View Full Version : Problem z Raw + JPG

Bonku5
01-01-2008, 17:13
Albo coś mi się pomieszało w usatwieniach albo nie wiem o co chodzi..

Jak wykonuje fote w RAWie i zrzucam do kompa widzi mi:
nazwa pliku . CR2 - 6.84 MB
więc jest ok

Ale jak daje RAW + JPG i zrzucam to mam:

pierwszy - nazwa pliku . jpg - 2,97 MB
drugi - nazwa pliku (1) . jpg - 2,97 MB

Jak ktoś miał taki przypadek to proszę podzielić się doświadczeniem :)

sniper88
01-01-2008, 17:18
Albo coś mi się pomieszało w usatwieniach albo nie wiem o co chodzi..

Jak wykonuje fote w RAWie i zrzucam do kompa widzi mi:
nazwa pliku . CR2 - 6.84 MB
więc jest ok

Ale jak daje RAW + JPG i zrzucam to mam:

Kup sobie czytnik kart:) Albo zrzucaj za pomoca softu dolaczonego do aparatu;)

Bonku5
01-01-2008, 17:28
o właśnie to może być przyczyną? wcześniej miałem czytnik i było ok ale mi sie zepsuł i przez kabel pierwszy raz wysyłam. jakoś nie skojarzyłem faktów. Dzięki

sniper88
01-01-2008, 18:10
Pewnie podpinasz aparat kablem i kopiujesz spod Windowsa...zgadlem?;) Jezeli tak, to niestety Rawow w ten sposob nie skopiujesz-musisz albo uzyc Canonowskiego softu do zgrania zdjec, albo czytnika:)

Olszewski
01-01-2008, 18:15
Pewnie podpinasz aparat kablem i kopiujesz spod Windowsa...zgadlem?;) Jezeli tak, to niestety Rawow w ten sposob nie skopiujesz-musisz albo uzyc Canonowskiego softu do zgrania zdjec, albo czytnika:)

Kurczę, kolejny post, który mnie zadziwia. Podłączam aparat kablem USB i kopiuje spod Windowsa RAWy również :) No jasna cholera, mój komp jest inny?

Bonku5
01-01-2008, 18:42
Kurczę, kolejny post, który mnie zadziwia. Podłączam aparat kablem USB i kopiuje spod Windowsa RAWy również :) No jasna cholera, mój komp jest inny?

Jak jest sam RAW to widzi wszystko pieknie ładnie. Ale jak robie foty w opcji RAW+JPG to wtedy pojawia się problem.

sniper88
01-01-2008, 18:56
Moze jest:mrgreen: U mnie byly takie same objawy przy RAW+JPG jak u Bonku5-zaznaczalem, dawalem kopiuj i pojawialy sie 2 jpegi;)
Swoja droga-mozna robic same rawy, bo i tak na kompie w DPP mozna otrzymac taki sam jpg jak prosto z aparatu:)

Olszewski
01-01-2008, 20:58

Mam identycznie jak Ty. Sprawdziłem i rzeczywiście przy podłączonym aparacie przez kabel USB Windows widzi SAME Rawy, jak zrobiłem zdjęcie z ustawionym na aparacie "RAW + L" to Windows przy zrzucie na komputer tworzy dwa JPEGi.

I tak tego nie używam z racji tego co napisał kolega:

Swoja droga-mozna robic same rawy, bo i tak na kompie w DPP mozna otrzymac taki sam jpg jak prosto z aparatu:)

I tak właśnie robię. Bo po co zawalać miejsce na karcie pamięci?:)

Bonku5
01-01-2008, 23:21
I tak właśnie robię. Bo po co zawalać miejsce na karcie pamięci?:)

Stosuję RAW + JPG dlatego że nie chce mi się każdego JPGa wywoływać po kolei, za dużo czasu to zajmuje. A w momencie gdy uda się zrobić dobrą fote to wtedy dopieszczam RAWa. Chyba że jest szybki sposób seryjnego wywołania RAWa :)

bartheq
02-01-2008, 08:29
No jasna cholera, mój komp jest inny?
jezeli masz viste to calkiem mozliwe ze bedzie dzialalo. tylko xp ma takie problemy (:

ja teraz i tak z 40D zrzucam wszystko softem od canona bo dziala zdecydowanie lepiej niz wersja ktora dostalem dawno temu z 350D.

sniper88
02-01-2008, 09:40
Stosuję RAW + JPG dlatego że nie chce mi się każdego JPGa wywoływać po kolei, za dużo czasu to zajmuje. A w momencie gdy uda się zrobić dobrą fote to wtedy dopieszczam RAWa. Chyba że jest szybki sposób seryjnego wywołania RAWa :)

W DPP jest taka opcja co sie zowie bodajze "Bath process" albo podobnie i wtedy po zaznaczeniu wszystkich zdjec automatycznie je wywoluje;)

