View Full Version : Awaryjno¶æ lustrzanek Canona

ko³aj
06-11-2005, 16:08
Witam! To mój pierwszy post! Jutro mam braæ Canona 300D.No w³a¶nie. Na Cyberfoto pojawi³y siê informacje (za testami awaryjno¶ci Grosmana ), ¿e lustrzanki Canona , to najbardziej awaryjny sprzêt! St±d mój niepokój!
Chyba jest to w³a¶ciwe forum, ¿eby zadaæ to pytanie! Proszê o odpowied¼!
http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=26811
http://www.aparaty.ua.pl/ranking_serwisow.php

Czacha
06-11-2005, 16:11
Hm.. to juz nie Minolty? Ludzie glupoty gadaja, inni to czytaja i potem powstaja dziwne legendy..

Nie kupuj nic - wtedy na bank Ci sie nie popsuje.

asterix
06-11-2005, 16:12
brać i nie marudzic... sprawdz w sklepie czy wszystko ok.. jesli na starcie jest sprawny to raczej bez twojej winy nic nie powinno sie z nim stac..

w 300d czasem pada lustro (odczepia sie taki plastikowy dzynks - na gwarze wymieniaja szybko i bezbolesnie) - dotyczylo to okolo 3 osob z 3500 forumowiczow

Tomasz1972
06-11-2005, 16:13
Statystycznie rzecz bior±c to Canonów jest na rynku po prostu wiêcej. Wiêc je¿eli nawet procentowo bêd± siê tak samo psuæ , jak pozosta³e marki , to informacji o usterkach bêdzie wiêcej .

Kubaman
06-11-2005, 16:36
po pierwsze, je¶li to przeczytasz, to siê zorientujesz, ¿e najczêstszym problemem jest FF i BF. A to jest te¿ kwesti± obiektywu, a nie tylko puszki. Druga sprawa w tym zakresie to fakt, ¿e teraz ka¿demu siê wydaje, ¿e potrafi robiæ rzetelne testy sprzêtu, bo sobie tablice testwe wydrukowa³ z sieci. Wed³ug mnie, po przeczytaniu ilu¶ tam w±tków, równie¿ na naszym forum, bardzo du¿a czê¶æ to problemy z u¿ytkownikiem, a nie sprzêtem.

po drugie, Canon jest absolutnym liderem na ¶wiecie je¶li chodzi o ilo¶æ sprzedanych DSLR, a w Polsce jest jeszcze popularniejszy. Ilo¶c usterek to % wszystkich egzempla¿y, wiêc trzeba podawaæ w % a nie gadaæ g³upoty

po trzecie, jak kto¶ podaje takie dane, a nie wspomina nic o ¼ród³ach danych, nie wymienia liczb itp, to ja w takie pierdo³y nie wierzê - dla mnie jaka¶ manipulacja, albo zwyk³a fuszerka.

Coronado
06-11-2005, 17:53
Witam! To mój pierwszy post! Jutro mam braæ Canona 300D.No w³a¶nie. Na Cyberfoto pojawi³y siê informacje (za testami awaryjno¶ci Grosmana ), ¿e lustrzanki Canona , to najbardziej awaryjny sprzêt! St±d mój niepokój!

Uzywam aparatow Canona od jakichs 10 lat albo i wiecej. Od okolo 3 lat sa to cyfrowki. Nie mialem zadnych problemow z nimi. Rowniez "zaopatrzylem" wiele osob w aparaty cyfrowe Canona i tylko z jednym byl jakis problem. Tak wiec z mojego doswiadczenia wynika, ze jest to sprzet malo awaryjny. Nie swiadczy to jednak o tym, ze na drugi dzien od kupienia go cos Ci sie nie stanie z nim. Wszystko moze sie zepsuc - nawet jak kupisz aparat, ktory w jakichkolwiek testach awaryjnosci wypada najlepiej.

