View Full Version : Kitowe szk³o 18-55 - które lepsze? I czy ver. II?
Czyta³em ¿e wersja II ma znacznie lepsz± ostro¶æi kontrast ale wolniejszy autofokus...
Nie wiem na ile jest to prawd±, ale mnie trafi³ siê model z USM czyli I. Mam mozliwo¶æ wymieniæ go na wersjê II, ale nie mam mo¿liwo¶ci wypróbowaæ obu na raz. (...tak). :mrgreen:
Dlatego ubrany ww w³osienicê, brudny i nieogolony, klêczê przed Wami, i patrz±c Wam w oczy, pytam - Jak to z nimi jest? :-)
Pozdrawiam
Czyta³em ¿e wersja II ma znacznie lepsz± ostro¶æi kontrast ale wolniejszy autofokus...
Nie wiem na ile jest to prawd±, ale mnie trafi³ siê model z USM czyli I. Mam mozliwo¶æ wymieniæ go na wersjê II, ale nie mam mo¿liwo¶ci wypróbowaæ obu na raz. (...tak). :mrgreen:
Dlatego ubrany ww w³osienicê, brudny i nieogolony, klêczê przed Wami, i patrz±c Wam w oczy, pytam - Jak to z nimi jest? :-)
Pozdrawiam
IMO sie zastanawiam.. szczelasz fotke ver I i II i wmawiasz sobie ¿e z za³o¿enia lepsze jest szk³o II. Zgad³by¶ które to ? Nie s±dze.
Dla mnie to nie ma o co kruszyæ kopii... Jeden KIT :P
KuchateK 30-05-2005, 17:44 Najlepszy to by byl USM :)
A jakosciowo to te szkla maja napewno tak duzy rozrzut miedzy kolejnymi egzemplarzami, ze jednemu wyjdzie tak, a drugiemu siak.
IMO sie zastanawiam.. szczelasz fotke ver I i II i wmawiasz sobie ¿e z za³o¿enia lepsze jest szk³o II. Zgad³by¶ które to ? Nie s±dze.
Dla mnie to nie ma o co kruszyæ kopii... Jeden KIT :P
Na stronie Steve's Digicams jest napisane...
18-55 EF-S II Lens Update
We've completed an evaluation of Canon's new 18-55mm EF-S II kit lens. Physically, it is nearly identical to the original, a slightly narrower zoom ring and the "II" designation being the only distinguishing features.
Internally, the 18-55 II lens has a DC Autofocus motor, not the USM of the original lens. The absence of a USM slowed autofocus a bit, but the less than 1/10 second difference won't be noticed by most users.
But while the AF was a bit slower, image sharpness is dramatically improved at the lens widest aperture at all focal lengths. At moderate apertures, both the old and new lenses were equally sharp, and at the smallest apertures equally soft. Please see our samples page where we've added side-by-side comparison shots taken under identical conditions at various apertures and focal lengths.
On balance, the new 18-55mm EF-S II is an improvement over its predecessor, and represents a good value for those moving up to the Digital Rebel XT from point-n-shoot digicams.
No to nie wiem czy to jeden kit :)
No to nie wiem czy to jeden kit :)
Wezme za tydzien kita od 300d i przetestuje... jak poznasz które to które to masz piffko u mnie wodzu.
Co z tego ¿e tak napisali. Liczy sie dzia³anie w Twojej praktyce. Nie s±dze ¿eby róznica by³a znacz±ca...to tak jak marudzenie o FF/BF 2 - 5mm jest ? Jest. A ¿e nie przeszkadza, to ju¿ nikt na to nie patrzy..:P
No i jeste¶ spoko go¶æ :)
Niewielu takich zosta³o... Kiedys wsadz± Ciê do formaliny i wycieczki bêd± Ciê ogl±daæ :)
Pozdrówka!
Tomasz Golinski 30-05-2005, 18:51 Co¶ w tym te¶cie pomieszanie jest. To porównanie najwyra¼niej Kita USM z Kitem II, a Kit I to jeszcze co¶ innego.
No i jeste¶ spoko go¶æ :)
Niewielu takich zosta³o... Kiedys wsadz± Ciê do formaliny i wycieczki bêd± Ciê ogl±daæ :)
Pozdrówka!
Nie do koñca nad±¿am za Twoim poczuciem humoru...
ale na szybcika taki te¶cik...
2 fotki.. (pal licho ramki ;) )
http://fotografia.interklasa.pl/zdjecia/333-20041228105700.jpg
oraz
http://fotografia.interklasa.pl/zdjecia/333-20050523234905.jpg
która mog³a by byæ z kita I a która z kita II (¿aden to nie USM) ?????
Nagroda - u¶cisk prawej stopy :)
Strzelam! Górne z Kita I...
Pisz±c Kit I my¶la³em/li¶my o wersji USM :-)
To znaczy z kita II :)
pud³o i pud³o.
Górne jest z canona A30 (1 megapix)
:D:D:D
sorry..to by³a wredna podpucha, nie mog³em sie powstrzymaæ.
Ale wiesz co chcia³em Ci przez to uzmys³owiæ
Skoro nie widaæ ró¿nicy...to po co sie g³owiæ ?
Bez urazy :) Pozdro !
Tomasz Golinski 30-05-2005, 19:44 A dolne? Z Nikona?
A dolne? Z Nikona?
sk±d ten pomys³ ? Szumy ? :D:D
Nie ... to moja niewprawna rêka i EF-S 18 - 55 II
Tomasz Golinski 30-05-2005, 20:11 A taki g³upi pomys³. Jak podpucha to podpucha ;)
Golibroda 30-05-2005, 20:25 A taki g³upi pomys³. Jak podpucha to podpucha ;)
¦wietny........:)
Najlepszy to by byl USM :)
A jakosciowo to te szkla maja napewno tak duzy rozrzut miedzy kolejnymi egzemplarzami, ze jednemu wyjdzie tak, a drugiemu siak.
dla mnie ró¿nica DC czy USM w Canonie jest minimalna, co innego zwyk³a Sigma czy HSM...
|
|