View Full Version : Problem z Raw + JPG
Albo coś mi się pomieszało w usatwieniach albo nie wiem o co chodzi..
Jak wykonuje fote w RAWie i zrzucam do kompa widzi mi:
nazwa pliku . CR2 - 6.84 MB
więc jest ok
Ale jak daje RAW + JPG i zrzucam to mam:
pierwszy - nazwa pliku . jpg - 2,97 MB
drugi - nazwa pliku (1) . jpg - 2,97 MB
Jak ktoś miał taki przypadek to proszę podzielić się doświadczeniem :)
sniper88 01-01-2008, 17:18 Albo coś mi się pomieszało w usatwieniach albo nie wiem o co chodzi..
Jak wykonuje fote w RAWie i zrzucam do kompa widzi mi:
nazwa pliku . CR2 - 6.84 MB
więc jest ok
Ale jak daje RAW + JPG i zrzucam to mam:
pierwszy - nazwa pliku . jpg - 2,97 MB
Kup sobie czytnik kart:) Albo zrzucaj za pomoca softu dolaczonego do aparatu;)
o właśnie to może być przyczyną? wcześniej miałem czytnik i było ok ale mi sie zepsuł i przez kabel pierwszy raz wysyłam. jakoś nie skojarzyłem faktów. Dzięki
sniper88 01-01-2008, 18:10 Pewnie podpinasz aparat kablem i kopiujesz spod Windowsa...zgadlem?;) Jezeli tak, to niestety Rawow w ten sposob nie skopiujesz-musisz albo uzyc Canonowskiego softu do zgrania zdjec, albo czytnika:)
Olszewski 01-01-2008, 18:15 Pewnie podpinasz aparat kablem i kopiujesz spod Windowsa...zgadlem?;) Jezeli tak, to niestety Rawow w ten sposob nie skopiujesz-musisz albo uzyc Canonowskiego softu do zgrania zdjec, albo czytnika:)
Kurczę, kolejny post, który mnie zadziwia. Podłączam aparat kablem USB i kopiuje spod Windowsa RAWy również :) No jasna cholera, mój komp jest inny?
Kurczę, kolejny post, który mnie zadziwia. Podłączam aparat kablem USB i kopiuje spod Windowsa RAWy również :) No jasna cholera, mój komp jest inny?
Jak jest sam RAW to widzi wszystko pieknie ładnie. Ale jak robie foty w opcji RAW+JPG to wtedy pojawia się problem.
sniper88 01-01-2008, 18:56 Kurczę, kolejny post, który mnie zadziwia. Podłączam aparat kablem USB i kopiuje spod Windowsa RAWy również :) No jasna cholera, mój komp jest inny?
Moze jest:mrgreen: U mnie byly takie same objawy przy RAW+JPG jak u Bonku5-zaznaczalem, dawalem kopiuj i pojawialy sie 2 jpegi;)
Swoja droga-mozna robic same rawy, bo i tak na kompie w DPP mozna otrzymac taki sam jpg jak prosto z aparatu:)
Olszewski 01-01-2008, 20:58 pierwszy - nazwa pliku . jpg - 2,97 MB
Mam identycznie jak Ty. Sprawdziłem i rzeczywiście przy podłączonym aparacie przez kabel USB Windows widzi SAME Rawy, jak zrobiłem zdjęcie z ustawionym na aparacie "RAW + L" to Windows przy zrzucie na komputer tworzy dwa JPEGi.
I tak tego nie używam z racji tego co napisał kolega:
Swoja droga-mozna robic same rawy, bo i tak na kompie w DPP mozna otrzymac taki sam jpg jak prosto z aparatu:)
I tak właśnie robię. Bo po co zawalać miejsce na karcie pamięci?:)
I tak właśnie robię. Bo po co zawalać miejsce na karcie pamięci?:)
Stosuję RAW + JPG dlatego że nie chce mi się każdego JPGa wywoływać po kolei, za dużo czasu to zajmuje. A w momencie gdy uda się zrobić dobrą fote to wtedy dopieszczam RAWa. Chyba że jest szybki sposób seryjnego wywołania RAWa :)
No jasna cholera, mój komp jest inny?
jezeli masz viste to calkiem mozliwe ze bedzie dzialalo. tylko xp ma takie problemy (:
ja teraz i tak z 40D zrzucam wszystko softem od canona bo dziala zdecydowanie lepiej niz wersja ktora dostalem dawno temu z 350D.
sniper88 02-01-2008, 09:40 Stosuję RAW + JPG dlatego że nie chce mi się każdego JPGa wywoływać po kolei, za dużo czasu to zajmuje. A w momencie gdy uda się zrobić dobrą fote to wtedy dopieszczam RAWa. Chyba że jest szybki sposób seryjnego wywołania RAWa :)
W DPP jest taka opcja co sie zowie bodajze "Bath process" albo podobnie i wtedy po zaznaczeniu wszystkich zdjec automatycznie je wywoluje;)
Olszewski 02-01-2008, 09:55 W DPP jest taka opcja co sie zowie bodajze "Bath process" albo podobnie i wtedy po zaznaczeniu wszystkich zdjec automatycznie je wywoluje;)
Tak samo Lightroom - zaznaczasz wszystkie i eksportujesz do JPEGa.