Pozdrawiam
Coronado

Robson01
06-11-2005, 20:15
Aparatów tej firmy wliczając w to obecny miałem 4 (analogi i cyfra) i jak na razie odpukać żaden nie nawalił. Co nie znaczy że są one bezawaryjne, ale moim zdaniem ani mniej ani więcej od aparatów innych marek.

thorin
06-11-2005, 21:00
moja historia z eosami rowniez (jak narazie) konczy sie na 4 modelach, z tego jeden byl felerny ale cierpial na migawke, a przed tym zadnego aparatu nie uchronisz (prawie zadnego dla czepialskich :mrgreen: )

bonk
06-11-2005, 21:05
powiem tak:

rocznie od ataku rekinów ginie okolo 12 osób
a od spadających orzechów kokosowych ponad 600 osób

o czym sie częsciej słyszy o smierci od kokosa czy o smierci od ataku rekina?

pomysl i pozniej kup tą trzysetkę :mrgreen:

ko³aj
06-11-2005, 23:28
Czyli wszystko bez zmian! Bo tak sobie pomy¶la³em, ¿e je¶li nie Canon 300D to Nikon D50! Podobno mniej bezawaryjny!
Pozdrawiam!

Czacha
06-11-2005, 23:32
chyba ciezko powiedziec z racji krotkiej obecnosci na rynku?

dariuszartur
14-11-2005, 23:10
Nawet jak Canon by³by bardziej awaryjny to i tak jest gwarancja, a potem serwis bardzo nie zdziera. Jak kiedy¶ mia³em cyfrówkê Soniaka kupion± za 1500 z³ i pad³ laser (nagrywa³a na CDR-y) to za naprawê krzyknêli 2600.:).
Nie wiem jak ceny sewisu w innych konkurencyjnych firmach z bran¿y foto, ale z tego co mo¿na przeczytaæ na forum to Canon jak na serwis autoryzowany (ktory raczej wymienia podzespo³y ni¿ naprawia) jest dosyæ tani.

amotax
14-11-2005, 23:16
300v-no problem
50E-no problem
g3-no problem
300D-no problem
20D-no problem :)

solti
15-11-2005, 00:12
Je¶li t± awaryjno¶æ Canonów opierasz na testach Grosmana - to nie musisz siê tym wogóle przejmowaæ. Mia³em okazjê poznaæ tego Pana osobi¶cie i zrobi³ na mnie wra¿enie osoby kompletnie nie znaj±cej siê na fotografii (no chyba, ¿e udawa³ takiego, ¿eby sprzedaæ mi to co on chcia³, a nie to, co ja chcia³em kupiæ). Co prawda kupowa³em u niego tylko kompakt Canona, ale ju¿ wtedy zauwa¿y³em, ¿e chyba Grosman jest uprzedzony do tej marki, bo opowiada³, jaka to z Canona kiepska firma i, ¿e lepiej kupiæ Minoltê, Fuji, czy cokolwiek innego - byle nie Canona. Oczywi¶cie nie pos³ucha³em go i ca³e szczêscie. Podsumowuj±c: wed³ug mnie Grosman ma w³asn± wizjê ¶wiata, je¶li chodzi o sprzêt fotograficzny (jemu wygodn±).

Nie zmnienia to faktu, ¿e zarówno ja, jak i kilku moich znajomych, jeste¶my b. zadowoleni z transakcji z tym Panem (szybko, tanio, pewnie). Jest to rzetelny sprzedawca i nie by³o moj± intencj± (pisz±c ten post) zrobienie mu antyreklamy.

AGO
15-11-2005, 12:56
ja mialem minolte A1 ... awaryjna :(
co do canonow to odpukac smiga jak zyleta narazie :D

slonek
15-11-2005, 13:17
Tak troche z innej bajki, dla porownania. Ostatnio sporo sie slyszy i czyta w zasadzie wszedzie, ze ford jest najlepszym samochodem na swiecie i ze w ogole sie nie ma do czego przyczepic. Powod? Duza kasa dla dziennikarzy (nazwijmy ich niezaleznych). To samo tyczy sie wszystkiego, za czym stoja koncerny i pieniadze. Moje doswiadczenie z Canonem od 5 lat jest takie, ze mialem EOSa 300, 300D i 20D i nigdy nie bylem na Zytniej.

