aparatu?To takie moje domysły niczym nie potwierdzone ale tonący chwyta się brzytwy.

Ps.Wiem,że jest Żytnia ale aparat już po gwarancji i narazie chcę się poradzić Was co myślicie.

Pozdrawiam i proszę o rade.

SebaWolf
11-01-2007, 08:58
w poniedziałek odwiozłem na żytnią 300D mojego kumpla z tym samym objawem nie włącza się - stwierdzono zwiększony pobór energii - ma być wymieniony układ zasilania koszt 380zł /nie wiem czy sprawcą zamieszania moży być bateria dodam że orginał, może jakieś spięcie w niej czy coś w tym rodzaju/ dziwna sprawa, a może syndrom roku 2007 hehe

senturion
11-01-2007, 09:37
Witam.

Jest jeszcze jedna opcja;bateryjka CR2016 podtrzymująca czas.Czy jeśli się wyładowała to spowoduje to unieruchomienie aparatu?To takie moje domysły niczym nie potwierdzone ale tonący chwyta się brzytwy.

jakby była wyładowana to napewno by wyswietlił sie napis na wyświetlaczu albo jakis symbol.

Może po poprostu miałes awarię baterii głównej i ona coś pochrzaniła. sptróbuj włożyc inna baterię

Venio
11-01-2007, 12:51
ja miałem to samo. Powiedzieli mi ze trzeba wymienic bezpieczniki czy cus. Jakis układ zwiazany z zasilaniem. Na szczęscie był na gwarancji :))

Richie
11-01-2007, 13:24
No to chyba wszystko wiem.Widze,że to nie pojedyńczy przypadek i czeka mnie wysyłka na Żytnią,wrr.Z przesyłką DHL ok.450zł się pozbawię. No nic,dzięki za pomoc i info.

SebaWolf
11-01-2007, 19:46
Małe uaktualnienie stwierdzili uszkodzoną płytę główną koszt - tylko 1 tys. zł, swoją drogą kumpel jest w kropce nie wie czy naprawiać czy nie bo co jak okaże się że za chwilę trzeba wymienić migawkę.

PS. Major łącze się z tobą w bólu, w sobotę pomyślimy co z tym zrobić, o 20 za sklepem weź szkło.

mi_b
22-01-2007, 10:37
To musi być przypadłość roku 2007. Mój 300D padł w czwartek (11.01.2007). Wyjąłem aparat z plecaka - był włączony. Wyłączyłem. Wsadziłem kartę pamięci, włączyłem i ... nic... nie zareagował. Zabiła go karta. Karta była uszkodzona - wiedziałem, że coś z nią jest nie tak - wyłączała czytniki kart w komputerach, ale nie sądziłem, że może uszkodzić aparat.
Karta to oryginalny SanDisk CF Ultra II 1GB.

Dziś dostałem naprawiony aparat. Łączna kwota to 362.51zł w tym
- transport 26.83zł
- użyte części (cap, blind - CB3-1233-000000 oraz fuze - VD7-2241-501000) 6.27zł
- robocizna 329.40zł :E

Czyli na szczęście był to jakiś bezpiecznik! Chociaż czytając ten wątek miałem obawy o płytę główną...

Póki co nie włączam aparata - walał się po magazynach od piątku, więc jest strasznie zimny, poczekam aż ogrzeje się do temperatury pokojowej.

SebaWolf
22-01-2007, 11:15
To musi być przypadłość roku 2007. Mój 300D padł w czwartek (11.01.2007). Wyjąłem aparat z plecaka - był włączony. Wyłączyłem. Wsadziłem kartę pamięci, włączyłem i ... nic... nie zareagował. Zabiła go karta. Karta była uszkodzona - wiedziałem, że coś z nią jest nie tak - wyłączała czytniki kart w komputerach, ale nie sądziłem, że może uszkodzić aparat.
Karta to oryginalny SanDisk CD Ultra II 1GB.

czyżby kolejny zbieg okolicznosci kumpel używał identycznej karty

suchyHc
22-01-2007, 22:37
Nie wiem czy cos wniose nowego do dyskusji, ale gdzies czytalem przestrogi przed kupowaniem podejrzanie tanich Sandiskow. Wyszla masa podrobek z Chin z logo Sandiska. Sprawdzie co siedzi w waszych aparatach, bo widac ze mozna sie naciac :/

mi_b
22-01-2007, 22:42
czyżby kolejny zbieg okolicznosci kumpel używał identycznej karty
A jego karta żyje? Bo moja niestety niet :(

Nie wiem czy cos wniose nowego do dyskusji, ale gdzies czytalem przestrogi przed kupowaniem podejrzanie tanich Sandiskow. Wyszla masa podrobek z Chin z logo Sandiska. Sprawdzie co siedzi w waszych aparatach, bo widac ze mozna sie naciac :/
Ale moja na 100% była oryginalna :)
Dziś przedstawiciel SanDiska na mój region zabrał osobiście kartę do serwisu w Poznaniu. I obiecał, że przetestują ją na wszelkie możliwe sposoby.

