View Full Version : D¼wiêk migawki...

S.W.A.T
01-07-2007, 22:26
witam,

otóz posiadam zas³uzonego sobie juz EOS'a 20D, znajomy (znany foto swoja droga, ktorego pozdrawiam!: ) ) posiad 5D.
Jego 'pstrykniecie' jest inne, tzn moje jest glosniejsze i nie takie ladne, a jego ciche i z gracj±.
Kurde moze ten temat nie brzmi powaznie ale dla mnie jest dosyc wazny :)

Czy to wina przebiegu? Moj EOS ma ~70 tys (?) fotek wycykanych, czy to ma wp³yw na to?

POZDRAWIAM.

Zielony
01-07-2007, 22:29
Tego nie zmienisz. Inna migawka = inny klank. To tyle w tym temacie.

Kolekcjoner
02-07-2007, 01:28
20D ju¿ tak ma. Strza³ :mrgreen: migawki nie jest czym¶ o czym marzysz ale da siê z tym ¿yæ. Mnie w ko¶ciele trochê to denerwowa³o.

VanMurder
02-07-2007, 07:08
prawda jest taka moi drodzy ¿e podczas robienia zdjêæ to nie migawka jest jest ¼ród³em d¼wiêku a podnosz±ce i opadaj±ce lustro:) w 5D lustro jest wiêksze i masywniejsze z racji FF st±d g³êbszy i cichszy d¼wiêk ... sama migawka to robi tylko sssyykk a klllaaak to lusterko :) mo¿na sprawdziæ robi±c fotki z opcj± Lock up Mirror
pozdrawiam

birez
02-07-2007, 07:57
prawda jest taka moi drodzy ¿e podczas robienia zdjêæ to nie migawka jest jest ¼ród³em d¼wiêku a podnosz±ce i opadaj±ce lustro:) w 5D lustro jest wiêksze i masywniejsze z racji FF st±d g³êbszy i cichszy d¼wiêk ... sama migawka to robi tylko sssyykk a klllaaak to lusterko :) mo¿na sprawdziæ robi±c fotki z opcj± Lock up Mirror
pozdrawiam
Dok³adnie wzi±æ do rêki dalmierz i pos³uchaæ jak "g³o¶no" on chodzi - a przecie¿ migawka taka sama.
Natomiast co do odg³osu... w zasadzie mo¿na chyba tylko wype³niæ puszkê jak±¶ piank± d¼wiêkoch³onn± - mo¿e by pomog³o.
Inna rzecz ze mi ten z 20d sie akurat podoba, nie wiem co w nim widzicie - d70 to ma dopiero paskudny odg³os :D

Thunder
02-07-2007, 13:48
Wy chyba nie s³yszeliscie jak klapie lustro w KM D7D/D5D, Sony Alpha 100 ;)

Kubaman
02-07-2007, 14:00
posprz±tane, proszê ju¿ skoñczyæ te ¿arty

zi3000
02-07-2007, 14:02
Wy chyba nie s³yszeliscie jak klapie lustro w KM D7D/D5D, Sony Alpha 100 ;)
chyba nie ;) o Dynax 9 nie wspominaj±c http://klubkm.pl/forum/images/smilies/hihi.gif jest ¶liczny, ale bardzo g³o¶ny, w porównaniu do Canonów ogólnie.
!!! £±czenie podwójnego wpisu !!!
posprz±tane, proszê ju¿ skoñczyæ te ¿arty
jest tu jaki¶ w±tek który nie by³ moderowany? http://klubkm.pl/forum/images/smilies/hihi.gif http://klubkm.pl/forum/images/smilies/whistling.gif

BzykXXL
03-07-2007, 19:39
350D ma koszmarny d¼wiêk migawki... ¶wiszczy jakby film przewija³... co mo¿e siê te¿ podobaæ

umbrella
14-07-2007, 21:58
S³ysza³em, ¿e jest program, który odtwarza d¼wiêki migawki, lustra .. wszystkich lustrzanek. Ma kto¶ jakie¶ namiary?