ziemna
15-11-2005, 17:58
Canon jest absolutnym liderem na ¶wiecie je¶li chodzi o ilo¶æ sprzedanych DSLR, a w Polsce jest jeszcze popularniejszy. Ilo¶c usterek to % wszystkich egzempla¿y, wiêc trzeba podawaæ w % a nie gadaæ g³upoty

po trzecie, jak kto¶ podaje takie dane, a nie wspomina nic o ¼ród³ach danych, nie wymienia liczb itp, to ja w takie pierdo³y nie wierzê - dla mnie jaka¶ manipulacja, albo zwyk³a fuszerka.
Dok³adnie tak !!!
Mam 13 lat przygody z Canonem za sob±... 3 body, 6 szkie³, 3 lampy, 2 gripy - tej marki. Do teraz ¿adnych problemów... :D

Ale w najbli¿szym czasie muszê i¶æ na ¯ytni±, bo 300D psuje mi karty - po kilkunastu zgraniach komputer przestaje je wdzieæ (albo aparat na kablu).

Ale statystycznie - bez zarzutu :D

iamfilip
20-11-2005, 19:48
Ja kiedy¶ <rok temu> g³upi by³em i do minolty lgno³em bo taka tania <ale wtedy 14 lat mia³em> teraz proobuje to sprzedac i canona jak najszybciej kupic (chyba 50e-jak my¶licie dobry wybór?)

thorin
20-11-2005, 20:20
50tki lubialy sie rozjezdzac, po prostu plastik w kilku czesciach zostawal, taki feler tego modelu,. zainwestowalbym w jakis w pelni pancerny model 8)

iamfilip
20-11-2005, 20:41
na analogu tak bardzo ni nie zalezy poniewaz kupuje 10d a anoalog bedzie sprzentem zapasowym

ant_z
21-11-2005, 08:54
Macie panowie 100% racji. Wypisywane przez rozmaitych ludzi rewelacje o awaryjno¶ci canona to wierutna bzdura, ale... No w³a¶nie. Mimo tego, ¿e tego typu info to lipa wiele osób siê na nie nabiera. Przez kilka lat u¿ywa³em 300 i PowerShota S20 (mo¿e kto¶ jeszcze go pamiêta). Oba aparaty na prawdê wiele przesz³y daj±c dowód niezawodno¶ci marki. Jednak kiedy przesiada³em siê na 20D kilka razy spanikowa³em czytaj±c gdzie¶ o padaj±cej migawce, urwanym lustrze itp. Na szczê¶cie poszed³em po rozum do g³owy i pogada³em z userami 20. I co? I mam go od pó³ roku i lata jak z³oto.
Aha, mig³o mi co¶ o rzekomej awaryjno¶ci minolty w którym¶ z poprzednich postów (daleki jestem o zarzucania komukolwiek szerzenia plotek). To mniej wiêcej to samo co z Canonem. Przez 3 lata uzywa³em minolty D7. Aparat przeszed³ 100 tys. k³apniêæ. Teraz s³u¿y u ludzi i dalej w 100 sprawny. Tym samym wszelkie rewelacje o awaryjno¶ci bez podawania konkretnych liczb mo¿na w³o¿yæ miêdzy bajki.

pzdr

ant_z

Chrismela
25-11-2005, 23:36
Od 1994 roku u¿ywam sprzêtu Canona , nic siê nie psu³o a¿ do pamiêtnego dnia 22.10.2005 :shock:... po 37k migawka wziê³a i postanowi³a pa¶æ (w 10d)
Wymiana serduszka - 620z³. Mimo to zostaje przy Canonie. Pozdrawiam w±tpi±cych ;-)

