View Full Version : Rozdzielczo¶æ 20D

MMM
21-03-2006, 01:01
Przegl±da³em sobie test 20D na dpreview i wpad³a mi w oko taka tabelka porównawcza z rozdzielczo¶ci±. Test zrobiony ze szk³em 50mm f/1.4

Mamy tam co¶ takiego:
Canon EOS 20D
Measurement, Absolute resolution, Extinction resolution
Horiz LPH, 1850, + 2000
Vert LPH, 1650, + 2000
5° Diagonal LPH, + 1000, n/a
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos20d/page27.asp

A teraz przechodzimy do testu kompaktowej zabawki
Canon PowerShot A620
Measurement, Absolute resolution, Extinction resolution
Horizontal LPH, 1550, 1950
Vertical LPH, 1600, * 2100
5° Diagonal LPH, + 1000, n/a
http://www.dpreview.com/reviews/canona620/page13.asp

* Moiré is visible
+ Chart maximum
LPH Lines per Picture Height (to allow for different aspect ratios the measurement is the same for horizontal and vertical)
5° Diagonal Lines set at 5° diagonal
Absolute res. Point at which all lines of a resolution bar are still visible and defined, beyond this resolution loss of detail occurs (below Nyquist frequency).
Extinction res. Detail beyond camera's definition (becomes aliased)

A¿ taka ma³a ró¿nica? Mo¿e kto¶ skomentowaæ te wyniki?

Jac
21-03-2006, 08:32
cyferki chcesz porownywac czy zdjecia? tutaj nie ma co komentowac zobacz zdjecia z konca testu a nie zdjecia tablic testowych... jesli nie widzisz roznicy to po co przeplacac ;-)

Raff
21-03-2006, 09:24
Mój komentarz - 20D to mniej kompaktowa zabawka ;)

Kubaman
21-03-2006, 13:10
Faktycznie ciekawa sprawa :roll:

Zgodnie z opisem te dwa testy by³y robione przy u¿yciu dwóch ró¿nych wzorców. Do 20D zastosowano starsza wersjê z 2000 liniami jako limitem wra¿liwo¶ci wzorca, a w A620 wzorzec jest nowy z rozdzielczo¶ci± do 4000 linii. Porównuj±c wyniki 20D widaæ, ¿e dla extinction resolution osi±gn±³ maksa dla wzornika. Czyli nic nie wiemy, mo¿na tylko wnioskowaæ, ¿e jest lepszy.

Dla Absolute resolution dla poziomych linii 20D jest wyra¼nie lepszy, natomiast dla pionowych - co najbardziej zaskakuje - jest s³abszy. Zastanawiam siê jaki wp³yw na to ma fakt, ¿e A620 ma matrycê 4:3 a 20D 3:2 - podejrzewam, ¿e w³a¶nie to definiuje ró¿n± ilo¶æ pikseli w ka¿dym przypadku.

Trzeba jeszcze pamiêtaæ, ¿e to co jest wynikiem dla kompakta, to jest absolutny maks dla tego aparatu. W 20D mo¿na zawsze zmieniæ szk³o na lepsze i porównywanie zaczyna siê od nowa :twisted:

Do tego z racji ma³ych rozmiarów i konstrukcji kompakt zawsze bêdzie mia³ teoretyczn± przewagê optyczn±. Natomiast ze wzglêdów fotograficznych, a nie technicznych ma to fatalny wp³yw na jako¶æ zdjêæ - du¿a GO, szumy, brak elastyczno¶ci systemu, brak "plastyki" zdjêcia itp.

MMM
21-03-2006, 13:35
Trzeba jeszcze pamiêtaæ, ¿e to co jest wynikiem dla kompakta, to jest absolutny maks dla tego aparatu. W 20D mo¿na zawsze zmieniæ szk³o na lepsze i porównywanie zaczyna siê od nowa :twisted:
Pe³na zgoda, z ma³ym "ale". Popatrz jeszcze tylko na osi±gi tego EF50mm f/1.4. Od f/2.8 MTF50 jest na ¶rodku w okolicach 2000 LW/PH. U¿ywasz lepszych szkie³, albo planujesz takie kupiæ?

