View Full Version : Wydajno¶æ zapisu CF w 400D - dylemat odnosnie wyboru karty

Sandman
12-07-2007, 11:09
Disclaimer - wyszuka³em jeden w±tek o kartach ale odpowiedzi mi nie przyniós³... ;)

Teraz pytanie: karty taniej± i pomijaj±c dyskusjê o czêsto¶ci cykania fotek d³ugimi seriami chcia³bym mieæ jedn± kartê (np 2 GB), która nie bêdzie w±skim gard³em w moim aparacie. Z drugiej strony cena ro¶nie wraz z szybko¶ci± a spada w czasie wiêc nie ma sensu robiæ zapasu. Zatem czy kto¶ wie, jakie osi±gi w zapisie na kartê ma 400D i jaka karta im sprosta a jednocze¶nie nie bêdzie zbyt mocno na wyrost? W tej chwili zastanawiam siê nad Extreme III vs IV SanDiska ale oczywi¶cie inne sugestie tak¿e mile widziane...

KMV10
12-07-2007, 11:28
Mam kilka 4GB Extreme III - s± bardzo mi³e je¶li chodzi o prêdko¶æ. Czy warto dodaæ stówê do IV? Jak dla mnie nie.
PS. Jako¶ tak ostatnio (mo¿e siê zmieni³o) wysz³o mi, ¿e najbardziej op³aca siê kupowaæ 4GB.

qwerty1237
12-07-2007, 13:00
Bierz szybsza. Przy zalozeniu ze robisz seria w rawach i srednio raw wazy okolo 9MB daje to transfer na karte 3fps x 9MB = 27MB. Maksymalny transfer Sandisk'a Extreme IV to 40MB wg producenta oczywiscie ale patrzyl bym na to z przymruzeniem oka. Spodziewalbym sie raczej czegos blizej 30MB. Wiec karta pamieci przestaje juz byc waskim gardlem. Dzisiaj wlasnie odbieram Sandisk'a 4GB Exterme IV. Zobaczymy jak sie spisuje w warunkach bojowych.

piast9
12-07-2007, 13:30
W pewnym momencie nie ma sensu kupowaæ szybszej karty. Szybko¶æ tê musi potrafiæ wykorzystaæ aparat. Wed³ug Twoich wyliczeñ powinienem mieæ nieskoñczenie d³ug± seriê w 350D z Extreme III. A tak nie jest.

michalab
12-07-2007, 13:52
Sam mam Extreme III, a przez parê godzin mia³em w aparacie Ultra II. Przy tej drugiej mo¿e trochê wolniej aparat opró¿nia³ bufor po zrobieniu serii 9xRAW. Tak na oko bo czasu nie mierzy³em. Teoretyczna ró¿nica w szybko¶ci jest du¿a, wiêc wygl±da na to ¿e 400D jest w stanie zapisaæ tylko trochê szybciej ni¿ Ultra II. Pewnie wiêc miêdzy Extreme III a IV mo¿e nie byæ ró¿nicy.

Sandman
12-07-2007, 14:03
W³a¶nie mówicie dok³adnie o tym, o co mi chodzi³o. Nie chcê by karta by³a w±skim gard³em ale te¿ je¶li mniej wiêcej wiadomo, ile "wydoli" aparat to dalej nie ma siê co ¿y³owaæ.

Na razie widzê, ¿e Extreme III powinna wystarczyæ...

jotes25
12-07-2007, 14:09
Extreme III wystarcza do 400D.

qwerty1237
12-07-2007, 17:52
W pewnym momencie nie ma sensu kupowaæ szybszej karty. Szybko¶æ tê musi potrafiæ wykorzystaæ aparat. Wed³ug Twoich wyliczeñ powinienem mieæ nieskoñczenie d³ug± seriê w 350D z Extreme III. A tak nie jest.

Ok. Wyrazilem sie moze zbyt niescisle. Waskim gardlem w aparacie w tym przypadku bedzie predkosc przesylu z bufora. Podejrzewam ze nie bedzie roznicy pomiedzy extreme III i IV. Puszke napewno kiedys zmienisz a karta pamieci Ci zostanie. Wybor czy teraz kupic szybsza nalezy do Ciebie.