Robson01
26-11-2005, 01:29
Od 1994 roku u¿ywam sprzêtu Canona , nic siê nie psu³o a¿ do pamiêtnego dnia 22.10.2005 :shock:... po 37k migawka wziê³a i postanowi³a pa¶æ (w 10d)
Wymiana serduszka - 620z³. Mimo to zostaje przy Canonie. Pozdrawiam w±tpi±cych ;-)
Migawka to padnie (wcze¶niej czy pó¼niej) w ka¿dej puszce nie tylko Canona.

tosiafoto
19-11-2006, 13:59
po pierwsze, je¶li to przeczytasz, to siê zorientujesz, ¿e najczêstszym problemem jest FF i BF. A to jest te¿ kwesti± obiektywu, a nie tylko puszki. Druga sprawa w tym zakresie to fakt, ¿e teraz ka¿demu siê wydaje, ¿e potrafi robiæ rzetelne testy sprzêtu, bo sobie tablice testwe wydrukowa³ z sieci. Wed³ug mnie, po przeczytaniu ilu¶ tam w±tków, równie¿ na naszym forum, bardzo du¿a czê¶æ to problemy z u¿ytkownikiem, a nie sprzêtem.

po drugie, Canon jest absolutnym liderem na ¶wiecie je¶li chodzi o ilo¶æ sprzedanych DSLR, a w Polsce jest jeszcze popularniejszy. Ilo¶c usterek to % wszystkich egzempla¿y, wiêc trzeba podawaæ w % a nie gadaæ g³upoty

wiesz moze co oznacza error 99 w2 canonie 10d?

czy ktos moze wie co oznacza error99 w 10d?

moim zdaniem padla migawka ale nie jestem pewna czy ktos moze mi pomoc

piast9
19-11-2006, 16:03
Nikt tego nie wywró¿y. To jest komunikat o b³êdzie innym, ni¿ numerowane pozosta³ymi numerkami. Czyli mo¿e byæ to wszystko.

Slavko
19-11-2006, 17:41
Mia³em mniej wiêcej chronologicznie:
- T70 (bagnet FD) - zero problemów do pozbycia siê aparatu
- EOS 500 - zero problemów do pozbycia siê aparatu
- EOS 500N - zero problemów do pozbycia siê aparatu
- EOS 100 - pad³o podnoszenie ma³ego lustra (bardzo intensywna eksploatacja) - prónujê czego¶ innego
- Minolta Dynax 7 xi (lub jako¶ tak) - pad³o prznoszenie napêdu do obiektywu po tygodniu - spróbowa³em Nikona
- Nikon F90 - k³opoty z pomiarem ¶wiat³a od pocz±tku - wracam do Canona
- EOS 50 - zero problemów do pozbycia siê aparatu (bardzo intensywna eksploatacja - Indie, Nepal, kurz, py³, sloñce, deszcz ited...)
- EOS 30E - pada migawka po 3 latach u¿ywania (naprawa 450 PLN)
- EOS 20D - zero problemów do pozbycia siê aparatu
- EOS 5D - jak na razie bez problemów

senturion
21-11-2006, 19:51
przyczyta³em prawie wszystko co sie tyczy 300d i smia³o mo¿na braæ a najlepsze jest to http://canon-board.info/showpost.php?p=237357&postcount=40

mark_solo
21-11-2006, 21:57
Uzywam sprzêtu Canona od 1996. Mia³em do tej pory EOS500, 50E, Eos3, 350D a teraz 30D. Poza tym wiele obiektywów. Nigdy nie mia³em ¿adnych problemów z wyj±tkiem 50 1.8 MkII, który nie wytrzyma³ mechanicznie. Nadal dzia³a, ale ma k³opoty z telecentryczno¶ci±.

thorin
21-11-2006, 23:48
ja nie mam az tak duzego bagazu doswiadczen, swoja historie z Canonem, zaczalem jakies 3 lata temu, ale nigdy nic sie nie popsulo. Teraz lezy na biurku 350tka i 600tka, o ile 350 ma niewiele ponad rok, to w 600tce ktorej za pare miesiecy stuknie osiemnascie lat, nie moge nic zarzucic, standardowa procedura po paru latach trzeba wymienic smar w migawce, to sie musi przedzej czy pozniej stac, ale mimo ze korpus jest spekany i poobdzierany to mechanicznie nie dzieje sie z nim nic.

