View Full Version : 400D problem przy lampach...

persival
09-07-2007, 23:12
witam,
wlasnie dzis doszedl do mnie 400d, przesiadam sie z nikona, prosze powiedzcie mi co o tym myslicie...mianowicie nie mialem problemow z nikonem i lampami blyskowymi zewnetrznymi, podpinalem jedna lampe przewodem do stopki i druga wyzwalala sie poprzez wbudowane fotocele, tryb M, etc....dzis podpialem 400d do moich lami i chcialem go przetestowac....zobaczcie sami na zalacznik i powiedzcie co o tym myslicie, co jest uszkodzone waszym zdaniem, im szybsza migawka tym mniej 'obrazu' lusto za wolno sie podnosi?
3138

qwerty1237
09-07-2007, 23:53
Wlacz tryb szybkiej synchronizacji (synchro z krotkimi czasami) na lampie i bedzie git.

persival
10-07-2007, 00:01
Wlacz tryb szybkiej synchronizacji (synchro z krotkimi czasami) na lampie i bedzie git.

gdzie mam tej funkcji szukac, sorry ale mam go w rekach (jakkolwiek to zabrzmi;-)) od trzech godzin...zanim sie dogrzebie bedzie polnoc, wszystko jest takie obce i dziwne dla kogos kto obcowal z nikonem, dzieki z gory za pomoc

ecki74
10-07-2007, 00:10

Jak się nie mylę ta funkcja jest w lampie błyskowej i zaznaczona jest jako piorunek i H.

qwerty1237
10-07-2007, 00:14
Jak się nie mylę ta funkcja jest w lampie błyskowej i zaznaczona jest jako piorunek i H.

Zgadza sie. Piorunek z literka H (na lampie nie na body).

persival
10-07-2007, 00:16

no to jestem w kropce, nie mam tej funkcji w lampach, to sa chinskie tanie lampy (CY 420)i nie przewidzieli takiego udogodnienia, pierwotnie myslalem ze to cos z ustawieniami w samym aparacie ale nic juz nie moge znalezc, nikona podpinalem i nie bylo probemow kurcze, jestem zalamany, spakowalem sprzet zeby go odesalac, byc moze on nie wspolpracuje z chinskimi wynalazkami, zalamka doslownie.

tak czy inaczej dzieki serdeczne za pomoc;-), teraz musze kupowac nowe lampy....

Thunder
10-07-2007, 00:17
EDIT: Wlasnie dopislaes powyzszy post wiec moja uwaga juz jest zbedna...

qwerty1237
10-07-2007, 00:39
Sprobuj wejsc do menu puszki -> Custom Functions -> C.Fn-3. sprawdz co tam masz ustawione i sporobuj przestawic na Auto. Lub C.Fn-9. i zmien na 2nd curtain sync. Wtapie czy to cos pomoze ale sprawdzic warto.

P.S. Nikony jakby nie patrzec maja wieksza kulture pracy z lampami zewnetrznymi.

VanMurder
10-07-2007, 01:50
obawiam się że nic ci nie pomoże tryb szybkiej synchronizacji :(
oczywiście będziesz w stanie robić zdjęcia lampa montowaną na stopce(np oryginalną canon) przy wysokich czasach, ale zewnętrzna lampa nie zsynchronizuje ci się przy czasie szybszym niż 1/250...:( z tego co pamiętam to jest właśnie max czas synchronizacji dla 400D
pozdrawiam:)

minek
10-07-2007, 02:50
HSS działa tylko z dedykowanymi lampami, zapomnij.
Z zewnętrznymi synchronizacja jest tylko do minimalnego czasu, przy którym migawka jest w pełni otwarta (dotyczy to aparatów, gdzie migawka szczelinowa działa jako migawka, a nie jako osłona przed kurzem, jak ma to miejsce w d70).
W 350d jest to chyba 1/125 albo 1/250.
Przy błysku czas nie ma wielkiego znaczenia, prywatnie nie widzę celu używania krótszych czasów niż 1/125, no ale jak kto lubi. Niestety, takie jest ograniczenie mechaniczne lustrzanek.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

P.S. Nikony jakby nie patrzec maja wieksza kulture pracy z lampami zewnetrznymi.

Tylko niektóre cyfrowe.