Do tego z racji ma³ych rozmiarów i konstrukcji kompakt zawsze bêdzie mia³ teoretyczn± przewagê optyczn±. Natomiast ze wzglêdów fotograficznych, a nie technicznych ma to fatalny wp³yw na jako¶æ zdjêæ - du¿a GO, szumy, brak elastyczno¶ci systemu, brak "plastyki" zdjêcia itp.
Pe³na zgoda, bez "ale". To wszystko co napisa³e¶ to oczywi¶cie truizm. Nie wchod¼my w ogólne porównanie otwartego systemu 20D z kompaktami bo to nie ma ¿adnego sensu. Mnie tylko zaskoczy³a ta rozdzielczo¶æ :eek:

Kubaman
21-03-2006, 14:10
Dlaczego pytasz mnie o obiektyw? Czy ja napisa³em, ¿e mi siê nie podoba rozdzielczo¶æ 20D? Opisa³em jedynie, ¿e nie porównujesz rozdzielczo¶ci sensorów, tylko zestawów, a ten akurat w przypadku 20D mo¿na skonfigurowaæ lepiej. Je¶li chodzi ci o rozdzielczo¶æ - za³ó¿ lepsze szk³o.
BTW: tak, mam zamiar kupiæ lepsze szk³o :p

Co do MTF - http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_50_14/index.htm. Ten test jest robiony przy uzyciu 350D, który ma w zasadzie identyczny sensor jak 20D. Co¶ gdzie¶ musi byæ ¼le zdefiniowane - i ja stawiam, ¿e jest to test Aksey'a.

Pomijaj±c kwestie merytoryczne wymienione powy¿ej - rozdzielczo¶æ nic nie daje, je¶li zdjêcie jest nieciekawe - o tym pisa³em w ostatnim paragrafie. A co do samej rozdzielczo¶ci - to sensor 7Mp powinien byæ bardzo blisko 8Mp, zw³aszcza je¶li jeden jest 4:3 a drugi 3:2.

Dodatkowo podbij tylko Iso do 200 i 400 i porównaj rezultaty dla 20D i A620 :twisted:

MMM
21-03-2006, 16:09
Dlaczego pytasz mnie o obiektyw? Czy ja napisa³em, ¿e mi siê nie podoba rozdzielczo¶æ 20D? Opisa³em jedynie, ¿e nie porównujesz rozdzielczo¶ci sensorów, tylko zestawów, a ten akurat w przypadku 20D mo¿na skonfigurowaæ lepiej. Je¶li chodzi ci o rozdzielczo¶æ - za³ó¿ lepsze szk³o.
BTW: tak, mam zamiar kupiæ lepsze szk³o :p
W³a¶nie o to mi chodzi³o ¿e nawet "L"-ki nie s± pod tym wzglêdem wyra¼nie lepsze, wiêc argument o zmianie na lepsze szk³o w celu uzyskania lepszej rozdzielczo¶ci jest trochê chybiony bo za bardzo nie ma na co zmieniaæ. Choæ je¶li mam byæ szczery to opieram siê tylko na testach bo z autopsji to mogê co¶ powiedzieæ tylko o szkie³kach które s± w moim podpisie + trochê zabawy EF 75-300mm

I nie my¶l o mnie jak o wielbicielu kompaktów typu A620 :) Nie chcê tego sprzêtu broniæ ani udowadniaæ ¿e jest tylko niewiele gorszy od 20D.
Pozdrawiam

Jac
21-03-2006, 16:24
Jest jeszcze jedna kwestja zdaje sie ze pomijana wtym porownaniu i o ktorej nikt nie wspomina a mianowicie: kompakty maja znacznie bardziej rozbudowane algorytmy wyostrzajace, natomiast w 20d test byl pewnie robiony w RAW i ustawieniach sharpness '0' i stad tez moga plynac pewne wnioski co do zasadnosci porownania

Kubaman
21-03-2006, 16:47
Jac, oczywi¶cie masz racjê. Kwestia wyostrzania jest bardzo istotna.
Ja jednak najpierw bym siê zastanowi³, jak to jest, ¿e Askey uzyskuje 1850 linii a na photozone.de mamy najlepszy wynik powy¿ej 2000.

Co my tak w ogóle porównujemy w zestawieniu z pierwszego posta :roll:
Moim zdaniem s³onie i telefony, wiêc te liczby nie maj± wiêkszego znaczenia.

MMM, nie mam ciê broñ bo¿e za fana kompaktów :) - tylko brakuje w takim porównaniu solidno¶ci, dlatego wp³ywa myl±co na czytelników.

Jac
21-03-2006, 17:36
Dlatego tak jak pisalem w moim pierwszym poscie w tej dyskusji (#2) jedyne miarodajne porownanie to bedzie porownanie nie tablic testowych a "zdjec z zycia" ze tak je nazwe... walka na megapiksele, rozdzielczosc i tego typu sprawy jest dla mnie zupelnie nie do przyjecia...

a co do testow na dpreview jak i w wielu innych miejscach mam swoja opinie, ktora zachowam dla siebie...