Secured Loans | Eduardo Da Silva | Hosting Web | Online Loans | Hospedaje
10D i wielkość plików [Archive] - Canon Board

View Full Version : 10D i wielkość plików

Shadow
04-07-2004, 11:59
Ile zajmuje przeciętny plik w formacie RAW+JPG, a ile sam JPG w najwyższej jakości ? Pytam bo zastanawiam się jakiej wielkości kartę kupować. I drugie pytanie powiązane z pierwszym. Zauważyłem że są już dostępne karty CF o pojemniści 1GB. Są także tej wielkości dyski Microdrive. Co zatem lepiej kupić ? Są jakieś różnice w prędkości zapisu, uszkodzalności tych nośników itp. Z góry dzięki za wyjaśnienia.

Vitez
04-07-2004, 20:51
Ile zajmuje przeciętny plik w formacie RAW+JPG, a ile sam JPG w najwyższej jakości ?

RAW+smallest JPG ok 6MB, najlepszy JPG ok 3.5MB.

I drugie pytanie powiązane z pierwszym. Zauważyłem że są już dostępne karty CF o pojemniści 1GB. Są także tej wielkości dyski Microdrive. Co zatem lepiej kupić ? Są jakieś różnice w prędkości zapisu, uszkodzalności tych nośników itp. Z góry dzięki za wyjaśnienia.

Wielokrotnie walkowany temat ale ci streszcze:
a) Zwykle karty CF sa wolniejsze (predkosc odczytu/zapisu) od Microdrive, a Microdrive sa wolniejsze od kart CF typu HighSpeed, Ultra itp.
b) Microdrive ma falszywa reputacje bardziej podatnego na uszkodzenia, prawda jest taka ze uszkodzisz go powazniej dopiero gdy pierdykniesz z taka sila ze uszkodzisz rowniez aparat wiec co za roznica... tylko taka ze po zniszczeniu aparatu z CF masz szanse jeszcze jakies zdjecia wyciagnac - minimalna przewaga nad MD (Microdrive) ale jednak ;)
c) Microdrive ma rowniez falszywa opinie bardziej pradozernego - owszem jest to zauwazalne ale tylko gdy pracujesz na bateriach alkalicznych. Ja na akumulatorach dedykowanyh (nie-paluszki) - G3 i 10D na jednym potrafie zrobic ok 500zdjec. Tyle samo na CF - niezauwazalna roznica poboru mocy.

Wniosek - po ponad poltora roku uzywania MD wszystkim polecam bo ma najlepszy stosunek pojemnosc/cena a wbrew pozorom nie trzeba go traktowac jak jajko tylko dbac tak samo jak o aparat.

santiblue
04-07-2004, 22:25
Witam. Jestem nowy na forum. Tzn. od dluzszego czasu sledze co sie dzieje ale to moj pierwszy post.
Vitez mam pytenie moze troche OT i sorki za to ale jak juz mowa o MD to sie zapytam.
Do nedawna posiadalem S1 IS i 512MB Hitachi MD, teraz przesiadlem sie na 300D z tym samym MD.
W S1 po uruchomieniu aparatu dysk pstrykal kilka razy ( cos jak brak pozycjonowania - w 3.5" hdd ) ale za kazdym razem sie zalaczal normalnie.
W 300D mam duze problemy. Na zimnym starcie ( po nocy np. ) musze sie nawyciagac baterii i nawkladac spowrotem bo konczy sie komunikatem o bledzie karty. Za ktoryms razem zaskoczy i dziala juz ok. NIe ma bad sectorow i w czytniku dziala normalnie.
Moje pytanie brzmi. Czy Twoj MD tez "pstryka" kilka razy po wlaczeniu aparatu czy poprostu zalacza sie normalnie jak zwykla CF?
Dzieki i pozdrawiam

Czacha
05-07-2004, 09:03
po wlozeniu i odpaleniu aparatu slychac jak sie MD rozkreca.. zmien MD w takim razie, skoro cos nie gra

co do ilosci zdjec - na 1gb wejdzie:
- RAW+jpeg maly - ok. 130
- JPEG - ok. 420

podaje w przyblizeniu bo nie chce mi sie wstac po aparat i sprawdzic dokladnie ;-)

Aszu
05-07-2004, 10:13
Ile zajmuje przeciętny plik w formacie RAW+JPG, a ile sam JPG w najwyższej jakości ? Pytam bo zastanawiam się jakiej wielkości kartę kupować. I drugie pytanie powiązane z pierwszym. Zauważyłem że są już dostępne karty CF o pojemniści 1GB. Są także tej wielkości dyski Microdrive. Co zatem lepiej kupić ? Są jakieś różnice w prędkości zapisu, uszkodzalności tych nośników itp. Z góry dzięki za wyjaśnienia.