VanMurder
10-07-2007, 03:17
Z zewnętrznymi synchronizacja jest tylko do minimalnego czasu, przy którym migawka jest w pełni otwarta (dotyczy to aparatów, gdzie migawka szczelinowa działa jako migawka, a nie jako osłona przed kurzem, jak ma to miejsce w d70).
Przy błysku czas nie ma wielkiego znaczenia, prywatnie nie widzę celu używania krótszych czasów niż 1/125, no ale jak kto lubi. Niestety, takie jest ograniczenie mechaniczne lustrzanek.

Tylko niektóre cyfrowe.
minek ma rację czas nie ma takiego znaczenia chyba że fotografujesz kropelki wpadające do wody:)

persival
10-07-2007, 10:37
ok dzieki za uswiadomienie ;-)) powoli przelykam te gorycz, powiedzcie mi prosze czy jest sens kupowac inny zestaw lamp (np. Bowens) aby w jakis sposob uzyskac synchronizacje i moc pracowac z krotszymi czasami, powiem ze na te niespodzianke nie bylem przygotowany, coz...zycie to pasmo sukcesow i porazek ;-)), byc mzoe ciezko mi na duszy tym bardziej ze teraz musze sie ze wszystkim przestawiac (obsluga, ergonomia etc).....czemu ja kiedys nie kupilem od razu canona;-) nie byloby tak bolesnie....swoja droga za kilka dnie bede wyprzedawal moje graty, gdyby ktos byl zainteresowany nikonem, obiektywy, filtry, lampa, zreszta dam znac tu na forum, choc ono nie nikonowe ;-)

jeszcze raz dzieki za pomoc !

persival
10-07-2007, 13:36
Tylko niektóre cyfrowe.

tak sie jeszcze zastanawiam....wie ktos moze a jak to jest z synchronizacja jesli chodzi o eos 5d, tez tylko do 1/200?

pozdro!

AndyG
10-07-2007, 14:29
Czas maksymalnie do 1/250 i nie bedzie problemu. Synchronizacja w 400D jest do 1/250 sek.

piast9
10-07-2007, 14:31
Też. Migawka jest migawka i póki to ona steruje ekspozycją to jej mechanicznych właściwości nie przeskoczysz.

VanMurder
10-07-2007, 16:59
tak sie jeszcze zastanawiam....wie ktos moze a jak to jest z synchronizacja jesli chodzi o eos 5d, tez tylko do 1/200?

pozdro!

5d synchronizuje się przy 1/200 ale można go pchnąć na 1/250 dół klatki będzie minimalnie niedoświetlony ale tylko minimalnie:)

osobiście to mam swój patent na szybką synchronizacje :)
eliminuje całkowicie światło zastane (tak żeby było całkowicie ciemno, wyłączam światło modelujące w lampach), ustawiam czas migawki na Bulb lub na jakiś długi czas a lampy odpalam ręcznie w czasie kiedy migawka jest otwarta... czas rozbłysku jest na tyle krótki -zaledwie kilka milisekund- że spokojnie można zamrozić całkiem szybki ruch, minusy tej metody to że trudno pracować po ciemku a rozbłyski w ciemnościach nie zbyt dobrze działają na siatkówkę ... można pracować w noktowizorze (urzywam night vision w mojej kamerze sony )ale to już nie to samo :)
pozdr

persival
10-07-2007, 22:42
5d synchronizuje się przy 1/200 ale można go pchnąć na 1/250 dół klatki będzie minimalnie niedoświetlony ale tylko minimalnie:)

eliminuje całkowicie światło zastane (tak żeby było całkowicie ciemno, wyłączam światło modelujące w lampach), ustawiam czas migawki na Bulb lub na jakiś długi czas a lampy odpalam ręcznie w czasie kiedy migawka jest otwarta... czas rozbłysku jest na tyle krótki -zaledwie kilka milisekund- że spokojnie można zamrozić całkiem szybki ruch, minusy tej metody to że trudno pracować po ciemku a rozbłyski w ciemnościach nie zbyt dobrze działają na siatkówkę ... można pracować w noktowizorze (urzywam night vision w mojej kamerze sony )ale to już nie to samo :)
pozdr

ehh czego to czlowiek nie wymysli gdy jest w potrzebie;-)) rozwiazanie ciekawe, gratuluje pomyslu ;-) ale ja nie bede sobie mogl pozwolic na twoj patent, teraz musze sie obeznac z ta 400 setka, pierwsze wrazenie niezbyt pozytywne: takie malenstwo;-)) i jak to trzymac w reku? nic to musze sie zadowolic na poczatek, tym bardziej ze teraz musze sie pozbyc Nikona, zaluje tylko ze tak pozno podjalem decyzje o zmianie systemu....

pozdrawiam! niech moc bedzie z wami koledzy!

qwerty1237
10-07-2007, 23:08
...teraz musze sie pozbyc Nikona, zaluje tylko ze tak pozno podjalem decyzje o zmianie systemu....

pozdrawiam! niech moc bedzie z wami koledzy!

