View Full Version : Czy warto dać 2600 za 10d?

radoslavv
10-06-2005, 19:52
Jak w temacie. Zastanawia mnie czy warto dać tyle za body z "podobno" 4000 fotek na liczniku. Niestety sprzęt ma tylko 2 miechy rekojmi. Zastanawiam sie bo w tej cenie jest nówka 300d kit;

Tak więc jak myślicie, warte body ryzyka?

Cena tego 10d + obiektyw to bedzie coś koło 350d, tak więc mam wybór:

300d kit 2500
10d body 2600
350d kit 3400

Warto przepłacać, co w końcu wybrac aby mi starczyło na kolejne kilka lat na start do fotografii cyfrowej...

Arkan
10-06-2005, 20:29
Mam w domu 10D i 350D. Gdybym miał wybrać, który zostawić, to byłoby to bez wątpienia 10D. 10D kupiłem używane i jestem b.zadowolony. 2 miesiące rękojmi to aż zanadto, aby dobrze sprawdzić sprzęt. Przed 10D miałem 300D - byłem zadoolony, ale 10D jest dużo lepszym aparatem.

radoslavv
10-06-2005, 20:39
Mam w domu 10D i 350D. Gdybym miał wybrać, który zostawić, to byłoby to bez wątpienia 10D. 10D kupiłem używane i jestem b.zadowolony. 2 miesiące rękojmi to aż zanadto, aby dobrze sprawdzić sprzęt. Przed 10D miałem 300D - byłem zadoolony, ale 10D jest dużo lepszym aparatem.

No właśnie się zastanawiam czy jest sens kupowac 300d skoro pewnie za jakiś czas mi zabraknie funkcjonalności 10d. Niby jest Wasia ale czy to naprawdę daje identyko co 10d? Druga sprawa to budowa (dla mnie osobiście ważna) i wytrzymałość migawki.

Aha a jak jest z wielkością i ciężarem w porównaniu do 300?

Aha prosiłbym o konkrety dlaczego własnie ten model....

Auwo
10-06-2005, 20:47
Niby jest Wasia ale czy to naprawdę daje identyko co 10d?
nie

Aha a jak jest z wielkością i ciężarem w porównaniu do 300?

na stronie canona mozes sobie porownac parametry

Aha prosiłbym o konkrety dlaczego własnie ten model....
to juz Ty powinieneś wiedzieć

McKane
10-06-2005, 22:02
Jezeli ma naprawde 4 k zdjec to ja bym sie nie zastanawial i brak 10d. To jest pomimo Wasi jednak duza roznica w porownaniu do 300d

Auwo
10-06-2005, 22:12
Jezeli ma naprawde 4 k zdjec

tylko jak to sprawdzic :D

McKane
10-06-2005, 22:23

Jest serwis Canona przeciez zawsze mozna sie przejechac. Autor watku nie napisal skad jest a nuz z Wawy.

radoslavv
10-06-2005, 22:23

No własnie bo na wymianie migawki mogę sie przelecieć.....

Vitez
11-06-2005, 00:39
Pomacaj i 10D i 300D. Popatrz dokladnie w specyfikacje techniczna i ich porownanie.
Jesli po tych dwoch sprawdzeniach nadal nie bedziesz pewien - to bierz 300D, nas nie pros "przekonajcie mnie do 10D" bo wybor nalezy do ciebie... a jesli sam nie zauwazysz, nie poczujesz roznicy miedzy tymi dwoma modelami to nikt na sile cie przekonywac nie bedzie.
Ja stawialbym zdecydowanie na 10D.

C41photocrew
17-06-2005, 14:49
Bylem szczesliwym posiadaczem 300d:) fajny aparacik jak sie zaczyna przygode z lustrzanka cyfrowa...przesiadlem sie na 10D i jestem zadowolony!! jak 20Da bedzie sprawdzony to sie przerzuce na niego (chyba ze cos nowego wyjdzie ciekawego) Jedynym minusem (wg mnie) to to, ze do 300d założysz obiektywy z mocowaniem EF-S a do 10D nie....no niestety...
Moze sie zastanow i uzbieraj na 350D....?? zdecydowanie lepszy od 300d. Jedynym mankamentem jest to, iż jest mały ale to juz kwestia wygody

Pozdrawiam

bebop
17-06-2005, 15:23
Bylem szczesliwym posiadaczem 300d:) fajny aparacik jak sie zaczyna przygode z lustrzanka cyfrowa...przesiadlem sie na 10D i jestem zadowolony!! jak 20Da bedzie sprawdzony to sie przerzuce na niego (chyba ze cos nowego wyjdzie ciekawego)

potwierdzam: 300D jest fajny na start z cyfrową lustrzanką. jeżeli potrzebujesz więcej to kupujesz lepszy, bardziej zaawansowany model. 10D jest bardzo solidny w wykonaniu i wygodny w sterowaniu.