SebaWolf
23-01-2007, 09:04
pytałem mówi że jego karta w czytniku śmiga normalnie więc co było przyczyną usterki zostanie taką samą zagadką jak śmierć Kennedy'ego

Richie
23-01-2007, 09:08
Aparat juz smiga.Styki przeczyściłem i ożył.Oby wszystkie przypadki były takie banalne. Pozdrawiam i dzięki za odzew.

ewg
23-01-2007, 17:00
Aparat juz smiga.Styki przeczyściłem i ożył.Oby wszystkie przypadki były takie banalne. Pozdrawiam i dzięki za odzew.

Które styki?

cYg
26-01-2007, 21:18
Mam podobny problem tylko, że z 350D. 2go stycznia włączyłem aparat zrobiłem kilka zdjęć i pokazał się symbol wyładowanej baterii. Naładowałem baterię i to samo... po kilku włączeniach już nic się nie pokazywało. Kupiłem nową baterię, naładowałem i znów tylko świeci się symbol rozładowanej baterii :( Do tego z komory na baterie śmierdzi spalenizną. Załamka. Mam gwarancję do końca stycznia, ale nie mogę znaleźć paragonu. Aparat kupiłem w Szkocji i gdzieś rachunek wcięło przy przeprowadzce :mad:

senturion
27-01-2007, 16:33
spalił ci się jakiś rezystorek albo bezpiecznik

cYg
27-01-2007, 17:12
Dzięki. A czy to jest droga impreza? Część pewnie nie, ale za robociznę i przesyłkę do Warszawy pewnie nieźle mnie skasują :( . czy można to naprawić gdzieś indziej niż tam? Może jest coś solidnego na Dolnym Śląsku?

gawryl
27-01-2007, 23:53
@cYg
na razei nie kombinuj z tańszymi kosztami naprawy-wyślij sprzęt na swój koszt do autoryzowanego serwisu w Wawie i skorzystaj z bezpłatnej ekspertyzy - podadzą Ci koszta naprawy, będziesz wiedział na czym stoisz. wtedy podejmiesz decyzje (a myślę, że kwota około 50pln na wysyłke to niedużo jak dla solidnego upewnienia się, co jest grane z Twoim aparatem)

Korek1
28-01-2007, 00:15
a ja bym zrobil inaczej. troche mam do czynienia z technologiami użytymi w produkcji między innymi w aparatach cyfrowych. Znalazłbym porządny serwis GSM tam są podobne technologie ( ale naprawde dobry bo magików bez szkoły jest masę ) i poprosi o rozebranie i sprawdzenie układu ładowania. Wydaje mi się że pada tam jakiś bezpiecznik lub dioda zabezpieczajaca warta jak było wcześniej parę złociszy a nie kilkaset zł a przelutowanie tego może zrobić również w nie autoryzowany serwis. pomiar takich elementów jest bardzo prosty i powinni to zrobic bez problemów.

cYg
30-09-2007, 20:36
Wysłałem aparat na żytnią i pierwszą diagnozę jaką postawili to awaria układu zasilania - koszt 250zł. Ale w trakcie okazało się że do wymiany jest płyta lampy błyskowej bo to ona była przyczyną całego zamieszania - w sumie 450zł plus przesyłka. Tanio nie było, ale ważne że już robi fotki.
dzięki za pomoc

mamiski
01-10-2007, 20:32
Skoro mi_b przypuszcza, że rok 2007. jest rokiem 300D, to zastanawiam się który będzie rokiem 350D? Kolejny, dziewiąty czy może później...

Palec
30-06-2008, 14:56
Witam,
W środę kupiłem używanego Canona 300d, do wczoraj wszystko było OK. Wieczorem rozładował się akumulator, dzisiaj rano podłączyłem go, naładował się, włożyłem do aparatu, ale nie chce się włączyć... Wszystkie klapki zamknięte.
Wie ktoś o co może chodzić?

PS: Przyznam się, że nie szukałem, bo po wpisaniu problemu w szukajkę strona przestałą odpowiadać...

tom170
30-06-2008, 15:39
Spróbuj włożyć jeszcze raz baterie do ladowania i zobacz czy po 2-5min jest juz zielone swiatelko - naladowana bateria czy moze czerwone nadal... moze cos nie stykalo i sie nie naladowala bateria.... :-/ Jak masz mozliwosc wez od kogos innego baterie i sprawdz. Może coś z nia nie tak :-/ Bo w innym przypadku cieżko powiedzieć co sie moglo stac.

HuleLam
30-06-2008, 16:06
Spróbuj też wymontować/wymienić bateryjkę podtrzymania pamięci.

Palec
30-06-2008, 20:50
Bateria sprawna, bateryjka wymieniona - dalej nic. Chyba trzeba będzie odesłać Panu Romanowi z Kuźni Raciborskiej (Sklep Cyfroman)...