View Full Version : migawka w 300d

kwietniowa
03-04-2006, 23:03
mam canona 300d digital rabel... i mam problem tj aparat robi od wczoraj zdjecia ..a raczej zdjecie jest w 3/4 czarne. Dzowniłam dzis na Zytnia i pani powiedziała ze to mzoe byc objaw że uszkodzona jest migawka....pytanie moje jest takie czy mzoę bcy to coś innego? Pni z Zytniej powiedziała ze wymina migawki to 630 zł ale czy do rabla tez? jakos nie dopytałam...coż jestem dosc podłamana....co wy na to czy ktoś sie orientuje w tej tematyce:(

Błajo
03-04-2006, 23:18
http://canon-board.info/showthread.php?t=2881&page=12

Lutek
04-04-2006, 10:12
Niestety sporo jest problemów z tymi migawkami.
Nasunęł mi się w związku z tym taki pomysł, że może należałoby co jakiś czas dokonywac jakiejś regulacji i smarowania mechanizmu migawki.... może to by uchroniło migawki przed padem.... może trzeba je jakoś przesmarowywac?
Pozdr

piast9
04-04-2006, 10:31
może trzeba je jakoś przesmarowywac?
Jestem na 99,9% przekonany, że migawka chodzi na sucho. Smary mają za dużą lepkość na tak szybkie mechanizmy.

Lutek
04-04-2006, 10:45
Jestem na 99,9% przekonany, że migawka chodzi na sucho. Smary mają za dużą lepkość na tak szybkie mechanizmy.
No tak ale smary sa różne... przecież smary używa się w zegarkach!

Pozdr

piast9
04-04-2006, 12:30
No tak ale smary sa różne... przecież smary używa się w zegarkach!
Zegarek nie robi kłap o 30mm w 1/250s... No i moje przekonanie nie świadczy jeszcze, że mam rację ;)

Driver
04-04-2006, 14:38
Ścięło kołeczek.
Jak masz po gwarancji to daj do prywatnego zakładu ( tylko dobrego ) i poproś o włożenie metalowego
Przeżyje aparat

harrydb
04-04-2006, 14:43
dokładnie tak na forum to (Diodak) przepraktykował z pozytywnym skutkiem :)

Lutek
04-04-2006, 16:02
dokładnie tak na forum to (Diodak) przepraktykował z pozytywnym skutkiem :)
Ale tam chyba była mowa o lusterku?

Pozdr

KuchateK
04-04-2006, 16:25
3/4 zdjecia czarne to jest raczej problem z lusterkiem. Padnieta migawka to cale czarne klatki.

Lutek
04-04-2006, 18:32
3/4 zdjecia czarne to jest raczej problem z lusterkiem. Padnieta migawka to cale czarne klatki.
niekoniecznie bo czasami podnieta migawka objawia sie utrata synchronizacji z fleszem...

KuchateK
04-04-2006, 19:46
Tak, ale tu o flaszu mowy nie bylo ;)

kwietniowa
04-04-2006, 23:18
bez flasha też tak samo sie zachowuje jak z flashem

mam pytanie jeszcze jedno czy ktoś z was zna serwic foto poza żytnią? w okolicy GLiwc

Michal-Czuba
05-04-2006, 08:28
mam canona 300d digital rabel... i mam problem tj aparat robi od wczoraj zdjecia ..a raczej zdjecie jest w 3/4 czarne.
Jaki przebieg ma Twój aparat? Po ilu zdjęciach pojawiła się ta awaria?

kwietniowa
05-04-2006, 08:35
no ma pond 15000.... pasjonuje sie makrami i dosc duzo robię zdjec

Michal-Czuba
05-04-2006, 08:37
Hmm nie podoba mi się taki wynik szczerze mówiąc :( Może to wyjątek od reguły, bo jednak wiele trabantów wytrzymuje do tych 50 tys., ale nie chciałbym żeby mój padł po 15 tys.

Diodak
05-04-2006, 17:06
no ma pond 15000.... pasjonuje sie makrami i dosc duzo robię zdjec
Mój 300D padł też po 15k zdjęciach ;). Najprawdopodobniej masz problem z niepodnoszącym się lusterkiem od AFa. Odepnij obiektyw od body, i delikatnie podnieś lustro główne do góry. Jeśli zobaczysz całe okienko migawki z listkami to znaczy, że problem z migawką, a jeśli zobaczysz po drodze mniejsze lusterko zasłaniające migawkę to problem jest z lustrem AFa i trzeba naprawić. Jeśli na gwarancji to 0zł, jesli po gwarancji to Żytnia 390zł lub ewentualnie nieautoryzowany serwis Diodaka za polowe ceny :D.