Witaj po ciemnej stronie...

HuleLam
11-07-2007, 13:47
powiedzcie mi prosze czy jest sens kupowac inny zestaw lamp (np. Bowens) aby w jakis sposob uzyskac synchronizacje i moc pracowac z krotszymi czasami, powiem ze na te niespodzianke nie bylem przygotowany, coz...zycie to pasmo sukcesow i porazek ;-))
nie da się tak pracować... wyrzuć te lampy w diabły! (tylko napisz na Forum, gdzie jest ten śmietnik)... ;-)
A tak poważnie to nawet był temat (nie chce mi się szukać) o porównaniu aparatów z migawką szczelinową (małoobrazkowe SLR,dSLR) i centralną (średnioformatowce)... no cóż. Na pocieszenie - na analogowym Nikonie miałbyś dokładnie taki sam problem z synchronizacją, tylko widziałbyś to dopiero na wywołanym filmie :-)

TomekD
12-07-2007, 15:07
W nikonie tego nie miałeś bo tam była migawka elektoniczno/ mechaniczna... z która były zresztą inne jaja... i w D80, d200 i-wyzszych modelach zrezygnowano z tego patentu. Także w lepszych nikonach będziesz miał ten sam problem zwany minimalnym czasem synchronizacji z lampą. To jest jeden z głównych parametrów lustrzanek i waha się od 1/125 do 1/250sek.
Z migawka centralna nie ma takich problemów...

minek
12-07-2007, 19:35
minek ma rację czas nie ma takiego znaczenia chyba że fotografujesz kropelki wpadające do wody:)

Wtedy też o ekspozycji decyduje czas świecenia lamp a nie otwarcia migawki.

ok dzieki za uswiadomienie ;-)) powoli przelykam te gorycz, powiedzcie mi prosze czy jest sens kupowac inny zestaw lamp (np. Bowens) aby w jakis sposob uzyskac synchronizacje i moc pracowac z krotszymi czasami,

Ależ to nic nie zmieni! Lampy nadal będą sobie błyskały ułamkiem tysięcznych części sekundy. I lampy nie spowodują, że aparat zacznie inaczej działać, niestety takich nie wynaleziono.

pozdro!

Zapoznaj się z zasadą działania migawki szczelinowej, bo widać, że cały czas myślisz, że to sprawa dobrania aparatu i lamp. Nie, to problem mechaniczny - lampa powinna błysnąć tylko wtedy, kiedy migawka jest w pełni otwarta - cała klatka filmu jest odsłonięta. Jedna kurtyna opadła, druga jeszcze nie zaczęła zasłaniać. Krótsze czasy realizowane są tak, że jedna kurtyna goni drugą i naświetlanie odbywa się poprzez przesuwający się pasek między kurtynami. Wtedy błysk spowoduje naświetlenie tylko tego fragmentu, który był odsłonięty.

eliminuje całkowicie światło zastane (tak żeby było całkowicie ciemno, wyłączam światło modelujące w lampach), ustawiam czas migawki na Bulb lub na jakiś długi czas a lampy odpalam ręcznie w czasie kiedy migawka jest otwarta... czas rozbłysku jest na tyle krótki -zaledwie kilka milisekund- że spokojnie można zamrozić całkiem szybki ruch

A wyjaśnij proszę, bo nie rozumiem, czym się to rozwiązanie różni od błysku przy czasie np 1/60? Oprócz tego, że jest trudniej, bo musisz uruchomić dwa mechanizmy w odpowiedniej kolejności.

A tak poważnie to nawet był temat (nie chce mi się szukać) o porównaniu aparatów z migawką szczelinową (małoobrazkowe SLR,dSLR) i centralną (średnioformatowce)...

Nie wszystkie (-: