View Full Version : ¦wiat³omierz w Canon 5D. Szumy przy du¿ych czu³o¶ciach

mrynkiewicz
25-05-2008, 21:15
Witam! :)

Od kilku dni jestem szczê¶liwym posiadaczem Canon'a 5D. Zauwa¿y³em jednak w swoim aparacie delikatn± tendencjê do prze¶wietlania zdjêæ (na oko mniej wiêcej +2/3 EV). Czy to jest spotykana cecha w tych aparatach czy te¿ mo¿e z moim egzemplarzem jest co¶ nie w porz±dku?

Dodatkowo jeszcze mam pytanie do u¿ytkowników Canon'a 5D. Czy to normalne ¿e ju¿ przy czu³o¶ci ISO 640 s± mocno zauwa¿alne szumy na zdjêciu? Przed zakupem tego aparatu s³ysza³em du¿o opinii, ¿e na zdjêciach nim robionych, nawet przy du¿ych czu³o¶ciach, s± trudno zauwa¿alne szumy. St±d moje zdziwienie, gdy po zrobieniu zdjêcia o przyk³adowych parametrach eskpozycji T=1/30s, f/4.0, ISO-640 przy powiêkszeniu 100% szumy s± naprawdê bardzo widoczne i wyra¼nie obni¿aj± ostro¶æ zdjêcia. Dodam tylko, ¿e przy ni¿szych czu³o¶ciach, jak np. 100 czy 200 ISO rzeczywi¶ci szumy s± niezauwa¿alne. Nie mniej jednak zdarza mi siê czêsto robiæ zdjêcia w ciemnych pomieszczeniach, przy du¿ych czu³o¶ciach i martwi mnie fakt, ¿e szumy s± tak du¿e. Proszê o informacje, czy w Waszych 5D te¿ taki problem wystêpuje.

Pozdrawiam,
Micha³ R.

jceel
25-05-2008, 21:22
Daj przyk³adowe zdjêcie, z exifem, albo najlepiej rawa to bêdzie mo¿na siê temu przyjrzeæ.

Krzychu
25-05-2008, 22:02
Witam! :)

Od kilku dni jestem szczê¶liwym posiadaczem Canon'a 5D. Zauwa¿y³em jednak w swoim aparacie delikatn± tendencjê do prze¶wietlania zdjêæ (na oko mniej wiêcej +2/3 EV). Czy to jest spotykana cecha w tych aparatach czy te¿ mo¿e z moim egzemplarzem jest co¶ nie w porz±dku?

¦wiat³omierz da Ci poprawn± ekspozycjê z pomiaru szarej karty lub czego¶ co odbija tyle samo ¶wiat³a - tendencjê do prze¶wietlania zdjêæ to mo¿e mieæ fotograf bezmy¶lnie oczekuj±cy ¿e aparat bêdzie zawsze dobrze na¶wietla³...

mrynkiewicz
25-05-2008, 22:40
tendencjê do prze¶wietlania zdjêæ to mo¿e mieæ fotograf bezmy¶lnie oczekuj±cy ¿e aparat bêdzie zawsze dobrze na¶wietla³...

proponujê, postaraj siê inaczej wyra¿aæ my¶li ani¿eli bezpodstawnie zarzucaj±c komu¶ bezmy¶lno¶æ... moje pytanie i w±tpliwo¶ci dotycz±ce dzia³ania ¶wiat³omierza w 5D wynikaj± z faktu i¿ jest ono odmienne od tych, z których korzysta³em dotychczas, nie za¶ z moich oczekiwañ wzglêdem aparatu, ¿e bêdzie on dobiera³ ekspozycjê idealnie i zgodnie z moim zamys³em.

odno¶nie postu powy¿ej - jutro postaram siê wrzuciæ na serwer przyk³adowe zdjêcie w RAW'ie i podam tutaj link.

pozdrawiam,
M.R.

janmar
25-05-2008, 23:04
proponujê, postaraj siê inaczej wyra¿aæ my¶li ani¿eli bezpodstawnie zarzucaj±c komu¶ bezmy¶lno¶æ... moje pytanie i w±tpliwo¶ci dotycz±ce dzia³ania ¶wiat³omierza w 5D wynikaj± z faktu i¿ jest ono odmienne od tych, z których korzysta³em dotychczas, nie za¶ z moich oczekiwañ wzglêdem aparatu, ¿e bêdzie on dobiera³ ekspozycjê idealnie i zgodnie z moim zamys³em.

odno¶nie postu powy¿ej - jutro postaram siê wrzuciæ na serwer przyk³adowe zdjêcie w RAW'ie i podam tutaj link.

pozdrawiam,
M.R.