KuchateK
05-04-2006, 17:35
Napewno nie zepsujesz? :twisted: :D :mrgreen: Ile dajesz potem gwarancji na naprawe? ;)

Michal-Czuba
05-04-2006, 18:05
ewentualnie nieautoryzowany serwis Diodaka za polowe ceny :D.
A ja sobie tak (odpukać, tfu tfu) profilaktycznie zapiszę ;)

Diodak
05-04-2006, 18:09
Po mojej naprawie nie ma takiej możliwości, żeby się znowu zepsuło :mrgreen:. Ja wymieniam na metal a nie plastik i można bezpiecznie robić foty na mrozie ;).

jotes25
06-04-2006, 08:36
Pewnie jestem "rekordzistą", w moim 300d migawka rozsypała się (dosłownie) po... 6000 zdjęć. Wniosek: kupujesz 300d, warto mieć gwarancję...

kwietniowa
07-04-2006, 23:53
Mój 300D padł też po 15k zdjęciach ;). Najprawdopodobniej masz problem z niepodnoszącym się lusterkiem od AFa. Odepnij obiektyw od body, i delikatnie podnieś lustro główne do góry. Jeśli zobaczysz całe okienko migawki z listkami to znaczy, że problem z migawką, a jeśli zobaczysz po drodze mniejsze lusterko zasłaniające migawkę to problem jest z lustrem AFa i trzeba naprawić. Jeśli na gwarancji to 0zł, jesli po gwarancji to Żytnia 390zł lub ewentualnie nieautoryzowany serwis Diodaka za polowe ceny :D.

zrobiłam wedle tych wskazówek i widzę ewidentnie małe lusterko...ale na MF nie da sie robic normalnych zdjec
moje pytanie brzmi gdzie dać aparat do naprawy? ryzykowac jakims tam dobrze reklamowanym serwisem foto (znam tylko z tego że siebie chwali...ale może jest dobry) czy tez ponieść koszty ale mieć pewnosć że aparat został profesjonalnie naprawiony

snow
08-04-2006, 00:14
Wniosek: kupujesz 300d, warto mieć gwarancję...

Jeżeli kupujesz coś wyposażone w mechanike lub elektronike to zawsze może ci się zepsuć. Chociaż jak masz zwykłe koło to też może ci się popsuć bo może przestać być okrągłe. Wniosek: kupujesz urządzenie techniczne to może ci się zepsuć a szczególnie jak masz tak skomplikowane jak aparat. Więc czy to 300d czy nie to bez znaczenia ;)

Diodak
09-04-2006, 18:39
zrobiłam wedle tych wskazówek i widzę ewidentnie małe lusterko...ale na MF nie da sie robic normalnych zdjec
moje pytanie brzmi gdzie dać aparat do naprawy? ryzykowac jakims tam dobrze reklamowanym serwisem foto (znam tylko z tego że siebie chwali...ale może jest dobry) czy tez ponieść koszty ale mieć pewnosć że aparat został profesjonalnie naprawiony
Zapytać powinieneś przede wszystkim portfela na jaką naprawę Cię stać, ale 400zł Żytniakom bym nie dał :mrgreen:. Najlepiej byłoby zapytać ile chcą w serwisie o którym mówisz.

Generalnie uszkodzeniu uległa część mechaniczna, także cała "sztuka" to rozebrać EOSa i wymienić tą część. Druga sprawa to trwałość części... Nie wiem jak w wyższych modelach, ale w 300D bolec prowadnicy lusterka AF jest plastikowy i jeśli serwis wymieni Ci na taką samą oryginalną część od Canona to prędzej czy później znowu się urwie np. z powodu gwałtownej zmiany temperatur. A jeśli serwis będzie naprawiał "po swojemu" to jest szansa że założy metalowy bolec tak jak ja to zrobiłem w swoim 300D i dożywotnio nie ma prawa się urwać ;). Oczywiście w dalszym ciągu oferuję swoje uslugi ;).

kwietniowa
17-04-2006, 12:46
coż...zapytałam portfela i nie tylko....no oddałam go na żytnią...diagnoza...opadło lustro od AF czyli poszedł bolec...znowu bedzie plastik...coż trudno, jakos bałam sie zaryzykowac i dać do naprawy serwisowi nieautoryzowanemu, gdyby choc. ktoś go polecał... trudno...350zł nie moje

mam nadzieje ze aparat wóci do mnie w dobrej kondycji i bedzie cieszyl mnie dalej robionymi przez siebie zdjeciami...a oto link gdzie można moje foto poogladac jesli ktoś ma ochote
http://www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=43357

lub

http://foto.moon.pl/user.php?id=785&cat=all

bogunow
20-07-2006, 23:40
Mój 300D padł też po 15k zdjęciach ;). Najprawdopodobniej masz problem z niepodnoszącym się lusterkiem od AFa. Odepnij obiektyw od body, i delikatnie podnieś lustro główne do góry. Jeśli zobaczysz całe okienko migawki z listkami to znaczy, że problem z migawką, a jeśli zobaczysz po drodze mniejsze lusterko zasłaniające migawkę to problem jest z lustrem AFa i trzeba naprawić. Jeśli na gwarancji to 0zł, jesli po gwarancji to Żytnia 390zł lub ewentualnie nieautoryzowany serwis Diodaka za polowe ceny :D. Odgrzebałem ten wątek po kilku miesiącach w nagłej potrzebie. Wczoraj w moim 300D nastąpiła opisywana tutaj awaria. Ponieważ do Wa-wy mam 150km, a do Diodaka który takie rzeczy wymienia jeszcze dalej ośmieliłem się poprosić o jakiś prosty manual wymiany tego nieszczęsnego bolca. Chodzi mi przede wszystkim o opis rozbiórki 300D (co najpierw rozkręcać) no i oczywiście sama wymiana bolca też mnie interesuje. Dzięki z góry za pomoc !

KuchateK
21-07-2006, 02:35
Zacznij moze od lektury tego dokumentu... Zobaczysz gdzie sa wkrety do odkrecenia, przewody do odlutowania i takie tam ;) Powinno tez z tym byc Ci go latwiej zlozyc po rozebraniu :mrgreen:
http://canon-board.info/showpost.php?p=169968&postcount=10

Choc do bolca dobierac sie trzeba z drugiej strony, pomocne moze byc to:
http://www.lifepixel.com/ir-tutorials/canon-rebel-300d-digital-infrared-conversion-instructions.htm
http://ghonis2.ho8.com/rebelmod.html

Diodak
21-07-2006, 04:25
Wszystko się zgadza.. jeśli ktoś się nie boi to może sobie sam rozkręcić obudowe, odlutować co przeszkadza i naprawić. Instrukcje które podał KuchateK z racji że maja fotki wystarczą. Kto nie chce ryzykować podwójnej naprawy może przesłać aparacik do mnie ;).

harrydb
21-07-2006, 08:36
Jak mi padnie to na bank wysylam do Ciebie Diodak :)

Vitez
21-07-2006, 16:40
Kto nie chce ryzykować podwójnej naprawy może przesłać aparacik do mnie ;).

A z ciekawosci - puzzle tez bys przyjal? Znaczy te rozebrane juz trzysetki ktore ktos probowal zlozyc ale mu za duzo czesci zostalo ;) .

Diodak
21-07-2006, 17:02
A z ciekawosci - puzzle tez bys przyjal? Znaczy te rozebrane juz trzysetki ktore ktos probowal zlozyc ale mu za duzo czesci zostalo ;) .
Przyjąłbym chociaż w dziecinstwie puzle gubiłem :mrgreen: to mogłoby mi braknąć potem części ;).

aroniusz
27-08-2006, 17:26
Wszystko się zgadza.. jeśli ktoś się nie boi to może sobie sam rozkręcić obudowe, odlutować co przeszkadza i naprawić. Instrukcje które podał KuchateK z racji że maja fotki wystarczą. Kto nie chce ryzykować podwójnej naprawy może przesłać aparacik do mnie ;).
Diodak a uszkodzoną migawkę też naprawiasz ? z mojej 300D wypadł taki kawałek http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0ec71c59f69dd999.html

Priest
27-08-2006, 21:07
kurde coś ostatnio dużo 300D padło na to samo, może to jakiś wirus w powietrzu? :D
mój też padł po ok 20000 zdjęć :)

iwan00
12-12-2006, 16:05
Witam, jestem fotoamatorem, za uciułane oszczędności kupiłem sobie używanego Canona 300d z przebiegiem około 55tys fotek, po kolejnych około 5tys wykonanym przeze mnie padła mi migawka ( jak podejżewam). Objawy: czarne fotki, error 99 na wyświetlasczu, zamknięta migawka w trybie "sensor clean". mam wobec tego pytanie natury użytkowej, jaka jest żywotność matrycy w 300-kach bo nie wiem czy opłaca mi się naprawiać migawkę jeśli po pół roku ma mi paść matryca.

Kolekcjoner
12-12-2006, 23:05
Witam, jestem fotoamatorem, za uciułane oszczędności kupiłem sobie używanego Canona 300d z przebiegiem około 55tys fotek, po kolejnych około 5tys wykonanym przeze mnie padła mi migawka ( jak podejżewam). Objawy: czarne fotki, error 99 na wyświetlasczu, zamknięta migawka w trybie "sensor clean". mam wobec tego pytanie natury użytkowej, jaka jest żywotność matrycy w 300-kach bo nie wiem czy opłaca mi się naprawiać migawkę jeśli po pół roku ma mi paść matryca.

Gdzieś czytałem że w 10D używanym bardzo intensywnie (redakcja) po ok. 0,5 mln zdjęć (migawka wymieniana kilkakrotnie) daje się zauważyć większe szumy na wysokich iso niż w egzemplarzu o dużo mniejszym przebiegu. Po za tym jakość obrazu jest nadal perfekt :).
Także ja bym zmienił i się nie zastanaiwał :).

iwan00
12-12-2006, 23:17
Dzięki, dodałeś mi wiary w mojego trabancika:) czy diodak jeszcze zajmuje się naprawami??

Vitez
13-12-2006, 08:53
Dzięki, dodałeś mi wiary w mojego trabancika:) czy diodak jeszcze zajmuje się naprawami??

O ile dobrze pamietam to Diodak naprawia uszkodzone lusterko od AF a nie padnieta migawke, ktora musi byc wymieniona przez serwis,.
W 300D "firmowa" trwalosc migawki (niby gwarantowana przez producenta) to 50 tys... ja bym nigdy w zyciu nie kupil aparatu z przebiegiem ponad 50 tys bo to jasno oznacza ze migawka moze pasc lada moment i kolejne ok 600zl w plecy (a za taka doplate to juz jakies nowe body znajdziesz).

iwan00
13-12-2006, 09:22
W tym sęk, że cena była bardzo okazyjna, poza tym nie wiedziałem o tak niskiej żywotności migawki w tym modelu. Jeśli zapłacę teraz jeszcze 600 złoty za naprawę to osiągnę cenę używanych modeli z allegro. Cena 600,- to rozumiem na Żytniej, nie orientujecie się ile taka naprawa kosztuje w jakimś nieautoryzowanym serwisie? A najlepiej jakby ktoś znał adres takiego serwisu w Trójmieście.

senturion
13-12-2006, 13:39
nie martw sie o 300d napewno przetrwa niejedno, sa egzemplarze co mają prawie 200tyś lapnięć i bez wymiany czego kolwiek. jeśli chodzi o serwisy inne niż w wawie to poszukaj na forum byo ich opisane pełno.

Vitez
13-12-2006, 15:15
jeśli chodzi o serwisy inne niż w wawie to poszukaj na forum byo ich opisane pełno.

A dasz dobry przyklad zgodnie z Pkt 7 Regulaminu: http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3 ?

iwan00
13-12-2006, 21:26
Już jeden znalazłem, dzięki za wstawiennictwo Vitez

senturion
13-12-2006, 22:52
http://canon-board.info/showthread.php?t=10752&highlight=serwis+Tr%F3jmiasto

EspE2000
29-05-2008, 15:49
Witam!
Mam problem z aparatem 300d. Jedna z dwóch migawek się nie otwiera. Wychodzą czarne zdjęcia. Stało się to nagle. Można palcem podnieść tę migawkę na chwilę, ale zaraz spadnie.
Czy można coś z tym zrobić?

bakulik
29-05-2008, 16:07
Mam problem z aparatem 300d. Jedna z dwóch migawek się nie otwiera. Wychodzą czarne zdjęcia.

Jedna z dwóch zasłonek migawki?

Można palcem podnieść tę migawkę na chwilę, ale zaraz spadnie.

Bardzo niedobrze, że wpadłeś na ten pomysł...

Czy można coś z tym zrobić?

Oddać do serwisu na wymianę migawki.

EspE2000
29-05-2008, 22:39
A co to jest jeżeli na małym wyświetlaczu wyskoczą litery cbc ?

Już wiem, że to jest spowodowane nieustawioną datą.

bakulik
29-05-2008, 22:58
A co to jest jeżeli na małym wyświetlaczu wyskoczą litery cbc ?

RTFM! Str. 125:

"The message 'C bC' appears on the LCD pannel."

The date/time battery is exhausted.
Replace the battery with a new one. (p.33)

Ewentualnie http://www.google.pl/search?q=eos+300d+cbc

Już wiem, że to jest spowodowane nieustawioną datą.

To tylko skutek. Przyczyna - patrz wyżej.

gushman
30-05-2008, 00:05
Ja tak miałem już dwukrotnie ze swoim 300d w ciągu 3 lat. Nie obejdzie się bez wizyty (ew. wysyłki) na Żytniej. Z tego co pamiętam, to ze 3 - 4 stówki wymiana migawki kosztowała.