View Full Version : K³opoty z nastawieniem ostro¶ci przez AF w 350 D
ms714033 27-06-2005, 16:41 Witam!
Jestem od niedawna posiadaczem 350-tki + KIT. :grin: Wcze¶niej bawi³em siê w Minoltê - 505 SI i Z1.
Wydaje mi siê, ¿e mam k³opot z AF poniewa¿ kilka razy zauwa¿y³em, ¿e nie zawsze ³apie ostro¶æ ... wiem ... wiem ... do¶wiadczeni powiedz± walnij se setkê to ci przestanie rêka dr¿eæ. I tu jest problem ( przynajmniej dla mnie :mrgreen: ): dzisiaj postawi³em aparat na statywie i wykona³em kilka zdjêæ. Przy ogniskowej 18 mm ostro¶ci za grosz, przy 35 da siê prze¿yæ i dopiero przy 55 mm dobra. Czy kto¶ z bardziej ¶wiat³ych ode mnie móg³by mi to wyt³umaczyæ ³opatologicznie ???
Z góry dziêkujê.
KuchateK 27-06-2005, 16:44 A moze oczekujesz ostrosci jak z przeostrzonych kompaktow z dslr'a? Moze nie chodzi o brak ostrosci a ogolna miekkosc zdjecia?
ms714033 27-06-2005, 16:52 A moze oczekujesz ostrosci jak z przeostrzonych kompaktow z dslr'a? Moze nie chodzi o brak ostrosci a ogolna miekkosc zdjecia?
Generalnie to by³o tak:
- poczyta³em forum,
- znalaz³em temat o k³opotach z 350 tk±,
- ¶ci±gn±³em i wydrukowa³em test z netu
- zrobi³em zdjêcia i ...
narodzi³ mi siê problem.
Problem ten wynik³ z porównania na ekranie komputera wszystkich trzech fotek wykonanych w te¶cie.
Aha ... nie tylko ten test by³ podstaw± do opisania tego na forum. Wczoraj robi³em portrety i pomimo tego, ¿e beep-n±³ po nastawieniu ostro¶ci, to zdjêcie jest baaaardzo "miêkkie".
Dziêki za szybk± reakcjê, proszê o wiêcej.
1. Jak robi³e¶ na centralnym punkcie to sprobuj na innym moze pomo¿e
2. Poka¿ te zdjêcia bo mo¿e siê okazaæ ¿e za du¿o siê spodziewasz po aparacie a zdjêcia jakie maj± wyj¶æ takie wyjd±
3. Na jakich nastawach robisz zdjêcia? Obiektywy zazwyczaj nie s± ostre od pe³nej dziury
4. We¼ inny obiektyw, mo¿e ten twój jest jaki¶ wadliwy.
ms714033 27-06-2005, 17:13 snow
Ad.1 Rzeczywi¶cie robi³em na centralnym punkcie, sprawdzê inne to dam znaæ
Ad. 2 Niestety nie mam gdzie tego w³o¿yæ.
Ad. 3 ISO 100, Av, f 5.6, 1/4000.
Ad. 4 Spróbujê i tego.
Pozdrawiam.
Ad. 3 ISO 100, Av, f 5.6, 1/4000.
Spróbuj na f8 - f11, powinno byæ ok, bo kit zazwyczaj najbardziej ostry jest w³a¶nie w tym przedziale.
DoMiNiQuE 27-06-2005, 17:16 Ad. 3 ISO 100, Av, f 5.6, 1/4000
fotografowales slonce? :mrgreen:
jak nie masz gdzie wrzucic fotek to mozesz mi podeslac na maila (w profilu) to Ci je wystawie.
ms714033 27-06-2005, 17:29 ']fotografowales slonce? :mrgreen:
jak nie masz gdzie wrzucic fotek to mozesz mi podeslac na maila (w profilu) to Ci je wystawie.
Ad. 1 Nie, ale bia³e kartki testowe w do¶æ ostrym ¶wietle s³onecznym
Ad. 2 W³a¶nie fotki posz³y.
IMG 0373 w mojej ocenie jest do¶æ miêkkie, ale w IMG 0377 niestety ostro¶æ uciek³a. No chyba, ¿e moje soczewki szfankuj± :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
DoMiNiQuE 27-06-2005, 17:41 FOTO1 (http://www.dominique.stage.com.pl/stuff/cb/IMG_0373.jpg) - moim zdaniem fotka jest po prostu miekka (f/5.6), nie jest nieostra
FOTO2 (http://www.dominique.stage.com.pl/stuff/cb/IMG_0377.jpg) - to zdjecie jest mocno poruszone - 1/15 sek
Jak dla mnie OK. Tak jak [DoMiNiQuE] pisze Foto1 przy zbyt ma³ej przys³onie i nie ostre a drugie poruszone.