APP
12-07-2007, 19:00
Puszke napewno kiedys zmienisz a karta pamieci Ci zostanie. Wybor czy teraz kupic szybsza nalezy do Ciebie.
Przy obecnym spadku cen kart / wzro¶cie pojemno¶ci (i szybko¶ci), to zanim zmienisz aparat to przynajmniej ze dwa razy komplet kart zmienisz, chyba, ¿e aparat na rok kupujesz. Ja kiedy¶ "szarpn±³em siê" na 1GB EXIII, jaki¶ ju¿ czas temu kupi³em w tej samej cenie 2GB EXIII, nied³ugo potem patrzê, a tu ju¿ 4GB wychodzi taniej (ale¿ sobie plu³em w brodê z tymi 2GB :oops:) Wszystko na przestrzeni 2 lat.
Tak¿e je¶li chodzi o karty, to najlepiej chyba jednak braæ minimum spe³niaj±ce potrzeby i za rok/dwa jak ju¿ nie bêdzie starczaæ, kupiæ co¶ wtedy ju¿ du¿o lepszego za te same pieni±dze. No chyba, ¿e kogo¶ staæ (lub musi), wtedy po prostu bierzemy 16GB EX IV (pardon, chyba jeszcze nie ma.. tylko EXIII) i spokój... na raptem... kto policzy? 3 lata?
Zwyk³emu zjadaczowi chleba przy takim postêpie siê to zwyczajnie nie op³aca.

Jarooo
13-07-2007, 00:17
Mam Pretec'a Cheetah 80x 2 GB i Sandiska Ex III 4 GB - nie ma ró¿nicy ¿adnej w szybko¶ci zapisu, chyba, ¿e kto¶ ma syndrom F1, czyli ze stoperem o u³amki sekund. Karty z transferem 40 mb/s potrzebne s± raczej do Marków czy innych super szybkostrzelnych cudów, a nie do amatorki 400D. :O

spy73
13-07-2007, 08:50
Tylko ¿e mo¿na jeszcze zwróciæ uwagê na jedn± rzecz - odczyt zdjêæ: zdjêcia mo¿na zrzucaæ bezpo¶rednio z aparatu lub kartê wyjmowaæ i do czytnika. Je¿eli mamy du¿a kartê to jednak przewaga szybszego transferu do kompa mo¿e mieæ znaczenie. Tzn. wydaje mi siê ¿e rzeczywi¶cie je¶li chodzi o aparat i serie zdjêciowe to nie ma sensu przesadzaæ z prêdko¶ci± (np. Ex III starczy), ale je¶li zale¿y nam jeszcze na sprawnym, szybkim zrzucie do kompa to ju¿ warto pomy¶leæ w jaki sposób zrzucamy zdjêcia, czy zale¿y nam na przyspieszeniu tego procesu (zwykle wtedy zrzuca siê wiêcej danych - zdjêæ w jednym cyklu, przyspieszenie mo¿e byæ wskazane). Dodam, ¿e u¿ywam Ex III i nie narzekam, ale ceny siê zmieniaj± wiêc mo¿na siê zastanowiæ.

moregun
13-07-2007, 09:17
najlepiej chyba miec czytnik wewnetrzny w kompie nie na usb. ja do 20 d mam 4gb III i mysle ze predkosc karty jest wystarczajaca w seriach z awami wieksze znaczenie ma bufor aparatu niz predkosc karty wiec exIII napewno wystarczy

spy73
13-07-2007, 09:37
Czytnik "wewnetrzy" to nic innego jak czytnik zewnêtrzny "bez obudowy" (albo w specjalnej) pod³±czony do wewnêtrznego z³±cza usb najczê¶ciej (czy to na p³ycie w kompie stacjonarnym, czy to w lapku - te¿ podobnie, tylko pewnie jako¶ zintegrowane to jest). Pomijaj±c egzotyczne rozwi±zania jak przej¶ciówka Cmpact Flash - IDE (bo s³u¿y do czego¶ innego zdecydowanie). Transfer z dobrego zewnêtrznego czytnika usb a wewnêtrznego (czy to w kompie stacjonarnym czy przeno¶nym) bêdzie porównywalny i zale¿y bardziej od jako¶ci czytnika (tzn. zale¿y czy oszczêdzaj±c na czym¶ w produkcji nie schrzaniono tranasferu). Prêdko¶æ USB (nie mówimy o archaicznej wersji 1 oczywi¶cie) nie jest tu w±skim gard³em. Ale podsumowuj±c, ¿eby nie uciec od tematu zbytnio:
1. Rozwa¿aj±c wykorzystanie karty przez aparat - wystarcz± karty na poziomie Extreme III (mo¿e nawet z nawi±zk±)
2. W przypadku wykorzystania do zrzucania zdjêæ czytnika - mo¿na siê pokusiæ o co¶ szybkiego (w miarê rozs±dku a mo¿e bardziej mo¿liwo¶ci ;) )

Sandman
13-07-2007, 11:40
Trochê ju¿ idziemy w OT... :) Szbko¶æ karta=>PC ma dla mnie drugorzêdne znaczenie. W tej chwili mam jedynie 4 GB Platinum dok³adane do kitów sprzedawanych w 1 po³owie roku i zdecydowanie demon szybko¶ci to nie jest ale zawsze mogê w³±czyæ zrzucanie danych i i¶æ na herbatê... :D