Na karcie 512MB, która formatuje się na 488MB (to zasługa przelicznika 1000 na 1024)
można zapisać
RAW + Lmax JPEG - 58 fotek.
Samych JPEG w najwyższej jakości zajmuje od 1,5 MB do ponad 3MB, w zależności od czułości ISO i tego co się robi. Średnio na 512 MB karcie wchodzi około 200 JPEG najwyższej jakości.

Przemek Białek
05-07-2004, 10:19
mozna oczywiscie po wgraniu hacka zmieniac kompresje RAW i wielkosc, oraz pod SET przyporzadkowac zmiane rozdzialki i w kazdej chwili nia sie poslugiwac!

Aszu
05-07-2004, 10:28
A do 10D jest taki HACK?

kubotka
05-07-2004, 11:20
A po co do 10D hack skoro CF masz odrazu dostępne w aparacie??? :shock:

Aszu
05-07-2004, 16:56
Canon chwali się, że aż 98% parametrów a 10D jest niewysrubowanych.
Jest szansa, że ktos u naszych wschodnich przyjaciół cos wymysli i upubliczni.
Kto wie co siedzi w 10D?

Shadow
05-07-2004, 17:25
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Vitez
06-07-2004, 00:01
W S1 po uruchomieniu aparatu dysk pstrykal kilka razy ( cos jak brak pozycjonowania - w 3.5" hdd ) ale za kazdym razem sie zalaczal normalnie.
W 300D mam duze problemy. Na zimnym starcie ( po nocy np. ) musze sie nawyciagac baterii i nawkladac spowrotem bo konczy sie komunikatem o bledzie karty. Za ktoryms razem zaskoczy i dziala juz ok. NIe ma bad sectorow i w czytniku dziala normalnie.
Moje pytanie brzmi. Czy Twoj MD tez "pstryka" kilka razy po wlaczeniu aparatu czy poprostu zalacza sie normalnie jak zwykla CF?

Moj MD wlacza sie wraz z aparatem tylko szumiac cichutko (prawie nieslyszalnie, dookola musi byc bardzo cicho) i gotowy jest do pracy natychmiast.
Porowujac z moimi poprzednimi problemami ale ze zwyklym, komputerowym dyskiem twardym radze ci tylko wymienic uszkodzony dysk. to ze nie ma bad sectorow nic nie znaczy - z takimi problemami moze ci siasc w kazdej sekundzie, np w trakcie robienia najwazniejszej fotki twojego zycia (Lepper nad przepascia trzymajacy sie lamiacej sie galezi ;) ) - mi takHDD kiedys trzeszczal przy starcie kompa, olewalem az mi nagle nie siadl zabierajac ze soba 20GB danych... na szczescie same filmy i muzyka 8)

santiblue
06-07-2004, 01:43
Tia. Idzie do reklamacji. Juz wiem zeby nie kupowac MD u jednego goscia na allegro. Wymienialem informacje z jego klientami i na kilkanascie przez niego sprzedanych szt. wszystkie tak sie zachwuja. Co prawda byl fabrycznie zafoliowany ale pewnie byla jakas odrzutowa partia z fabryki.
A co do hdd w kompach :) Kilka razy w tygodniu slysze to w kompach klientow:) Pracuje w serwisie komputerowym. Natomias z MD nei mialem doswiadczenia i myslalem ze moze to normalnechoc wydawalo mi sie podejrzane stad to pytanie moje.
Dzieki za odpowiedzi!
pozdro

Vitez
06-07-2004, 05:32
Natomias z MD nei mialem doswiadczenia

Wystarczylo nieco o MD poczytac - to po prostu miniaturowy HDD. Dziala tak samo jak zwykly HDD, miewa te same problemy, kaprysy, te same dzwieki i awarie.

Aszu
06-07-2004, 09:36
... i jest bardzo zminiaturyzowany, przez co ma kupe niedogodnień.
Ma głowicę która się normalnie rusza, wirujący talerz,który może byc przerysowany, pobiera relatywnie dużo prądu .....
Tego nie mają karty CF, ale są droższe.
Jak dla mnie MD powinny służyć jako tzw PENDRIVE a nie nośnik na foty do aparatu.