Olszewski
02-01-2008, 09:55
W DPP jest taka opcja co sie zowie bodajze "Bath process" albo podobnie i wtedy po zaznaczeniu wszystkich zdjec automatycznie je wywoluje;)

Tak samo Lightroom - zaznaczasz wszystkie i eksportujesz do JPEGa.
Notabene ACDSee'a umożliwia Ci podgląd RAWu w Windowsie bez konwertowania do JPEGa, więc ja osobiście nie robię w RAW + JPEG bo nie widzę w tym sensu :)

woyd
02-01-2008, 13:37

IrfanView otwiera RAW-y normalnie, można je wtedy bez problemu przeglądać - szybko i sprawnie. Jeśli więc ktoś stosuje irfana jako domyślną przeglądarkę ma ułatwioną sprawę.

Gdy wgrałem sobie kiedyś do 300D holenderską Wasię (Unta...cośtam) delektowałem się tym, że mogę ustawić rozdzielczośc JPG zapisywanego razem z RAW-em. Teraz zastanawiam się po jaki gwint jeszcze komu JPG-i zapisywane razem z rawami. Mi jest szkoda miejsca na karcie.

Mam jednak pytanie odnośnie Irfana - gdy otwieram RAW z 40D ma on jakby niepełną rozdzielczość - ok. 1280 px na jednym z boków, mimo, że jest to normalny RAW, a nie sRAW. Po wywołaniu RAWa jpg ma już normalne rozmiary. Wie ktoś może czemu tak się dzieje ??

sniper88
02-01-2008, 13:40
Moze te 1280px to jest rozdzielczosc zaszytego jpega;)

woyd
02-01-2008, 13:59
ale RAW był robiony jako solowy (bez JPG).

sniper88
02-01-2008, 14:09
Ale w kazdym rawie jest zaszyty JPG do podgladu np w aparacie, i ma on mniejsza rozdzielczosc;) Nie wiem czy IrfanView nie odczytuje wlasnie tych zaszytych jpegow, mozesz sprawdzic-zrob 2 takie same zdjecia w rawie i w jednym daj saturation na -5 a w drugim na +5:)

Bonku5
02-01-2008, 16:29
Tak samo Lightroom - zaznaczasz wszystkie i eksportujesz do JPEGa.
:)

A ustawienia zostawia mi te co narzuciła puszka (balans itp)? czy takie jak by to powiedzieć "jałowe"

sniper88
02-01-2008, 17:36
A ustawienia zostawia mi te co narzuciła puszka (balans itp)? czy takie jak by to powiedzieć "jałowe"

Nie wiem jak w Lightroom, ale w DPP wypoluje z ustawieniami z puchy;)

Olszewski
02-01-2008, 19:05

Tak, no zainstaluj wersje TRIAL i sam zobacz.

Bonku5
02-01-2008, 22:59
Tak zrobie :) juz zasysam w takim razie :P Thx

mavtm
03-01-2008, 10:37
IrfanView "wyświetla" .cr2 właśnie na podstawie zaszytego jpga.

Co do zrzucania na kompa raw + jpg to też się zastanawiałem dlaczego tak się dzieje. Mam 30D i zrzucając z aparatu (nie przez czytnik kart) u mnie na kompie za pomocą dołączonego softu wszystko jest ok. Ale jak ostatnio zrzucałem zdjęcia u kumpla który ma canona 20D i coft dołaczany do 20D to już zrzuciło 2 jpgi. To jest dopiero ciekawe tymbardziej, że u kumpla też był soft canona, tyle że starszy.

Niemniej faktycznie robienie raw+jpg trochę się mija z celem. Można przecież bardzo szybko wydzielić zaszytego jpga za pomocą dcraw.

Pozdrawiam i życzę wszystkim samych udanych zdjęć w Nowym 2008 Roku.

Barlog
04-02-2008, 21:29
Witam wszystkich,

Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z problemem polegającym na nie zapisywaniu plików RAW gdy aparat ustawiony jest na RAW(pełny RAW) + JPG(niska jakość).
W takim ustawieniu mój egzemplarz zapisuje co prawda dwa pliki z tą samą nazwą, jednak obydwa mają rozszerzenie *.jpg. Posiadają taką samą wielkość, itp...

Aparat jak już wspomniałem 40D, firmware mam w wersji 1.0.5 instalowane fabrycznie.
Nadmienię jeszcze, że gdy robię zdjęcia tylko w RAW to zapisują się właściwe pliki.

Pozdrawiam

sniper88
04-02-2008, 21:34
Pewnie kopiujesz pliki z karty za pomoca windowsa i kabelkiem.
Sa 2 wyjscia, albo kupisz sobie czytnik, albo zaczniesz do zrzucania zdjec uzywac programow takich jak np. DPP;) Bylo juz wczesniej opisywane na forum:)

Barlog
04-02-2008, 21:41
Niezmiernie "dziwne" jest to dla mnie zachowanie softu... Przesiadłem się z Sony A100 i tam akurat takiego problemu nie było.