Jedynym minusem (wg mnie) to to, ze do 300d założysz obiektywy z mocowaniem EF-S a do 10D nie....no niestety...

no to jest ból jeżeli potrzebujesz ultraszeroki kąt... pytanie czy 10-22EFS/USM to jest to... szerokość ok - zaczyna się od 16mm, ale co z jakością? bo póki co EF-S to mnie raczej nie powaliły... w cenie 10-22EFS jest 17-40L zdjęcia moim zdaniem bez porównania. albo takie słabe szkło 10-22 pożyczyłem.

Moze sie zastanow i uzbieraj na 350D....?? zdecydowanie lepszy od 300d. Jedynym mankamentem jest to, iż jest mały ale to juz kwestia wygody

ostatnio mój kumpel kupował aparat do 3500 zl. no i z tej samej trójki kupił 300D+kit+karty pamięci+torba lowerpro (jakaś mała)+filtrUV i jeszcze mu zostało na 50mm/1.8. wszystko brutto nowe z gwarancją etc.

C41photocrew
17-06-2005, 15:34
no to jest ból jeżeli potrzebujesz ultraszeroki kąt... pytanie czy 10-22EFS/USM to jest to... szerokość ok - zaczyna się od 16mm, ale co z jakością? bo póki co EF-S to mnie raczej nie powaliły... w cenie 10-22EFS jest 17-40L zdjęcia moim zdaniem bez porównania. albo takie słabe szkło 10-22 pożyczyłem.
Gdzies znalazlem sposob przeróbki canonowskiego szkla 10-22 EF-S tak, zeby pasowal do canon'a 10d

bebop
17-06-2005, 16:26
Gdzies znalazlem sposob przeróbki canonowskiego szkla 10-22 EF-S tak, zeby pasowal do canon'a 10d

sugerowałem średnią jakość obiektywu 10-22 EFS, ale może znajdzie się jakiś użytkownik, który by rozwiał moją niezbyt dobrą opinię co do tego obiektywu.

Czacha
17-06-2005, 17:40
tylko kto tak naprawde jest w stanie to stwierdzic fotografujac nim to do czego zostal stworzony..? bo ze slabo fotografuje tablice testowe.. heh..

poza tym nie wszyscy chyba pojmuja iz ultra-szerokie szklo typu 10-22 nie da takiej jakosci jak 17-40.. bo tam gdzie ef-s sie konczy, 17-40 sie praktycznie zaczyna.. a im szerzej, tym o slabszym obrazie mowimy..

i czy ktos bierze pod uwage, ze focac w plenerze uzywac sie przyslon o wartosciach 11 czy tez 16... a tam ostrosc jest juz naprawde dobra ;)

po prostu czasami mam wrazenie ze to forum w znacznej czesci to banda malkontentow ktora braki w robieniu zdjec nadrabia wiedza techniczna.. ktora czasem nie ma zastosowania w rzeczywistosci, podczas uzytkowania danego sprzetu

sal
17-06-2005, 18:27
po prostu czasami mam wrazenie ze to forum w znacznej czesci to banda malkontentow ktora braki w robieniu zdjec nadrabia wiedza techniczna.. To nie tak. Po prostu niektórzy zamiast robić zdjęcia - fotografują tylko tablice testowe, szukają BF/FF, niedoskonałości szkła, body itp.

McKane
17-06-2005, 20:03
po prostu czasami mam wrazenie ze to forum w znacznej czesci to banda malkontentow ktora braki w robieniu zdjec nadrabia wiedza techniczna.. ktora czasem nie ma zastosowania w rzeczywistosci, podczas uzytkowania danego sprzetu

Hehe jakbym o sobie czytal ;) Cos w tym jest to fakt.

bebop
17-06-2005, 21:25
tylko kto tak naprawde jest w stanie to stwierdzic fotografujac nim to do czego zostal stworzony..? bo ze slabo fotografuje tablice testowe.. heh..

no niestety tablic testowych nie fotografuje, jakoś*mnie to nie kręci... próbowałem 10-22 szerszy plan robić, bo chyba do tego jest stworzony, ale płasko było, no i flarował niemożliwie. może złe warunki były, może ja zły pstrykach jestem. dlatego pytam: ma ktoś coś szerokiego tym 10-22 żeby się*pochwalić?

poza tym nie wszyscy chyba pojmuja iz ultra-szerokie szklo typu 10-22 nie da takiej jakosci jak 17-40.. bo tam gdzie ef-s sie konczy, 17-40 sie praktycznie zaczyna.. a im szerzej, tym o slabszym obrazie mowimy..