Teraz i tak my¶lê g³ównie o nadchodz±cym urlopie - kupujê databanka ¿eby nie ci±gaæ lapka po ¶wiecie i tu przy zrzucaniu zdjêæ to nie karta bêdzie opó¼niaæ...
Kluczowy jest dla mnie zapis bo kiedy¶ - pamiêtam jak dzi¶ :) - aparacik zamy¶li³ mi siê na 40 sekund zrzucaj±c seriê na Platinumkê... :???:

Jarooo
13-07-2007, 13:09
Zamy¶li³ siê bo zrzuca³ z bufora, przy ka¿dej karcie by siê zamy¶li³. Co prawda Platinumka demonem szybko¶ci nie jest (9mb/s), ale je¶li siê trafi³o na dobry (niewadliwy) egzemplarz to równie¿ styka do pstrykania amatorskiego do jakiego stworzono 400D.
Szybko¶æ zrzucania na dysk jest równie¿ mniej istotna poniewa¿ jest to czynno¶æ jednorazowa, która mo¿e potrwaæ co najwy¿ej 2-3 min. d³u¿ej w odniesieniu do "wolniejszych" kart, a to ka¿dy jest w stanie wyczekaæ.

Sandman
14-07-2007, 21:31
Kupi³em Extreme III 2 GB i jest git :)
Dziêki wszystkim za porady!...

Grzery
01-08-2007, 14:07
Pewnie dobrze zrobi³e¶.

Wynik moich testów:
Canon 400D automatyka ustawiona na TV: czas 1/400 s.
1. Sandisk EIV 2 GB:
seria 10 RAW+jpg (maksymalna wielko¶æ)
seria 61 jpg (maksymalna wielko¶æ)

2. Sandisk EIII 4 GB:
seria 8 RAW+jpg (maksymalna wielko¶æ)
seria 56 jpg (maksymalna wielko¶æ)

Wed³ug uzyskanych wyników w normalnych warunkach praktycznie nie widaæ ró¿nicy.

Choæ mo¿e siê zda¿yæ, ¿e w³a¶nie przez ten wybór zabraknie nam mo¿liwo¶ci zrobienia ¿yciowego zdjêcia :-)

jotes25
01-08-2007, 14:21
Co¶ mi siê zdaje, ¿e to nie jest takie proste, bo im wiêksza karta, to zapis mo¿e byæ wolniejszy. Wiêc jak ju¿, to sens ma porównywanie kart o tej samej pojemno¶ci.

Grzery
05-08-2007, 21:21
Cytat z Canon Digital Photography Forums:

http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=357545

Note: cards over 2GB will not be as fast as 2GB or smaller cards. This seems to be more of a problem with cameras using the original Digic chip; the Digic-II cameras like your XTi/400D don't have such a noticeable slowdown.

kris75
08-08-2007, 16:16
moze juz za pozno ale innym sie moze przyda - tutaj http://www.traumflieger.de/desktop/400D/EOS_400D_im_Test_Teil3.php sa testy 400D z IV i III roznica sa ale niezbyt duze

darekk1
17-12-2007, 19:48
Witam szanowne grono :)
Pozwolê sobie podpi±æ siê pod temat gdy¿ mam podobny dylemat. Zamierza³em zakupiæ kartê CF SanDiska EIII 4GB do swojego 400D. Niestety instrukcja aparatu twierdzi ¿e aparat obs³uguje tylko karty I i II generacji i tak± te¿ odpowied¼ otrzyma³em od Supportu Canona. Pozwolê sobiê j± tu wkleiæ :

Szanowny Kliencie,

Dziêkujemy za kontakt z Canon Help Desk.

Do aparat EOS 400D mo¿na zastosowaæ kartê pamiêci Compact Flash typ I/II maksymalnie 8 GB.
Niestety nie mamy informacji na temat szybko¶ci zapisu, gdy¿ Canon nie testuje aparatów pod tym wzglêdem.

Z powa¿aniem,

Canon Support Centre (Centrum pomocy technicznej Canon)

W ¶wietle tego co przeczyta³em na tym forum nie wiem co o tym my¶leæ

Pozdrawiam

jotes25
17-12-2007, 19:59
Kupuj bez obaw, Extreme III to w³a¶nie CF I.

darekk1
17-12-2007, 20:51
Wielkie dziêki za szybk± odpowied¼. Wszystko zd±¿y³em potwierdziæ w internecie gdy ju¿ widzia³em czego szukaæ :-P swoj± drog± Extreme IV to te¿ CF I :-P .
Pewnie pytanie by³o laickie ale jeszcze miesi±c temu by³em PEWNY ¿e ¿adne body cyfrowe nie bêdzie le¿eæ w torbie obok moich analogowców

Jeszcze raz dziêki