Ale czuję, że ta wypowiedź oburzy niektórych. :wink:

santiblue
06-07-2004, 10:19
Z tym pobieraniem pradu to nie tak do konca. Wcale tyle nie jedza go. No ale majac MD obchodze sie z nim jak z jajkiem ( choc moj juz jest uwalony ;) ) i przez to maly dyskomforcik jest bo sie caly czas zastanawiam kiedy walnie z najwazniejszymi zdjeciami. Aczkolwiek kolejny zakup to tez bedzie raczej MD. Taki ze mnie masochista.... ;)

[ Dodano: 06-07-2004 ]
Vitez. Pytanko jeszcze o MDriva. Jak sie zachowuje zima? Wszedzie maja podane temp pracy od 0st Celsjusza. Nie szkodzi im ponizej w mrozny dzien w plenerze?

Mori
06-07-2004, 11:23
co do ilosci zdjec - na 1gb wejdzie:
- RAW+jpeg maly - ok. 130
- JPEG - ok. 420

Mi na ISO100 standardowo włazi jakieś 170 szt. RAW + small jpg i ok. 340-360 large jpg.

Co do MD to w rodzinie padło już chyba ze 4 czy 5 sztuk, więc wolę pozostać przy CF dżast en kejs. :lol:

Aszu
06-07-2004, 12:11
170 szt. RAW + small jpg i ok. 340-360 large jpg

Mori chciałeś napisac chyba LUB zamast I

Mori
06-07-2004, 17:41
Pisząc "i" nie miałem na myśli, że robi mi 170 RAW i 340 jpg na jednej karcie, tylko że robi i to, i tamto zależnie jak się wybierze. ;-) Ale tak - masz rację - LUB pasuje lepiej. :mrgreen:

Shadow
06-07-2004, 18:01
Eee to chyba jednak kupię kartę CF niż MD. Te kilka milisekund mnie nie zbawi, a nie mam zamiaru wsłuchiwać się w pracę dysku i modlić żeby głowica się nie obsunęła :)

santiblue
06-07-2004, 19:36
No i ja tez dzis zrezygnowalem definitywnie chyba ( chyba ze trafie w dobrej cenie gigowke MD w przyszlosci ) z MD. Zakupilem CF512MB Kingstona. A MD do reklamacji.

Przemek Białek
06-07-2004, 20:32
a teraz pytanie za 100 punktow.....

ile zdjec robicie na jednej sesji wyjsciowej niemowie o sesjach dla np. klientów.
poprostu wychodzimy sobie popstrykac i ustrzelic cos ciekawego........

bo mi np. dla siebie na jedno wyjscie wystarcza 512Mb n aktorym zapisze ok 60 RAW+JPG.

- nie wliczam sesji wyjazdowych, dla ktorych chyba najlepszym wyjsciem bylo by zastosowanie Image tanka lub Laptopa(image tank jakos w cenie MD 1GB), a sam ma 20 GB.....

Mori
06-07-2004, 21:15
Jak robiłem chrzest dla znajomych to zrobiłem 168 z czego 144 poszło dla nich... A przez dwa dni jak jadę w góry to ok. 80-120 zrobię jak chodzę przez dwa dni...

santiblue
06-07-2004, 21:15
ImageTank w cenie 1gbMD ale bez dysku.... do tego dysk 2.5" i sie zbiera kwota. Ja zawsze na wyjazdy biore laptopa i mam spokoj. Potem odrazu przegladam zdjecia i wywalam nieudane.
Ostatnio bylem na spacerze i pstryknalem okolo 30 fotek. w JPG najlepszej - wyszlo kolo 130MB

Vitez
07-07-2004, 00:27
Vitez. Pytanko jeszcze o MDriva. Jak sie zachowuje zima? Wszedzie maja podane temp pracy od 0st Celsjusza. Nie szkodzi im ponizej w mrozny dzien w plenerze?

A w instrukcji aparatu jaka masz podana temp jego pracy?

Psioczcie sobie ile chcecie na MD trzesac portkami o uszkodzenie glowicy, ja swojego mam dluuugo i bardzo sobie chwale ta pojemnosc za taka cene, jak rowniez nie obawiam sie o glowice bo wiele juz ze mna przeszedl i ani razu mnie nie zawiodl, nie stracil zadnego zdjecia ani sie nie psuje.

Co do wychodzenia z aparatem to rzadko ide ot tak sobie popstrykac - zazwyczaj mam konkretny pomysl, cel, plan itp na przyklad jakas demonstracja, sesja z modelka, wystawa kotow.
Ilosc fotek gdy nie mialem databanku i robilem czesto w JPG a nie w RAW przy takich okazjach - ok 350. Ilos zdjec robionych w RAW przy podobnych, zaplanowanych okazjach - ok 150 :roll: .
Zarowno z 350 jak i ze 150 takich znosnych zostaje ok 50 :roll: .