Czacha, ja wiem, że trudniej, wiem też o przesłonach, bo wbrew pozorom to daje debilom fotograficznym m.in. przeglądanie opisów parametrów zdjęć...

i czy ktos bierze pod uwage, ze focac w plenerze uzywac sie przyslon o wartosciach 11 czy tez 16... a tam ostrosc jest juz naprawde dobra ;)

Czacha, 17-40L i 10-22 to śmiałbym twierdzić obiektywy porównywalne cenowo (co jest dla mnie dziwne, bo jakościowo są nieporównywalne). z matrycą 1:1 17-40 daje prawie to samo co 10-22 z matrycą 1:1.6 w sensie planu. widziałem dobre zdjęcia z 10-22EFS (te z reklam obiektywu 10-22 z chłopakiem nurkującym w wodzie i baaardzo szerokim pionem pleneru jest dla mnie super), ale trochę mnie rozczarowała jakość obiektywu jak trafił w do rąk. zdjęcia pod reklamę to się robi inaczej, a zuuuupełnie inaczej to wypada w praktyce śmiertelnikowi takiemu jak np. ja. na średnim formacie ludki focą z f/45 i mają żyletę. 17-40L domykam do 16 i jest ok, mnie zadowala. 10-22 nie dawało mi takiego efektu zadowolenia, więc obiektyw wrócił z testu do sklepu, bo akurat taką miałem możliwość. dlatego pytałem czy jest może jakiś użytkownik zadowolony i może jakieś zdjęcia pokazać. Czacha, może Ty masz?

Czacha, jak to w życiu bywa, łatwiej gadać i dogryzać niż pokazać zdjęcia z których miało by coś wynikać. ale to wątek do galerii raczej czy do nadchodzącego konkursu? pozdrawiam

KMV10
17-06-2005, 21:30

Cóż czasami się wpada w nastrój na narzekanie. To taka polska specjalność.
A po za tym fakt, fotki to fotki :)

karo82
17-06-2005, 22:19
witam
jesli juz taki watek jest to i ja zapytam
czy warto kupic 10d z 50/1,8 za 2600 ??
aparat przywieziony z zachodu, ma ponoc ok 11000 zdjec zrobionych, nieoryginalna ladowarka do tego
jaka jest zywotnosc migawki w tym modelu?
bede wdzieczny ze wszelkie odpowiedzi
pozdrawiam
karol

KMV10
17-06-2005, 22:45
witam
jesli juz taki watek jest to i ja zapytam
czy warto kupic 10d z 50/1,8 za 2600 ??
aparat przywieziony z zachodu, ma ponoc ok 11000 zdjec zrobionych, nieoryginalna ladowarka do tego
jaka jest zywotnosc migawki w tym modelu?
bede wdzieczny ze wszelkie odpowiedzi
pozdrawiam
karol
O ile pamiętam 50 tys.

Czacha
18-06-2005, 05:39
Czacha, może Ty masz?

a na co mi? do analoga? :roll:
wiesz.. w zasadzie moj post nie byl do ciebie.. ot sie nawinales ;)

Czacha, jak to w życiu bywa, łatwiej gadać i dogryzać niż pokazać zdjęcia z których miało by coś wynikać. ale to wątek do galerii raczej czy do nadchodzącego konkursu? pozdrawiam

nie wiem co rozumiesz przez wynikanie, ale czuje wywolany do tablicy ze o moje zdjecia chodzi.. prosz bardzo -> foty (http://www.altphotos.com/Gallery.aspx?browseby=search&search=czacha)

bebop
18-06-2005, 11:36
a na co mi? do analoga? :roll:
wiesz.. w zasadzie moj post nie byl do ciebie.. ot sie nawinales ;)

Czacha, rozmawiamy o konkretnym obiektywie. i ew. doświadczeniach z nim. ja się nie pytam czy go masz w domu, ale czy masz z nim jakieś doświadczenia. bo jeżeli nie to bardziej teoretyzujesz niż ja :-) bo ja przynajmniej nie potrafiłem zrobić nim zdjęcia, które by mnie satysfakcjonowało jakościowo. :lol:

nie wiem co rozumiesz przez wynikanie, ale czuje wywolany do tablicy ze o moje zdjecia chodzi.. prosz bardzo -> foty (http://www.altphotos.com/Gallery.aspx?browseby=search&search=czacha)

ale Czacha, ja Twoje zdjęcia oglądałem z miech temu :-) no i fajnie bo fajne.
szkoda,*że mało napisane czym robisz etc. niezmiennie mnie interesuje element materiałowy - często to wpływa na jakieś wnioski zakupowe. np. teraz chcę się trochę pobawić fotografią stricte czarno-białą. i chyba średni format, więc generalnie jak patrze na fotki cz-b to się pytam czym i na czym.