Krzysztof Bieliñski
15-07-2007, 13:09
naj³adniejszy d¼wiêk do tej pory mia³ Canon 10D, w nastêpcach siê popsu³o. A teraz jest jedyny w³a¶ciwy d¼wiêk :-D 1D MarkIII. Jest fantastyczny, nawet bez opcji live view, w której d¼wiêczy ju¿ tylko migawka. Lustro jest, szczególnie jak na jedynkê, bardzo dobrze wyciszone i jest to chyba najcichsza lustrzanka na rynku. Warto by³o wzi±æ na ni± kredyt.

Co do wyg³uszania, to istniej± do tego specjalne pokrowce przeciwdeszczowe (np. firma Matin, poszukajcie na allegro), które maj± piankê wyt³umiaj±c± dzwiêk, bêdzie od razu trochê ciszej. A mo¿na w to jeszcze nawk³adaæ trochê folii wyg³uszaj±cych samochodowych, których siê u¿ywa do wyciszenia silnika. Wtedy ju¿ nie bêdzie s³ychaæ nawet migawki.

S.W.A.T
15-07-2007, 13:19
ale wlasnie o to chodzi zeby bylo sluchac ten dzwiêk ;] to jest to cos/

ps. mozesz nagrac migawke 1D ?: ) ale karabin

janmar
15-07-2007, 13:44
Na koncu drogi lustra przy matówce jest amortyzator na którym lustro l±duje.taki kawa³ek pianki.jezeli dzwiek sie zmienia mozna tam zerkn±æ.

grzanka
16-07-2007, 22:19
niezapomniane brzmienie D7D :D

bakulik
17-07-2007, 11:35
ale wlasnie o to chodzi zeby bylo sluchac ten dzwiêk ;] to jest to cos/
Nie wszyscy jednak go lubi± - http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=16817614 ;)

chyrus
17-07-2007, 12:45
Dla mnie 1D jest za g³o¶ny. Strasznie klapie mi, w szczególno¶ci przeszkadza np. w ko¶ciele, bo siê niesie po ca³ej nawie. Wolê ten z A60, bo mo¿na min. wy³±czyæ i ma siê tylko "cssyt" :P ;) Z DSLRów, to w D100 jest dla mnie przyjemny i w 30D.

monikenka
20-07-2007, 10:16
W³a¶nie wczoraj odebra³am Eosa 30d, w sklepie chwilê siê pobawi³am, wszystko super, ale kiedy wróci³am do domu to od razu zdenerwowa³ mnie ten odg³os lustra. Okropno¶æ. Wziê³am do rêki mojego starego dobrego 10d do którego zd±¿y³am siê bardzo siê przywi±zaæ i ¿al mnie ¶cisn±³ za serce...taki cichutki i dyskretny. Robiê du¿o zdjêæ dzieciom, równie¿ takim malutkim ¶pi±cym w wózeczku lub na rêkach mamy i bojê siê, ¿e ten ten ha³as bêdzie niestety przeszkadza³. No ale skoro 30d robi du¿o lepsze fotki...podobno. Jeszcze nie zgra³am zdjêæ do komputera wiêc sama nie mogê oceniæ ró¿nicy.

A mo¿e to tylko moja 30stka tak ha³asuje? Napiszcie proszê jak jest w Waszych :-(

ewg
20-07-2007, 11:01
Konkretne porównania:
http://www.traumflieger.de/desktop/sound/traumflieger_sounds.php

bakulik
20-07-2007, 11:07
A mo¿e to tylko moja 30stka tak ha³asuje? Napiszcie proszê jak jest w Waszych :-(
30D jest zdecydowanie g³o¶niejszy od 10D, niemniej d¼wiêk ten nie jest jaki¶ wybitnie dokuczliwy czy nieprzyjemny. Ostatnio mia³em okazjê pomacaæ Sony A100 - przy robieniu zdjêcia wydawa³ odg³os, jakby w ¶rodku siê co¶ ³ama³o. :)

Canon móg³by jednak zrobiæ ciche body, przecie¿ potrafi± - vide analogowa pi±tka... Wielu fotografom by pasowa³o - zdjêcia w ko¶ciele, na planie filmowym, w szpitalach, p³ochliwe zwierzêta, podgl±danie z ukrycia... ;)

Vitez
20-07-2007, 17:44
W³a¶nie wczoraj odebra³am Eosa 30d, w sklepie chwilê siê pobawi³am, wszystko super, ale kiedy wróci³am do domu to od razu zdenerwowa³ mnie ten odg³os lustra. Okropno¶æ. Wziê³am do rêki mojego starego dobrego 10d do którego zd±¿y³am siê bardzo siê przywi±zaæ i ¿al mnie ¶cisn±³ za serce...taki cichutki i dyskretny. Robiê du¿o zdjêæ dzieciom, równie¿ takim malutkim ¶pi±cym w wózeczku lub na rêkach mamy i bojê siê, ¿e ten ten ha³as bêdzie niestety przeszkadza³.