Notabene ACDSee'a umożliwia Ci podgląd RAWu w Windowsie bez konwertowania do JPEGa, więc ja osobiście nie robię w RAW + JPEG bo nie widzę w tym sensu :)
W DPP jest taka opcja co sie zowie bodajze "Bath process" albo podobnie i wtedy po zaznaczeniu wszystkich zdjec automatycznie je wywoluje;)
IrfanView otwiera RAW-y normalnie, można je wtedy bez problemu przeglądać - szybko i sprawnie. Jeśli więc ktoś stosuje irfana jako domyślną przeglądarkę ma ułatwioną sprawę.
Gdy wgrałem sobie kiedyś do 300D holenderską Wasię (Unta...cośtam) delektowałem się tym, że mogę ustawić rozdzielczośc JPG zapisywanego razem z RAW-em. Teraz zastanawiam się po jaki gwint jeszcze komu JPG-i zapisywane razem z rawami. Mi jest szkoda miejsca na karcie.
Mam jednak pytanie odnośnie Irfana - gdy otwieram RAW z 40D ma on jakby niepełną rozdzielczość - ok. 1280 px na jednym z boków, mimo, że jest to normalny RAW, a nie sRAW. Po wywołaniu RAWa jpg ma już normalne rozmiary. Wie ktoś może czemu tak się dzieje ??
sniper88 02-01-2008, 13:40 Moze te 1280px to jest rozdzielczosc zaszytego jpega;)
ale RAW był robiony jako solowy (bez JPG).
sniper88 02-01-2008, 14:09 Ale w kazdym rawie jest zaszyty JPG do podgladu np w aparacie, i ma on mniejsza rozdzielczosc;) Nie wiem czy IrfanView nie odczytuje wlasnie tych zaszytych jpegow, mozesz sprawdzic-zrob 2 takie same zdjecia w rawie i w jednym daj saturation na -5 a w drugim na +5:)
Tak samo Lightroom - zaznaczasz wszystkie i eksportujesz do JPEGa.
:)
A ustawienia zostawia mi te co narzuciła puszka (balans itp)? czy takie jak by to powiedzieć "jałowe"
sniper88 02-01-2008, 17:36 A ustawienia zostawia mi te co narzuciła puszka (balans itp)? czy takie jak by to powiedzieć "jałowe"
Nie wiem jak w Lightroom, ale w DPP wypoluje z ustawieniami z puchy;)
Olszewski 02-01-2008, 19:05 A ustawienia zostawia mi te co narzuciła puszka (balans itp)? czy takie jak by to powiedzieć "jałowe"
Tak, no zainstaluj wersje TRIAL i sam zobacz.
Tak zrobie :) juz zasysam w takim razie :P Thx
IrfanView "wyświetla" .cr2 właśnie na podstawie zaszytego jpga.
Co do zrzucania na kompa raw + jpg to też się zastanawiałem dlaczego tak się dzieje. Mam 30D i zrzucając z aparatu (nie przez czytnik kart) u mnie na kompie za pomocą dołączonego softu wszystko jest ok. Ale jak ostatnio zrzucałem zdjęcia u kumpla który ma canona 20D i coft dołaczany do 20D to już zrzuciło 2 jpgi. To jest dopiero ciekawe tymbardziej, że u kumpla też był soft canona, tyle że starszy.
Niemniej faktycznie robienie raw+jpg trochę się mija z celem. Można przecież bardzo szybko wydzielić zaszytego jpga za pomocą dcraw.
Pozdrawiam i życzę wszystkim samych udanych zdjęć w Nowym 2008 Roku.
Witam wszystkich,
Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z problemem polegającym na nie zapisywaniu plików RAW gdy aparat ustawiony jest na RAW(pełny RAW) + JPG(niska jakość).
W takim ustawieniu mój egzemplarz zapisuje co prawda dwa pliki z tą samą nazwą, jednak obydwa mają rozszerzenie *.jpg. Posiadają taką samą wielkość, itp...
Aparat jak już wspomniałem 40D, firmware mam w wersji 1.0.5 instalowane fabrycznie.
Nadmienię jeszcze, że gdy robię zdjęcia tylko w RAW to zapisują się właściwe pliki.
Pozdrawiam
sniper88 04-02-2008, 21:34 Pewnie kopiujesz pliki z karty za pomoca windowsa i kabelkiem.
Sa 2 wyjscia, albo kupisz sobie czytnik, albo zaczniesz do zrzucania zdjec uzywac programow takich jak np. DPP;) Bylo juz wczesniej opisywane na forum:)
Niezmiernie "dziwne" jest to dla mnie zachowanie softu... Przesiadłem się z Sony A100 i tam akurat takiego problemu nie było.