Czacha
07-07-2004, 00:30
przemek: to zalezy ile ciekawych rzeczy sie dzieje.. bo pstrykac zeby pstrykac? ja dzis znow na miasto lece.. zobaczymy czy cos tym razem uda sie ustrzelic..

santiblue
07-07-2004, 00:47

Czyli po odpowiedzi rozumiem ze zima nie wychodzisz z domu z aparatem jak jest ponizej 0st.... :)

Przemek Białek
07-07-2004, 13:34
Czacha,

przemek: to zalezy ile ciekawych rzeczy sie dzieje.. bo pstrykac zeby pstrykac? ja dzis znow na miasto lece.. zobaczymy czy cos tym razem uda sie ustrzelic..

o tym tez myslalem!

- i chodzilo mi glownie o to!!!!!!!!

Vitez
07-07-2004, 18:15

Czyli po odpowiedzi rozumiem ze zima nie wychodzisz z domu z aparatem jak jest ponizej 0st.... :)

Raz wyszedlem z G3... zanim przeczytalem co z nim sie moze stac (MD tez w nim wtedy byl i na szczescie obylo sie bez zadnych awarii).
Od tej pory nie wychodze, szczegolnie z moja drozsza zabawka - 10D.
Po pierwsze - ja osobiscie nie cierpie zimy.
Po drugie - naprawa zamarznietego LCD to spora kasa.
Po trzecie - naprawa popekanych z zimna (a wlasciwie ze zmiany temperatur) ukladow w srodku (w tym matrycy) to jeszcze drozsza sprawa.

Myslisz ze producent podal takie temperatury pracy z kaprysu? By na zlosc zakazywac fotografom focenia w zimie?
Nie... sa to ograniczenia technologiczne aparatu.

Jesli bym koniecznie MUSIAL zrobic zdjecie w zimie to aparat pod kurtke, wyciagnac na max 2-3 sek by zrobic szybkie ujecie i z powrotem pod kurtke, a potem w sluzie jakiejs potrzymac by sie na pewno temperatura wyrownala (np przedsionku) i powycierac z zaparowan.

maku
07-07-2004, 20:10
I to był właśnie mój największy dylemat przed zakupem cyfry.
Też nie lubię zimy ale tylko w mieście. Uwielbiam narty i nie wyobrażałem sobie takiej sytuacji że nie będę mógł używać wymarzonego aparatu na nartach. Pisałem do różnych przedstawicieli różnych producentów i jedyne przeciwwskazania odnośnie niskich temperatur jakie od nich otrzymałem to możliwość przekłamywania kolorów przez wyświetlacz w niskich (to mi w ogóle nie przeszkadzało) oraz znaczne obniżenie sprawności akumulatorów (to jest problem ale można sobie z nim poradzić trzymając zapasowy pod kurtką i wymieniając co jakiś czas).
Sprawdziłem to wszystko sam na sobie i faktycznie ze sprzętem nic się nie stało. Należy też na pewno pamiętać o okresie kwarantanny po wniesieniu sprzętu do ciepłego pomieszczenia – nie należy go zbyt szybko włączać a najlepiej usunąć akumulator i poczekać aż body uzyska temp otoczenia i znikną wszystkie zaparowania (a najlepiej dla pewności jeszcze dłużej) samo powycieranie aparatu nic nie da bo to co najwrażliwsze jest w jego wnętrzu i jest niedostępne.

santiblue
07-07-2004, 22:43
Hm. Ja juz dwa sezony z cyfrowka latalem zima przy wiekszych i mniejszych mrozach i bylo ok. Kolorki super, sprzet super, akku to fakt krocej trzyma. Ale latalem z CF a nie MicroDrivem stad moje pytanie. Ale z lustrzanka to chyba jednak bede sie bal wyjsc. Ale do zimy jeszcze troch i zobaczmy.

Mori
08-07-2004, 18:15
Na zimę to będę miał jakies EOS 50 czy 30. :P

Vitez
08-07-2004, 20:44
Na zimę to będę miał jakies EOS 50 czy 30. :P

A ja siostrze zabiore Kieva 8) i w koncu cz-b pocwicze :)

santiblue
08-07-2004, 23:23
Wlasnie. To calkiem fajny pomysl na analoga sie przesiasc zima :)