Fajer
23-11-2006, 13:02
Wszystko zale¿y od tego w jakim ¶rodowisku siê obracamy.
Ja znam kilku u¿ytkowników Canona i kilku u¿ytkowników Nikona i tak jak Nikoniarzom nigdy nic nie pad³o, tak Canonierom co jaki¶ czas co¶ siê sypie:
to szk³o, to body. Sam mam 2 Canony i nie narzekam (odpukaæ ;) )
Jednak IMHO ci±g³e g³osy o psuj±cym siê sprzêcie Canona, oraz o obiektywach od nowo¶ci nieostrych, które z miejsca trzeba oddawaæ do serwisu s± wnerwiaj±ce, tym bardziej, ¿e L-kom przytrafia siê to samo.

Mo¿ecie mówiæ, ¿e to 'spisek', 'legendy tych niespe³na rozumu', 'propaganda obcych', ale fakt faktem, ze w ka¿dej plotce jest zawsze ziarno prawdy.

Jako, ¿e stojê przed wyborem DSLR, a w Canonie AF mam tylko 1 szk³o, powa¿nie siê zastanawiam, czy chcê oddaæ Canonowi tyle kasy. Jak na razie sk³aniam siê powa¿nie w kierunku zmiany systemu.

Potwierdzam pojawiaj±ce siê w tym w±tku g³osy, ¿e stare Canony by³y wykonane wy¶mienicie.
Mam A-1 z 1978 roku i jest genialny... jednak z czasem Canon zrobi³ siê jak Microsoft. Poczu³, ¿e jest prawie monopolist± i przesta³ po prostu dbaæ o klienta.
Potwierdza to bardzo ma³a reklama produktów Canona - bo i po co prawda? I tak kupi±.
Potwierdza to brak wyj¶cia do klienta - w sklepach w miejscowo¶ciach mniejszych od Warszawy czy Poznania ciê¿ko dostaæ dro¿sze szk³a - jak bêdzie chcia³ to i tak kupi, nie?
Potwierdzaj± to g³osy o np. pogorszeniu siê jako¶ci szk³a 17-40m którego zosta³o 'upgradowane' po cichutku - jak chc± to niech kupuj±, jak siê nie podoba to ich sprawa, prawda?
Czemu 30D nie dosta³o 10mpx matrycy? - bo i tak siê sprzeda...

Canon poczu³ siê za mocno i przesta³ siê staraæ. Zobaczymy do czego go to zaprowadzi...

gregor40
23-11-2006, 13:32
Wszystko zale¿y od tego w jakim ¶rodowisku siê obracamy.
Ja znam kilku u¿ytkowników Canona i kilku u¿ytkowników Nikona i tak jak Nikoniarzom nigdy nic nie pad³o, tak Canonierom co jaki¶ czas co¶ siê sypie:
to szk³o, to body. Sam mam 2 Canony i nie narzekam (odpukaæ ;) )
Jednak IMHO ci±g³e g³osy o psuj±cym siê sprzêcie Canona, oraz o obiektywach od nowo¶ci nieostrych, które z miejsca trzeba oddawaæ do serwisu s± wnerwiaj±ce, tym bardziej, ¿e L-kom przytrafia siê to samo.

Mo¿ecie mówiæ, ¿e to 'spisek', 'legendy tych niespe³na rozumu', 'propaganda obcych', ale fakt faktem, ze w ka¿dej plotce jest zawsze ziarno prawdy.

Jako, ¿e stojê przed wyborem DSLR, a w Canonie AF mam tylko 1 szk³o, powa¿nie siê zastanawiam, czy chcê oddaæ Canonowi tyle kasy. Jak na razie sk³aniam siê powa¿nie w kierunku zmiany systemu.

Potwierdzam pojawiaj±ce siê w tym w±tku g³osy, ¿e stare Canony by³y wykonane wy¶mienicie.
Mam A-1 z 1978 roku i jest genialny... jednak z czasem Canon zrobi³ siê jak Microsoft. Poczu³, ¿e jest prawie monopolist± i przesta³ po prostu dbaæ o klienta.