Zresztą Windows wykrywając urządzenie (aparat) traktuje jego kartę pamięci jako najnormalniejszy nośnik pamięci. teoretycznie więc można by zapisywać i na karcie pamięci np. pliki MP3 (oczywiście to bez sensu), ale obrazuje jak nie wiele by trzeba aby RAW'y w ten sposób odczytywać eksploratorem windows...
Kolekcjoner 05-02-2008, 03:53 No i teraz ktoś wejdzie na forum i czyta tytuły wątków - 40D problem, 40D błąd w oprogramowaniu, 40D awaria, 40D wada AF, 40D to, 40D sramto i tak tworzy się obraz bubla firmy C 8).
Bubel, nie bubel... Aparat jest (jak na moje potrzeby) rewelacyjny do tego niezłe szkło...
Jak wspomniałem z zapisem RAW'ów można żyć jakoś... Może kiedyś poprawią, może kupię czytnik...
No i teraz ktoś wejdzie na forum i czyta tytuły wątków - 40D problem, 40D błąd w oprogramowaniu, 40D awaria, 40D wada AF, 40D to, 40D sramto i tak tworzy się obraz bubla firmy C 8).
No właśnie! Może trzeba powołać Optymistyczne Siły Reagowania wskazujące proste, podstawowe i łatwe w zrozumieniu (dla mniej zaawansowanych ;) ) prawdy na temat Canonów. Np. "Canonem robię bardzo ładne zdjęcia", "1D na łódce przydał się - zapomnieliśmy młotka a trzeba było dobić parę gwoździ. Potem zrobiliśmy super zdjęcia", "Dzięki 40D mogę patrzeć na zdjęcia żony, a nawet teściowa przypomina człowieka", itd. :mrgreen:
No i teraz ktoś wejdzie na forum i czyta tytuły wątków - 40D problem, 40D błąd w oprogramowaniu, 40D awaria, 40D wada AF, 40D to, 40D sramto i tak tworzy się obraz bubla firmy C 8).
Am i sam Kolekcjoner dodał do tego brak ostrzenia "po kontraście" w LV ;). Normalnie kaszana nie warta zakupu :twisted:
BTW: Aż z ciekawości podłączyłem aparat dziewiczym kabelkiem dostarczonym w zestawie i... otrzymałem błąd podczas instalacji urządzenia mimo wcześniej zainstalowanych sterów :twisted:
Problemem jest Windows a nie aparat i jego soft ....
BTW: Aż z ciekawości podłączyłem aparat dziewiczym kabelkiem dostarczonym w zestawie i... otrzymałem błąd podczas instalacji urządzenia mimo wcześniej zainstalowanych sterów :twisted:
a u nie wszystko O.K.:lol:
Kolekcjoner 05-02-2008, 13:19 Am i sam Kolekcjoner dodał do tego brak ostrzenia "po kontraście" w LV ;). Normalnie kaszana nie warta zakupu :twisted:
(....)
No coś w tym jest :mrgreen:.
Połączyłem i przykleiłem bo juz z kilkadziesiąt tego typu wątków pamiętam :roll: .
a ja gdzies na dpreview wyczytalem ze w 400D w jpg-u zapisanym razem z raw-em sa mniejsze szumy niz w wywolanym rawie softem w kompie... malo prawdopodobne ale na dpreview chyba by nie zmyslali??
a ja gdzies na dpreview wyczytalem ze w 400D w jpg-u zapisanym razem z raw-em sa mniejsze szumy niz w wywolanym rawie softem w kompie... malo prawdopodobne ale na dpreview chyba by nie zmyslali??
Być może troszkę inne algorytmy odszumiania... ale różnica zauważalna zapewne tylko dla pikselowych szumofobów :roll: .
mjagiellicz 28-06-2008, 21:52 Dobrze, że znalazłem ten temat bo też mi robiło dwa jpegi przy zrzucaniu Raw + jpeg ;-) teraz już wiem czemu ;-)
to jeszcze zapytam raz, jakim programem szybko skonwertować rawy do jpega:?:
Kolekcjoner 28-06-2008, 22:04 (....)
to jeszcze zapytam raz, jakim programem szybko skonwertować rawy do jpega:?:
DPP 8).
mjagiellicz 28-06-2008, 22:09 a gdzie to znajdę:?: albo jakaś pełniejsza nazwa bo nie mogę znaleźć.
Kolekcjoner 28-06-2008, 23:16 a gdzie to znajdę:?: albo jakaś pełniejsza nazwa bo nie mogę znaleźć.
Jest to program dołączony do każdej lustrzanki Canona. Dostajesz go na płytce razem z aparatem :).
mjagiellicz 28-06-2008, 23:18 Aaaa w takim razie muszę odkopać tą płytkę. Dzięki :wink:
|