¦wiatlomierz w 5d [i nie tylko] nie dobiera ekspozycji.Wskazuje z b³êdem wynikajacym z jego konstrukcji.Ten b³±d musi byc korygowany przez fotografuj±cego.Czasem na plus a czasem na minus,bywa ¿e korekta zbêdna.
Kolega nie stawia³ Ci zarzutu bezmy¶lnosci lecz informowa³ Ciê oTwoich brakach w wiedzy fotograficznej któr± pokaza³e¶ w pytaniu.Brak wiedzy to nie wstyd, ale arogancja to ju¿ tak.Zdjêæ nie robi 5d a fotograf .Szumy w 5d przy ISO 640 prawdopodobnie wynikaj± ze sposobu obróbki.Nie umiem znalezc innego powodu.Pozdrawiam

Mellan
25-05-2008, 23:29
..
Brak wiedzy to nie wstyd, ale arogancja to ju¿ tak.Zdjêæ nie robi 5d a fotograf .Szumy w 5d przy ISO 640 prawdopodobnie wynikaj± ze sposobu obróbki.Nie umiem znalezc innego powodu....

Jako Janmar rzecze, dok³adnie.
Jakim programem wywo³ujesz RAW?

trampek
25-05-2008, 23:43
wg moich spostrzezen 5d NIEDOSWIETLA wlasnie te 2/3... zreszta ja to canony :)
powiedz jakiego pomiaru uzywasz i jak celujesz oczywiscie bez zdhec sie ni eobejdzie. jesli chodzi o szumy masz mewnie szarpnes na 7,,,

kjoanna
25-05-2008, 23:56
wg moich spostrzezen 5d NIEDOSWIETLA wlasnie te 2/3... zreszta ja to canony :)

Zgadzam sie.
Co do szumow to kiedys gdzies czytalam ze sa wieksze przy "polowicznych" ustawieniach ISO jak, np przy 640 niz np 800.

marekk_ok
26-05-2008, 00:02
Zgadzam sie.
Co do szumow to kiedys gdzies czytalam ze sa wieksze przy "polowicznych" ustawieniach ISO jak, np przy 640 niz np 800.

Moglabys podac zrodlo, bo jakos to dziwnie wyglada/brzmi :confused:

akustyk
26-05-2008, 00:51
posrednie czulosci w Canonie to pic na wode i fotomontaz. przy czym akurat 1/3 dzialki w dol od pelnych ISO to jeszcze pol biedy. gorzej w druga strone.

ogolnie to wyglada to tak, ze ISO 125 to "przewolane" ISO 100 (czyli normalnie niedoswietlone ujecie, wyciagane przez procesor obrazu o 1/3 EV). ISO 160 to "przeswietlone" ISO 200 (niedowolane potem przez procesor obrazu o 1/3 EV). analogicznie dalsze czulosci.

tu jest wzmianka: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=25631202
a zeby znalezc oryginalna analize to trzeba bedzie troche pokopac. ja juz to czytalem to mi sie nie chce, ale nie krepuj sie... :)

kjoanna
26-05-2008, 07:26
Moglabys podac zrodlo, bo jakos to dziwnie wyglada/brzmi :confused:

Gdzies tutaj na forum o tym czytalam:)

marekk_ok
26-05-2008, 09:37
posrednie czulosci w Canonie to pic na wode i fotomontaz. przy czym akurat 1/3 dzialki w dol od pelnych ISO to jeszcze pol biedy. gorzej w druga strone.

ogolnie to wyglada to tak, ze ISO 125 to "przewolane" ISO 100 (czyli normalnie niedoswietlone ujecie, wyciagane przez procesor obrazu o 1/3 EV). ISO 160 to "przeswietlone" ISO 200 (niedowolane potem przez procesor obrazu o 1/3 EV). analogicznie dalsze czulosci.

tu jest wzmianka: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=25631202
a zeby znalezc oryginalna analize to trzeba bedzie troche pokopac. ja juz to czytalem to mi sie nie chce, ale nie krepuj sie... :)

Dzieki za info.
Jak rozumiem - posrednie czulosci nie pochodza "wprost" z matrycy - tylko sa "oprogramowane" i przetwarzane przez procesor?
Czyli pelne ISO pochodzi wprost z matrycy - gdzie rozne ISO wybiera sie poprzez zmiane napiecia na matrycy bez udzialu dodatkowej ingerencji przez obrobke procesora?
Troche mnie to zaskoczylo :confused:
Warto chyba o tym pamietac - jesli ma to wplyw na pogorszenie jakosci.

akustyk
26-05-2008, 10:16
Dzieki za info.
Jak rozumiem - posrednie czulosci nie pochodza "wprost" z matrycy - tylko sa "oprogramowane" i przetwarzane przez procesor?

tak to zrozumialem. nie bawilem sie w testy praktyczne, ale tak czy siak
czulosci "przewolywanych" unikam. nad niedowolanymi nie placze jak mi sie zdarzy, ale raczej klikam ta 1/3 dzialki wiecej, bo przyciemnic w ACR moge sobie, w razie czego, sam :)

Warto chyba o tym pamietac - jesli ma to wplyw na pogorszenie jakosci.
szczerze, to mnie tez. a biorac pod uwage brak wymiernych korzysci jeszcze bardziej denerwuje to krecenie kolkiem przy zmianie ISO. w 10D wystarczyly 3 klikniecia od ISO 100 do ISO 800 a w 30D to juz sie trzeba jak glupi naobracac - gdzie ani to wygodne, ani nic z tych posrednich czulosci zwyczajnie nie wynika.