We¼ pod uwagê co¶, czego niektórzy z uporem nie chæ± wzi±c pod uwagê- ¿e je¶li sprzedaje siê wiecej sprzêtu to jest wiêcej awarii. Bo awaryjnio¶æ wyra¿amy w %. Je¶li jeden Twoj znajomy ma Nikosia a reszta Canony to oczywi¶cie Canonów padie wiêcej - co wcale nie znaczy ¿e s± gorsze.

Potwierdza to bardzo ma³a reklama produktów Canona - bo i po co prawda? I tak kupi±.

Mo¿e siê mylê, ale chyba tak dzia³a reklama? Po co klientowi reklama -zeby nie mógl spokojnie filmu obej¿eæ?

Potwierdza to brak wyj¶cia do klienta - w sklepach w miejscowo¶ciach mniejszych od Warszawy czy Poznania ciê¿ko dostaæ dro¿sze szk³a - jak bêdzie chcia³ to i tak kupi, nie?

W sklepach w miastach mniejszych od Krakowa nie ma drogich obiektywów bo sklepy nie chc± kupowaæ drogiego sprzêtu i mroziæ w nim pieniêdzy. A prawda jest taka ¿e w Pipidówce Górnej Lki raczej siê s³abo sprzedaj± w porównaniu z Krakowem...

Potwierdzaj± to g³osy o np. pogorszeniu siê jako¶ci szk³a 17-40m którego zosta³o 'upgradowane' po cichutku - jak chc± to niech kupuj±, jak siê nie podoba to ich sprawa, prawda?

Tu trudno mi co¶ powiedzieæ - nie mam do¶wiadczenia z tym szk³em, ale system Canona jest bardzo imponuj±cy je¶li chodzi o wybór...

Canon poczu³ siê za mocno i przesta³ siê staraæ. Zobaczymy do czego go to zaprowadzi...

Jedno jest prawd± - ¿e Canon ostatnio nie zrobi³ niczego szokuj±cego. Bo 400D trudno nazwaæ szokiem...

Slavko
23-11-2006, 14:32
(...) Canon poczu³ siê za mocno i przesta³ siê staraæ. Zobaczymy do czego go to zaprowadzi...

Czuje siê mocno, bo nie ma praktycznie konkurencji. Co Nikon np. oferuje w klasie semi-profi? Jakby sie nie gimnastykowaæ to D200 nie jest ¿adn± konkurenj± dla 5D itd. Canon z powrotem zacznie siê staraæ jak mu konkurencja zacznie deptaæ po piêtach. Tego w³a¶nie ,w interesie swoim oraz u¿ytkowyników C i N, ¿yczê.

Kolekcjoner
23-11-2006, 21:48
(...)

A po jakiego grzyba by mieli pchaæ t± matrycê do 30-tki:shock: ¿eby szumów by³o wiêcej albo raw-y wiêksze? Bez sensu. Ja wiem ¿e nastêpca bêdzie mia³ mo¿e nawet wiêcej pixli;) na matrycy ale to wg. mnie ¿aden argument.

(...) Co Nikon np. oferuje w klasie semi-profi? Jakby sie nie gimnastykowaæ to D200 nie jest ¿adn± konkurenj± dla 5D itd.(...)
I odwrotnie:). S± to puszki z dwóch ró¿nych ¶wiatów, a przy tym dla mnie D200 ze wzglêdu na uszczelnienia i 5kl/s jest du¿o bardziej wielozadaniowy ni¿ 5D.

Slavko
25-11-2006, 20:15
A po jakiego grzyba by mieli pchaæ t± matrycê do 30-tki:shock: ¿eby szumów by³o wiêcej albo raw-y wiêksze? Bez sensu. Ja wiem ¿e nastêpca bêdzie mia³ mo¿e nawet wiêcej pixli;) na matrycy ale to wg. mnie ¿aden argument.