Napewno przymkniêcie przys³ony pomo¿e. AF raczej dobre.
Tez uwazam ze wszystko jest ok. Zbyt niska przyslona spowodowala iz jest miekkie na 100% powiekszeniu ale kadr ogladany w calosci jest calkiem zacny. Drugie jest totalnie poruszone wiec nie ma o czym mowic.
ms714033 27-06-2005, 18:44 ']FOTO1 (http://www.dominique.stage.com.pl/stuff/cb/IMG_0373.jpg) - moim zdaniem fotka jest po prostu miekka (f/5.6), nie jest nieostra
FOTO2 (http://www.dominique.stage.com.pl/stuff/cb/IMG_0377.jpg) - to zdjecie jest mocno poruszone - 1/15 sek
Tak jak pisa³em wy¿ej 1 fotka jest rzeczywi¶cie miêkka i to moje oczêta stwierdzi³y, a co do drugiej to jestem zaskoczony Wasz± ocen±, chocia¿ zgadzam siê, ¿e i tak mog³o byæ.
Dla zupe³nego przekonania samego siebie móg³bym przes³aæ Ci jeszcze te trzy fotki z "testu" do oceny??? Plizzzzzzzzz
a co do drugiej to jestem zaskoczony Wasz± ocen±, chocia¿ zgadzam siê, ¿e i tak mog³o byæ.
Dlaczego? Przecie¿ widaæ ¿e wyra¼nie poruszone :roll:
Tak jak pisa³em wy¿ej 1 fotka jest rzeczywi¶cie miêkka i to moje oczêta stwierdzi³y, a co do drugiej to jestem zaskoczony Wasz± ocen±, chocia¿ zgadzam siê, ¿e i tak mog³o byæ.
No nie zartuj przeciez ta druga jest poruszona masakrycznie. Popatrz na krawedzie na ktorych ewidentnie widac ruch ... to samo wlosy.
ms714033 27-06-2005, 19:20 Broñ Bo¿e z Wami nie dyskutujê, tyle tylko, ¿e my¶la³em o wadzie obiektywu.
Hmm .... jakby kto¶ móg³ oceniæ te testowe zdjêcia ze statywu to w zale¿no¶ci od oceny: od nastêpnego razu, przed fotografowaniem ³ykam 100-tkê, albo jutro cu¶ robiê z tym KIT-em.
No chyba 100 to ³ykaæ nie musisz:) Pilnuj siê zasady czas=1/ogniskowa i powinno byæ ok z reki. Przes³ony w kicie ustawiaj tak jak mowilem f8-f11 i te¿ bêdzie ok. Jak ci bêdzie krzycza³ ¿e za ciemno to podbijaj ISO :) Poæwicz w lepszym ¶wietle a nie w cieniach.
A co do zdjêæ to mo¿esz je umie¶ciæ naprzyk³ad na http://fotogalerie.pl i nie bêdziesz musia³ nikogo prosiæ o pomoc :) Ewentualnie http://www.imageshack.us .
ms714033 27-06-2005, 19:53 "Wklejam" zdjêcia z testu:
http://img143.echo.cx/my.php?image=img041210ns.jpg - 18 mm
http://img143.echo.cx/my.php?image=img041318dc.jpg - 35 mm
http://img143.echo.cx/my.php?image=img041414sr.jpg - 55 mm
nie wiem czy da siê co¶ z tego wyci±gn±æ ( przeskalowane GIMP-em 2.2 ), ale je¿eli tak to powiedzcie w czym siedzi problem, ¿e wyostrzone jest ( wg mnie ) jedynie 55 mm.
Hehe sorry ale nie wiem jak zobaczyc cokolwiek na 18 mm skoro kartka jest tak daleko :) Musisz test zrobic z najmniejszej mozliwej odleglosci przy kazdej ogniskowej
ms714033 27-06-2005, 20:06 Hehe sorry ale nie wiem jak zobaczyc cokolwiek na 18 mm skoro kartka jest tak daleko :) Musisz test zrobic z najmniejszej mozliwej odleglosci przy kazdej ogniskowej
Ad.1 Wiem, wiem, ja to sobie otworzy³em z dysku i powiêkszy³em i dlatego jestem taki m±dry. 18 wcale nie z³apa³a ostro¶ci, 35 ledwo, ledwo i dopiero 55-tka ok.