a przez wynikanie rozumiem głosowanie na takie lub inne zdjęcia pod wpływem że tak się wyrażę wrażenia wizualnego. mi nie przeszkadzają własne knoty, a czyjeś staram się ignorować, dopóki mi ich ktoś nie wciska do mojej pracy. i tyle. chyba obaj za osobiście zrozumieliśmy nieosobiste zdania ;-) pozdrawiam

Czacha
18-06-2005, 21:48
tak, widzialem jak dziala ten obiektyw na wlasne oczy..
nie, nie posiadam z niego zdjec..
tak, na altphotos podaje zawsze material na jakim fotografowalem

karo82
18-06-2005, 22:26
a na moje pytanie ktos moze odpowiedziec? bede wdzieczny niezmiernie

licorea
15-09-2005, 16:54
a na moje pytanie ktos moze odpowiedziec? bede wdzieczny niezmiernie

Dolaczam sie do pytania!

Vitez
15-09-2005, 20:31
Moj 10D w stanie bdb, 15tys pstrykniete, z gripem, bez obiektywu - poszedl miesiac temu za 3400 i bylo sporo chetnych.
Odliczajac uzywanego gripa (ok 800zl) a doliczajac uzywana 50 1.8 (ok 300zl) to daje 2900zl. Czyli - jesli jest w podobnie dobrym stanie to jak najbardziej warto tyle (2600 za 10D+50 1.8) dac.

licorea
15-09-2005, 21:10
Dzieki za informacje. A czy mozna faktycznie ustalic zywotnosc migawki w tym modelu?

thorin
15-09-2005, 21:52
Dzieki za informacje. A czy mozna faktycznie ustalic zywotnosc migawki w tym modelu?

mozna - w serwisie na zytniej...

Vitez
15-09-2005, 22:36

http://vitez.ceron.pl/migawka.jpg

licorea
15-09-2005, 23:37
Jaki wg Was powinien byc +/- pulap uderzen migawki, od ktorego nie warto kupowac uzywanego 10D? Gdzies znalazlem informacje, ze przy ok. 50 tys. trzeba juz liczyc sie z wymiana migawki.

Dziekuje za wszystkie cenne informacje.

Il fuoco
16-09-2005, 00:43
widziałem dzisiaj na allegro za 3,3k 10D body poo 8,5k zrobionych zdjęć. z zewnątrz wygląda na nie zniszczonego. jeśli faktycznie ma 8,5 k to by się nawet opłacało - ale ktoś powie - dodam 1100 i mam 20... w sumie też prawda. ale ja na przykład cały czas nie jestem przekonany do DIGIC II. wolę kolory I. mówię o jpg bo w rawach to i tak nie ma większego znaczenia.

kociu
16-09-2005, 01:56
Kiedys tez szukalem informacji o zywotnosci migawki w 10d i znalazlem, ktos z forum pisal ze byl u niego fotograf zawodowy ktory juz 2-3 razy wymienial migawke w tym modelu, zawsze w okolicy 80000 fotek, znalazlem to na tym forum jak kupowalem swoj aparat jakis czas temu...
Jnformacjia wydaje sie byc wiarygodna.
Pozdrawiam

thorin
16-09-2005, 06:12
... w sumie też prawda. ale ja na przykład cały czas nie jestem przekonany do DIGIC II.

Il Fuoco, nie zaczynaj :)

Vitez
16-09-2005, 15:29
ale ja na przykład cały czas nie jestem przekonany do DIGIC II. wolę kolory I. mówię o jpg bo w rawach to i tak nie ma większego znaczenia.

20D ma inne algorytmy WB i tyle - to nie kwestia procesora.
Aha... i 20D rowniez inaczej odbiera swietlistosc :roll: ;)

thorin
16-09-2005, 15:57
Vitez, nie namierzyles offtopa ? :) moze czas to uprzatnac ?

Calliactis
17-09-2005, 00:32
Apropo żywotności migawki... Mam D30 - zrobiłe ok. 130 tyś fotek (może więcej?)... pierwsza migawka poleciała po 20 - 25 tyś (wymiana na gwarancji - podobno w pierwszych egzemplarzach była wadliwa), kolejna dopiero po 115tyś... zatem 80 tyś to faktycznie możliwe...
Acha - migawka jest ta sama co w D60 i 10D... 20D ma inną - szybszą - podobno mechanicznie podobna do tej z '3ki' (czyli również z serią '1')... Żywotność nominalna to 80k... (tzn. gwarantowana)... w praktyce można liczyć na więcej...
Na koniec - jeśli zaczynasz mieć problemy z wyzwalaniem lampy to może to być 'początek końca' życia migawki - zuzywają się pozłacane styki synchornizacji błysku z przebiegiem kurtyny...