jest to, jeden z nielicznych w R&D Canona, triumfow gadzeciarstwa nad zdrowym rozumem. z reguly tej firmie udaje sie unikac dodawania bzdur w korpusach, ale tutaj niewatpliwie ulegla presji rynku, robiac to przy okazji do d*

Allensteiner
26-05-2008, 10:22

no mnie te¿

przegl±daj±c zdjêcia zrobione 5d na iso 640 mia³em dziwne wra¿enie, ¿e szumy s± jakby wiêksze ni¿ przy iso 800 na 300d :???:
inna sprawa to czy mo¿na bezpo¶rednio odnosiæ zdjêcia z 6mpix cropa do 12mpix FF

sprawdzê jeszcze te po¶rednie iso wieczorem

MMM
26-05-2008, 10:40
No fajnie, tylko czemu w testach i na wykresach nie widaæ tych wiêkszych szumów?

http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/Samples/ISO/lumi-graph-zoomed.gif

Aha, tak przy okazji to te¿ mi siê czasami wydaje ¿e ISO1000 jest du¿o gorsze od 800 i wygl±da prawie jak 1600 :-)

akustyk
26-05-2008, 10:44
no mnie te¿

przegl±daj±c zdjêcia zrobione 5d na iso 640 mia³em dziwne wra¿enie, ¿e szumy s± jakby wiêksze ni¿ przy iso 800 na 300d :???:

to by bylo dziwne, bo ISO 640 to jest przeswietlane ISO 800, wiec nie ma prawa bardziej szumic niz ISO 800 w tej samej puszcze - o ile procesor obrazu tego wybitnie nie spartoli. a miedzy ISO 800 w 300D a 5D jest przepasc jakosciowa. rowniez pixel-per-pixel, bez uwzgledniania 2x wiekszej liczby pikseli

Allensteiner
26-05-2008, 11:28
ca³kiem mo¿liwe, generalnie mia³em wra¿enie, ¿e niektóre zdjêcia na wy¿szych czu³o¶ciach s± jako¶ dziwnie zaszumione, tak jak napisa³em, muszê to jeszcze zweryfikowaæ

a propos wykresów iso z dpreview - czy te punkty "charakterystyczne" wykresów nie s± w jakich¶ dziwnych miejscach ? np. 500,1000,2100 ?

zawsze my¶la³em, ¿e sprawdzaj± na typowych 100,200,400 itp. a potem jaka¶ interpolacja liniowa, wcze¶niej jako¶ mi to w oko nie wpad³o :-|

MMM
26-05-2008, 13:08
a propos wykresów iso z dpreview - czy te punkty "charakterystyczne" wykresów nie s± w jakich¶ dziwnych miejscach ? np. 500,1000,2100 ?
Nie s± w dziwnych bo niektóre modele Canona maj± mocniejsze ISO
http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/page21.asp

mrynkiewicz
26-05-2008, 16:34
Generalnie ta dyskusja mi trochê wyja¶ni³a problem czu³o¶ci w 5D, wiêc sk³adam serdeczne dziêki wszystkim, którzy siê wypowiedzieli i rozwiali moje w±tpliwo¶ci :D

Pozdr.

jceel
26-05-2008, 22:48
szczerze, to mnie tez. a biorac pod uwage brak wymiernych korzysci jeszcze bardziej denerwuje to krecenie kolkiem przy zmianie ISO. w 10D wystarczyly 3 klikniecia od ISO 100 do ISO 800 a w 30D to juz sie trzeba jak glupi naobracac - gdzie ani to wygodne, ani nic z tych posrednich czulosci zwyczajnie nie wynika.

No przecie¿ mo¿na ustawiæ skok czu³o¶ci co 1EV w C.Fn. (w czterdziestce przynajmniej).

Termos
26-05-2008, 22:57
No przecie¿ mo¿na ustawiæ skok czu³o¶ci co 1EV w C.Fn. (w czterdziestce przynajmniej).
Niestety w piatce nie ma takiej mozliwosci.

akustyk
26-05-2008, 23:18
Niestety w piatce nie ma takiej mozliwosci.

ani w trzydziestce. jakby bylo mozna to juz dawno mialbym ustawione i sie nie bawil w krecenie kolkiem :(

hekselman
27-05-2008, 12:34
.... przy powiêkszeniu 100% szumy s± naprawdê bardzo widoczne i wyra¼nie obni¿aj± ostro¶æ zdjêcia.

a jak przy wiekszych powiêkszeniach?

Kolekcjoner
31-05-2008, 15:09
a jak przy wiekszych powiêkszeniach?

Widaæ piksele 8).

jceel
31-05-2008, 17:28
Widaæ piksele 8).

Przy powiêkszeniu 800% widaæ ju¿ filtr bayera, a przy 2000% tranzystorki z matrycy 8-)