W takim przypadku o wiele lepiej bylo wziac 350D ... nie wiem jak 400D ale 350 wydaje sie bzyczec ciszej od 10D.

popi
20-07-2007, 17:55
mnie tam dzwiek 30D siê podoba. jest o niebo lepszy oid 350D ale o niebo gorszy od mk III

-=Festyk=-
20-07-2007, 19:44
A ja wam powiem,¿e d¼wiêk migawki mojego D70 to ukojenie dla ucha:)

jdw
21-07-2007, 00:20
a ebniêcie hassela, albo co gorsze erbetki/erzetki? to dopiero jest jazda, a da siê robiæ ulicê. Wiele nimi robi³o i robi wiêc nie narzekaæ! nawet mamiya 7 jest g³o¶na, choæ dalmierz, a nie ma lepszego aparatu do reporta¿u.

chyrus
21-07-2007, 04:00
Ten kto foci³ Sigm± SD9/SD10, ten wie co to znaczy g³o¶na migawka. Np. grzmoty z 1D, IMO potworne, to w stos. do nich to piku¶...

minek
21-07-2007, 11:59
a ebniêcie hassela, albo co gorsze erbetki/erzetki? to dopiero jest jazda, a da siê robiæ ulicê. Wiele nimi robi³o i robi wiêc nie narzekaæ! nawet mamiya 7 jest g³o¶na, choæ dalmierz, a nie ma lepszego aparatu do reporta¿u.

Hassel jest malutki i cichutki.
Ale RZ z kominem nadaje sie wy¶mienicie na ulicê. Nikt nie zdaje sobie sprawy, ¿e robiê zdjêcie, tote¿ nikt nie ucieka ani nie protestuje. Ot, jaki¶ ¶wir ogl±da sobie kawa³ rupiecia. Dopiero d¼wiêk migawki (lustra tak naprawdê, migawka to tylko cichutkie ,,dzyñ!'' powoduje, ¿e wszyscy siê rozgl±daj± kto gdzie strzela. Ale w pobli¿u widz± tylko ¶wira ogl±daj±cego jakiego¶ rupcia ...
Niestety, na ulicê mam za d³ugie szk³o nieco.

Bagnet007
21-07-2007, 12:12

Ja niedawno mia³em okazjê pomacac RB i nie wydawa³ siê a¿ tak bardzo g³o¶ny.
A kompletnym zaskoczeniem by³o to, ¿e przygotowa³em siê na kopa od lustra... a tu (prawie) nic :) Teraz czekam na "erzetkê" :rolleyes:, ciekaw jestem czy bêdzie podobnie.

oxeno
21-07-2007, 23:37
Oj tam narzekacie na te dzwiêki z cyfrowych lustrzanek. S³ucha³em ró¿nych 10D, 300D itp .... Uwa¿am je za cichutkie . Nie ma jak walniêcie , tak nie klapniêcie, tylko walniêcie lustra w T-90. Kto mia³, ma, to wie oco chodzi. A jeszcze na dodatek dzwiêk silnika na prêdko¶ci L ( 2k/s ) to juz wogule apogeum. kiedy¶ robi³em sobie zdjêcia w ko¶ciele i zapomnia³em przestawiæ na S , ³up i siê ludzie do ty³u obejrzeli , ale wstyd by³ :)
A jeszcze dla przypomnienia, s³ysza³ kto¶ jak pracuje zajechana seria A ? Gdy amortyzacja lustra pracuje "na sucho" ? To dopiero ¶wist ..... :)

Tak naprawdê to Canon nie mia³ cichych lustrzanek, no moze po za Pellix , który mial nie ruchome lutro . Seria A dobrze nasmarowana nawet nawet chodzila w miare przyjemnia, Pó¿niej seria T to ju¿ zdecydowanie g³o¶niej.

Pozdrawiam