Ad. 2 Kurza stopa, ja ju¿ nie wiem. Dzisiaj czyta³em topic o k³opotach z 350-tk± i tam wypowiadano siê, ¿e w te¶cie musi byæ zachowana najni¿sza odgleg³o¶æ ostrzenia obiektywu, a Ty ka¿esz mi j± zmniejszaæ w zale¿no¶ci od ogniskowej. Ja zrozumia³em tamten temat, ¿e trzeba zachowaæ jedn± odleg³o¶æ i zmieniaæ ogniskow±, czy tak?
Dobry jete¶ :)
Naprawdê :LOL:
Daj spokój z tymi testami, aparat jest ok, na zdjêciu tej Pani ostro¶æ jest tam gdzie mia³a byæ, a wszystko jest troche nieostre bo otwarty KIT tak ma. Kropka.
ms714033 27-06-2005, 20:31 Dobry jete¶ :)
Naprawdê :LOL:
Daj spokój z tymi testami, aparat jest ok, na zdjêciu tej Pani ostro¶æ jest tam gdzie mia³a byæ, a wszystko jest troche nieostre bo otwarty KIT tak ma. Kropka.
Te testy to wynik z³ej jako¶ci drugiego zdjêcia "tej Pani" ( i nie tylko ) i przeczytania tematu w którym za¿arcie prowadzi³e¶ wojnê z jednym go¶ciem o pytania i testy z tej samej pó³ki co moje . Có¿, taki to ju¿ Wasz smutny los z laikami jak ja.
Ja nie jestem takim maniakiem jak ten go¶æ, ale te¿ chcia³bym uspokoiæ siebie, ¿e ca³e szczê¶cie wszystko jest ok.
Dziêkujê za opiniê.
Bylo wiele razy ale powiem jeszcze raz. Jesli juz naprawde chcesz robic te testy to trzeba to zrobic z glowa.
Najpierw ustaw kartke pod katem 45 stopni a aparat na statywie badz innej podporce. Na 18 mm im dalej stoisz tym drastycznie rosnie glebia ostrosci (polecam zapoznac sie teoria na temat zaleznosci GO od odleglosci). Zeby test cokolwiek pokazal musisz byc przede wszystkim pewien ze celujesz dobrze (a ja przy poprzednich fotach wcale nie jestem tego pewien).
Zeby te pewnosc uzyskac zbliz sie do kartki na jak najmniejsza odleglosc i ustaw jak najmniejsza przyslone. Dzieki temu GO bedzie tak mala ze wyjda kazde niedokladnosci AF.
Podobnie zrob dla kazdej ogniskowej ktora Cie interesuje i wcale nie musisz zachowywac tej samej odleglosci ostrzenia. Wazne zeby podstawowa zasada byla spelniona czyli stosunkowo niewielka GO zeby dalo sie cokolwiek analizowac.
I rob testy przy dziennym dobrym swietle a nie przy jakiejs 40W zarowce jak coponiektorzy.
ms714033 27-06-2005, 21:22 ... musisz byc przede wszystkim pewien ze celujesz dobrze (a ja przy poprzednich fotach wcale nie jestem tego pewien)...
Je¿eli mówisz o "te¶cie" to nie masz racji, jestem pewien - nie mam street-a w oczach.
Co do Twoich rad to bardzo dziêkujê i jutro co¶ napiszê o wynikach.
Pozdrawiam.
Daj spokój testom :) Nie szkoda ci migawki na testy? Jak zdjêcia wychodz± OK to skup siê na zdjêciach a nie na testach ;-) Chyba ¿e robisz sobie album ze zdjêciami kart testowych :-D
Je¿eli mówisz o "te¶cie" to nie masz racji, jestem pewien - nie mam street-a w oczach.
Pozdrawiam.
Nie masz racji absolutnie. Z takiej odleglosci nawet jak centralny punkt idealnie celowal w srodkowa linie na kartce i tak nie mozesz miec pewnosci ze AF dobrze zinterpretowal to co ma zrobic. W jego zasiegu bylo bowiem pewnie kilka innych linii i mogl sobie wybrac ktoras z nich bo mu lepiej przypasowala pod wzgledem kontrastu.
ms714033 27-06-2005, 21:41 Ryba ... masz mieæ w d... praragrafy .... Mogê???
Ja chyba post±pie tak samo z testami wg Waszych rad.
Dziêkujê za zainteresowanie i pomoc.
The End.
|