I odwrotnie:). S± to puszki z dwóch ró¿nych ¶wiatów, a przy tym dla mnie D200 ze wzglêdu na uszczelnienia i 5kl/s jest du¿o bardziej wielozadaniowy ni¿ 5D.

To chyba po prostu zale¿y od tego, co kogo interesuje. Dla mnie podstawowym i pierotnym kryterium jest jako¶æ fotografii - bo to ona decyduje (zak³adaj±c ¿e fotografowi kot nie nasra³ na oczy - czyli na chwilê zapominamy o s³owie "art") o jej walorach. Streszczaj±c siê: co mi po D200 skoro wiem ¿e jako¶æ fotografii jest dla mnie niezadawalaj±ca i choæbym mia³ 100 kl./sek. - w ty³ek mogê sobie wówczas wsadziæ uszczelnienia itd. Ale je¶li mimo ograniczeñ w stylu 3kl./s uda mi siê uchwyciæ wa¿ny moment to jest ju¿ co¶. Prawda? Chodzi mi tylko o to, ¿e D200 nie spe³nia mojego podstawowego kryterium i nigdy nie bêdê zadowolony w pe³ni (wiem co piszê bo siê bawi³em), a 5D nie wype³nia tymczasem kryteriów "pobocznych" bez których jako¶ mogê siê obej¶æ - przynajmniej istnieje du¿e, je¶li nie bardzo du¿e prawdopodobieñstwo, ¿e uzyskam efekt który mnie zadawala. W tym toku rozumowania D200 jest stracony na starcie. To trochê tak jakby mówiæ ¿e jeden samochód jest lepszy od drugiego bo ma lepsze uszczelki w oknach, nie bacz±c na silnik itd. Mnie uszczelki w oknach samochodu nie interesuj± tak bardzo jak silnik czy spalanie. To tyle.

Fajer
25-11-2006, 20:31
problemem jest to, ¿e ma³o kto posiadaj±cy Canona, przyzna ¿e jaki¶ inny aparat mo¿e byæ od niego lepszy :)
No ale to ju¿ jest zabawa dla psychologów.

Bilbordy robisz ze swoich fotografii, czy tak kiepsko kadrujesz, ¿e potem musisz wycinaæ 2/3 zdjêcia aby jaki¶ ciekawy kadr wyszed³?

Widzia³em fotografie na wystawie wielko¶ci oko³o 40x30 (nie pamiêtam dok³adnie) z Olympusa E-1, i matrycy 5mpx i nie s±dzê, ¿eby wiêksza jako¶æ by³a potrzebna, tym bardziej, ¿e zdjêcia s± za szyb± i ogl±da siê je z pewnej odleg³o¶ci.

Czepianie siê detali jako¶ciowych jest dla purystów i onanistów sprzêtowych, b±d¼ dla ludzi robi±cych 10-15 krotne powiêkszenia i mocne kadrowania. I nikt ju¿ nie pamiêta, jak dobre zdjêcia by³y z 10D i jego 6mpx'owej matrycy...

MCat
28-11-2006, 02:16
Bilbordy robisz ze swoich fotografii, czy tak kiepsko kadrujesz, ¿e potem musisz wycinaæ 2/3 zdjêcia aby jaki¶ ciekawy kadr wyszed³?

Okre¶lenie: Bilbordy robisz ze swoich fotografii - ostatnio wydaje mi siê prze¶miewcze, jakby to na tym ¶wiecie nikt lub sporadycznie wykonywa³ takie odbitki, powiêkszenia... a mo¿e twój poprzedni rozmówca robi w³a¶nie bilbordy, mo¿e robi aran¿acje meblowe, mo¿e robi zdjêcia sceniczne, teatralne, sportowe... potrzebuje tego detalu. To ¿e tobie wystarcza powiêkszenie o jakim mówisz z E-1 to nei znaczy ¿e kto¶ nie lubi jeszcze dok³adniejszej wizji na papierze... bo ja lubiê nadwyraz doskona³y detal, jak Slavko