Zresztą Windows wykrywając urządzenie (aparat) traktuje jego kartę pamięci jako najnormalniejszy nośnik pamięci. teoretycznie więc można by zapisywać i na karcie pamięci np. pliki MP3 (oczywiście to bez sensu), ale obrazuje jak nie wiele by trzeba aby RAW'y w ten sposób odczytywać eksploratorem windows...

Kolekcjoner
05-02-2008, 03:53
No i teraz ktoś wejdzie na forum i czyta tytuły wątków - 40D problem, 40D błąd w oprogramowaniu, 40D awaria, 40D wada AF, 40D to, 40D sramto i tak tworzy się obraz bubla firmy C 8).

Barlog
05-02-2008, 07:39
Bubel, nie bubel... Aparat jest (jak na moje potrzeby) rewelacyjny do tego niezłe szkło...
Jak wspomniałem z zapisem RAW'ów można żyć jakoś... Może kiedyś poprawią, może kupię czytnik...

KMV10
05-02-2008, 09:07
No i teraz ktoś wejdzie na forum i czyta tytuły wątków - 40D problem, 40D błąd w oprogramowaniu, 40D awaria, 40D wada AF, 40D to, 40D sramto i tak tworzy się obraz bubla firmy C 8).
No właśnie! Może trzeba powołać Optymistyczne Siły Reagowania wskazujące proste, podstawowe i łatwe w zrozumieniu (dla mniej zaawansowanych ;) ) prawdy na temat Canonów. Np. "Canonem robię bardzo ładne zdjęcia", "1D na łódce przydał się - zapomnieliśmy młotka a trzeba było dobić parę gwoździ. Potem zrobiliśmy super zdjęcia", "Dzięki 40D mogę patrzeć na zdjęcia żony, a nawet teściowa przypomina człowieka", itd. :mrgreen:

Zigi
05-02-2008, 09:28

Am i sam Kolekcjoner dodał do tego brak ostrzenia "po kontraście" w LV ;). Normalnie kaszana nie warta zakupu :twisted:

BTW: Aż z ciekawości podłączyłem aparat dziewiczym kabelkiem dostarczonym w zestawie i... otrzymałem błąd podczas instalacji urządzenia mimo wcześniej zainstalowanych sterów :twisted:

scooter
05-02-2008, 09:36
Problemem jest Windows a nie aparat i jego soft ....

Pitek
05-02-2008, 10:16
BTW: Aż z ciekawości podłączyłem aparat dziewiczym kabelkiem dostarczonym w zestawie i... otrzymałem błąd podczas instalacji urządzenia mimo wcześniej zainstalowanych sterów :twisted:

a u nie wszystko O.K.:lol:

Kolekcjoner
05-02-2008, 13:19
Am i sam Kolekcjoner dodał do tego brak ostrzenia "po kontraście" w LV ;). Normalnie kaszana nie warta zakupu :twisted:

(....)

No coś w tym jest :mrgreen:.

Vitez
05-02-2008, 16:50
Połączyłem i przykleiłem bo juz z kilkadziesiąt tego typu wątków pamiętam :roll: .

sail0r
25-02-2008, 21:00

a ja gdzies na dpreview wyczytalem ze w 400D w jpg-u zapisanym razem z raw-em sa mniejsze szumy niz w wywolanym rawie softem w kompie... malo prawdopodobne ale na dpreview chyba by nie zmyslali??

Vitez
26-02-2008, 12:52
a ja gdzies na dpreview wyczytalem ze w 400D w jpg-u zapisanym razem z raw-em sa mniejsze szumy niz w wywolanym rawie softem w kompie... malo prawdopodobne ale na dpreview chyba by nie zmyslali??

Być może troszkę inne algorytmy odszumiania... ale różnica zauważalna zapewne tylko dla pikselowych szumofobów :roll: .

mjagiellicz
28-06-2008, 21:52
Dobrze, że znalazłem ten temat bo też mi robiło dwa jpegi przy zrzucaniu Raw + jpeg ;-) teraz już wiem czemu ;-)
to jeszcze zapytam raz, jakim programem szybko skonwertować rawy do jpega:?:

Kolekcjoner
28-06-2008, 22:04
(....)
to jeszcze zapytam raz, jakim programem szybko skonwertować rawy do jpega:?:

DPP 8).

mjagiellicz
28-06-2008, 22:09
a gdzie to znajdę:?: albo jakaś pełniejsza nazwa bo nie mogę znaleźć.

Kolekcjoner
28-06-2008, 23:16
a gdzie to znajdę:?: albo jakaś pełniejsza nazwa bo nie mogę znaleźć.

Jest to program dołączony do każdej lustrzanki Canona. Dostajesz go na płytce razem z aparatem :).

mjagiellicz
28-06-2008, 23:18
Aaaa w takim razie muszę odkopać tą płytkę. Dzięki :wink: