View Full Version : CF w 400D a b³ysk próbny

gacek
03-01-2008, 08:09
Witam noworocznie!

Jestem sobie szczê¶liwym posiadaczem 400D i w zwi±zku z tym mam problem :lol:
W dawnych jeszcze czasach odkry³em liczne zalety zamiany przycisków AF i AE lock. Czyli, kciukiem ustawiam ostro¶æ, a spust do po³owy blokuje pomiar ekspozycji. Tak mi wygodniej i nie mam zamiaru tego zmieniaæ.
Teraz natomiast dosta³em do zabawy 580EX. Do momentu krótkiego instrukta¿u (czyli ca³y jeden wyjazd) robi³em z ni± zdjêcia i by³em szczê¶liwy (czasem mniej, no ale jak siê cz³owiek ze sprzêtem raz nie pok³óci to go dobrze nie pozna). A potem siê dowiedzia³em o b³ysku próbnym. Który przy standardowym ustawieniu AE/AF po naci¶niêciu gwiazdki dzia³a jak nale¿y, natomiast u mnie jako¶ nie ma zamiaru siê pojawiæ.

Macie jaki¶ pomys³, co z tym zrobiæ? Bo mi do tej pory jedyne, co do g³owy przysz³o, to petycja do Canona o nowy firmware :wink:

arturs
03-01-2008, 12:15
Mo¿esz wymieniæ puszkê na 40D bo tam obok gwiazdki jest przycisk af-on ;)

gacek
03-01-2008, 20:32
Ta wiem, najlepiej kupiæ marka, albo jak±¶ ¶redniawkê w ogóle ;) Póki co sprzêt mam jaki mam i wola³bym mieæ na nim inn± opcjê ni¿ dobieraæ poprawkê na b³ysk w ka¿dym kolejnym pomieszczeniu :D No có¿, mo¿e siê na wiosnê mnie spotka 450D, tam te¿ to bêdzie zapewne (razem z cudownymi 12mega. Zrobi³by kto¶ idealn± puszkê w koñcu ;) ).

TommyTheCat
04-01-2008, 15:47
blysk sie pojawia ale ty tego nie widzisz :)
jest wyzwalany zaraz przed blyskiem glownym

arturs
04-01-2008, 16:05
On nie pyta chyba o b³ysk pomiarowy tylko o b³ysk FEL który jest pod gwiazdk±

michalab
04-01-2008, 16:06
blysk sie pojawia ale ty tego nie widzisz :)
jest wyzwalany zaraz przed blyskiem glownym
Ale gackowi chodzi o FEL, czyli pamiêæ pomiaru b³ysku.

Te¿ mam 400D i te¿ nie wiem jak to uzyskaæ w opisanej kombinacji. Choæ rzadko u¿ywam tej CF bo zdarza mi siê zapomnieæ uruchomiæ AF, a przez ten wspania³y wizjer nie zauwa¿am, ¿e ostro¶æ nie zosta³a ustawiona.

gacek
04-01-2008, 22:45
No a dla mnie to ma same zalety. Wiem kiedy i gdzie mierzê ¶wiat³o. No i jak mam ustawion± raz ostro¶æ, to nie muszê siê obawiaæ, ¿e zdjêcie mi ucieknie, bo akurat jaki¶ AF postanowi sobie pob³±dziæ tu i tam ;)

Chyba sobie spróbujê pogadaæ z Canonem :D

TommyTheCat
05-01-2008, 00:30
Ale gackowi chodzi o FEL, czyli pamiêæ pomiaru b³ysku.

Racja, moje niedopatrzenie, za bardzo chcialem isc na skroty :)